Sidor
- Startsida
- Om mig
- Mina böcker
- Ljudböcker
- Antologier
- På gång
- Om recensionsexemplar
- Kaosutmaning 2016
- Kaosutmaning 2017
- Kaosutmaning 2018
- Kaosutmaning 2019
- Kaosutmaning 2020
- Kaosutmaning 2021
- Kaosutmaning 2022
- Kaosutmaning 2023
- Kaosutmaning 2024
- Kaosutmaning 2025
- Kvinnliga nobelpristagare
- Klassikerutmaning
- Boktolvan 2022
- Boktolvan 2023
- Boktolvan 2024
måndag 31 januari 2022
Lite hängig idag
söndag 30 januari 2022
En smakebit på søndag - Sluta aldrig fly
Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter Sluta aldrig fly och är skriven av Harlan Coben.
För mer än tjugo år sedan kidnappades Patricia, arvtagare till familjen Lockwoods förmögenhet. Efter flera månader i fångenskap lyckades hon fly, men förövarna försvann utan ett spår. Tills nu. På en mordplats i New York upptäcks dyrbart stöldgods, bland annat en väska och tavla som tillhör familjen Lockwood. På väskan är initialerna WHL3 ingraverade, vilket leder polisen till en man med koppling till fallet. Windsor Horne Lockwood III - eller Win, som han också kallas - är en man med omåttlig rikedom, oklanderlig stil och en benägenhet att ta lagen i egna händer, Han är dessutom kusin till Patricia, och polisens fynd leder honom in i en mörk värld av hemligheter där han tvingas ta till okonventionella metoder för att skydda sina nära.
Smakbiten är hämtad från sidan 126:
Jag kommer tillbaka till Beresfordhuset klockan ett på natten. Hormuz får syn på mig när jag kommer till dörren. Han skyndar sig fram och öppnar den. Jag visar honom hastigt ett falskt FBI-leg och stoppar tillbaka det i kavajfickan. Jan inser att det är ett lagbrott att utge sig för att tillhöra en polismyndighet, men låt mig avslöja grejen med att vara rik: man åker inte i fängelse för den sortens brott. Är man rik lejer man ett gäng advokater som kommer att förvränga det som hänt på tusenolika sätt tills verkligheten blir irrelevant. De skulle hävda att Hormuz är en lögnare. De skulle säga att det var uppenbart att jag skämtade. De skulle förneka att jag över huvud taget visade honom någonting, eller om vi nu blivet filmade av en övervakningskamera skulle de säga att jag vara visade honom ett foto på någon jag kom för att besöka. Vi skulle viska i öronen på vänligt sinnade politiker, domare åklagare. Vi skulle donera till deras återvalskampanjer eller till deras favoritvälgörenheter. Och hela saken skulle försvinna.
lördag 29 januari 2022
Veckans mening v. 4
Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Veckans mening är hämtad från Sluta aldrig fly av Harlan Coben.
Ingen kan rida på två hästar med samma rumpa.
Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!
torsdag 27 januari 2022
Ett bokpaket
Idag kom det ett bokpaket med posten. Jag var så nyfiken på vad det kunde vara. Nyfikenheten visade sig bero på mitt dåliga minne. Jag hade helt glömt bort att jag köpt en bok på Bokbörsen. Det är den omtalade Shuggie Bain av Douglas Stuart, som nu finns i min ägo.
Helgfrågan v. 4
Helgfråga från Mias bokhörna. Kom Tomten med några böcker? Helgfrågan lyder:
Fick du någon bok i julklapp?
