fredag 19 juni 2020

Midsommarafton


Idag är det midsommarafton minsann. En av mina käpphästar är att vi borde återgå till att midsommarafton firas den 23 juni. Vi klarar ju av att ha julen fixerad vid vissa datum. Ingen (utom möjligen någon utredare på Timbro) skulle komma på tanken att julafton måste firas på en fredag.

Sveriges nationaldag är ju den 6 juni och ska vara till minne av att Gustav Eriksson Wasa valdes till kung den 6 juni 1523 och att 1809 års regeringsform antogs av riksdagen detta datum. Men hur många av oss bryr oss egentligen om detta?

Midsommar är det verkligt svenska. Blott Sverige svensk midsommar har. Så varför inte låta midsommardagen den 24 juni bli nationaldag istället? Och om någon vill ha en historisk händelse att knyta upp detta till, så kan vi konstatera att den nyvalde kungen Gustav Eriksson Wasa red in i huvudstaden detta datum 1523.

6 kommentarer:

 1. who cares? Som barnbarnet skulle ha sagt. Njut av dagen! ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det jag skriver inte är något att bry sig om får du väl gå till någon annan bokblogg än min.

   Radera
  2. tja, midsommar kan väl firas i vilken dag som helst!

   Radera
  3. du blev väl inte putt för att jag citerade vår 5-åring...?!

   Radera
 2. Jag är kanske lite sen här men Glad Midsommar i alla fall! :) Hoppas du har en fin helg där du är. Jag tycker du har bra poänger där, den 24:e skulle bli mycket bättre som nationaldag t.ex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du behöver inte oroa dig för att vara sen. Du är alltid lika välkommen att titta in här :)

   Radera