Tomten hade med sig en del böcker till mig. 1795 av Niklas Natt och Dag, Karlstads miljöer av Gunnar Lundkvist, Aktier - 3 steg till ekonomiskt oberoende av Ola Lauritzson, Astronomisk kalender 2022, Hundra röster om corona av Malin Edgren och Mord och ingen julefrid. Av dessa ser jag framför allt fram mot att få läsa 1795. Jag har läst både 1793 och 1794, så det är självklart att jag även vill läsa den avslutande delen i trilogin.
onsdag 26 januari 2022
Veckans kulturfråga v. 4 2022
Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Är det någon bok som vi vill se som film? Veckans kulturfråga lyder:
Vilken bok skulle du vilja se som film eller TV-serie? Vilka skådespelare vill du se i huvudrollerna?
Jag tror att Stöld av Ann-Helén Laestadius skulle kunna bli en bra film. En bok om hur de renägande samerna har förtryckts och fortsätter att förtryckas. Jag är osäker på vilka skådespelare jag vill se i huvudrollerna, men de ska i vart fall inte vara sörlänningar. Gärna verkliga samer i rollerna, istället för etniska svenskar som ska spela samer. Man gör ju inte filmer idag där svarta gestaltas av vita som målat ansiktena svarta. Det finns en elak jävel i boken som inte är same. Kanske Lennart Jähkel skulle kunna spela honom.Dagens visdomsord 2022-01-26
Allt jag önskar i samband med min egen begravning är att den inte verkställs medan jag är i livet. (Lord Chesterfield)
tisdag 25 januari 2022
Tro mig när jag ljuger av Ellen G. Simensen
Originalets titel: Tro meg når jeg lyver
Författare: Ellen G. Simensen
Förlag: Modernista (2021)
Antal sidor: 361
Lars Lukassen är polis i Hønefoss, frånskild med delad vårdnad om den åttaåriga dottern Annie. När polischefen behöver ta tjänstledigt får Lars kliva in i rollen som tillfällig chef. Detta gör det ännu svårare för honom att vara ensamstående pappa och ha tid för Annie. När en man hittas död på en stig vid Storälven tycks det först handla om en naturlig död, men det finns frågetecken. Vid obduktionen visar det sig att mannen har stora mängder metanol i blodet. Han han blivit förgiftad? I samma veva får polisen in en anmälan om en man som kallas Sagoberättaren, som skrämt barn utanför skolan med otäcka berättelser.
Tro mig när jag ljuger är Ellen G. Simensens debutroman, och vilken debut! Det här är en psykologisk spänningsroman utöver det vanliga. Den är otäck på ett krypande sätt. Vem ljuger? Är det över huvud taget någon som talar sanning?
Lars Lukassen har fullt upp med att försöka lösa fallet med den döde mannen samtidigt som han ska få umgänget med den åttaåriga dottern Annie att fungera. Samtidigt får han allt starkare känslor för Annies nya lärarinna Johanna. Då dör ett barn i klassen under mystiska omständigheter. Strax innan har Johanna lämnat gruppen. Är hon ett vittne eller är hon förövare?
Simensen lyckas hålla spänningen uppe ända till slutet. Då kan jag inte läsa och bläddra tillräckligt snabbt, för jag måste få veta hur allt hänger ihop.
Det enda jag inte uppskattar i boken är att berättaren i några kapitel är en död flicka. Visserligen finns det en vålnad i Hamlet, men i en modern spänningsroman känns det konstigt.
Men sammantaget är detta en riktigt bra debutroman, som jag rekommenderar till alla som gillar psykologiska spänningsromaner.
Överlevaren är min tredje bok i utmaningen Boktolvan 2022.
Tisdagstrion: Frukt eller bär
Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat frukt eller bär (i handling, titel eller på omslag). Här är min "fruktansvärda" trio:
Boken ska, om jag förstår saken rätt, vara självbiografisk. Jess växer upp i en adoptivfamilj, där mamman är synnerligen aktiv och bestämd pingstvän. Jess är hennes stora hopp. Flickan ska bli missionär. Uppstår det några konflikter, kan man ju alltid ta en apelsin...
Allt går dock inte som man har tänkt sig. Jess inser att hon är lesbisk och inleder ett förhållande med en annan ung flicka. När församlingen får veta detta, fördöms hon och pastorn och de äldste vill att hon ska bekänna och ångra sina synder.
Allt i boken är inte så lätt att förstå, i vart fall inte för mig. Jag fattar inte det där med den apelsinfärgade demonen, som dyker upp i ett par kapitel.
Men sammantaget är det en humoristisk och självutlämnande bok, som jag varmt vill rekommendera.
Okej, nu fuskar jag. Rabarbern är varken en frukt eller ett bär, den är en grönsak. Men den används som om den vore en frukt och den brukar säljas som frukt, så jag tar ändå med Surt sa räven om rabarberna av Karin Brunk Holmquist.
Inte någon märkvärdig historia, men ändå mysig semesterläsning. Berta och Gunnar har en kolonilott i Simrishamn, och de umgås ivrigt med sina grannar. Men saker trasslar till sig när Gunnar köper en blomma till Berta. Han får för sig att skämta till det när han köper blomman, och sedan trasslar han in sig i en härva av små lögner.
Detta är en synnerligen lättläst bok, och man kan le och mysa när man läser om intrigerna i en liten koloniförening.Slutligen en barnboksklassiker - Puttes äventyr i blåbärsskogen av Elsa Beskow.
Putte är ute i skogen och ska hitta bär till sin mamma, men hittar inga. Han sätter sig på en stubbe. Då ser han en liten man vid fötterna som kallar sig blåbärskungen. Putte rör vid blåbärskungens stav och blir förminskad och får uppleva ett äventyr i skogen. Blåbären blir stora som äpplen, ett blad kan användas som segel till en båt och de rider på möss. Putte tror att han har drömt, men korgarna är fulla av blåbär och lingon.
söndag 23 januari 2022
En smakebit på søndag - Tro mig när jag ljuger
Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter Tro mig när jag ljuger och är skriven av Ellen G. Simensen.
Lars Lukassen är polis i Hønefoss, frånskild med delad vårdnad om den åttaåriga dottern Annie. När polischefen behöver ta tjänstledigt får Lars kliva in i rollen som tillfällig chef. Detta gör det ännu svårare för honom att vara ensamstående pappa och ha tid för Annie. När en man hittas död på en stig vid Storälven tycks det först handla om en naturlig död, men det finns frågetecken. Vid obduktionen visar det sig att mannen har stora mängder metanol i blodet. Han han blivit förgiftad? I samma veva får polisen in en anmälan om en man som kallas Sagoberättaren, som skrämt barn utanför skolan med otäcka berättelser.
Smakbiten är hämtad från sidan 110:
Lars tittade på klockan. De hade varit effektiva, men minuterna hade gått och snart var det en timme sedan någon hade sett NN. Folk hade gått bort sig i skogsområdet vid Draugtjern förut. Han kom att tänka på vandringssägnen som hans mamma hade berättat för honom som barn. På 1600-talet drunknade en skogshuggare där. Hans ande knöts till tjärnen för evig tid. Det var så Draugtjern fick sitt namn, så att ingen skulle glömma vem som fanns där uppe. Men det var väl mest för att skrämma barnen så de inte skulle gå till tjärnen, tänkte Lars och hoppades att NN var bland dem som växte upp med gamla godnattsagor på sängkanten.
(Jag har bytt ut barnets namn mot NN för att inte spoila.)
lördag 22 januari 2022
Veckans mening v. 3
Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Veckans mening är hämtad från Tro mig när jag ljuger av Ellen G. Simensen.
En flock fåglar sitter och ser ut över tjärnen, kacklar i munnen på varandra; jag ser mot de svarta silhuetterna, men ingen dödsdom har avgivits från kråktinget.
Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!
fredag 21 januari 2022
Fem en fredag v. 3: Målbild
Fem en fredag kommer från bloggen elisamatilda. Varje vecka ställer Elisa fem frågor. Den här gången kallar hon temat målbild.
1. Vad gick du i mål med senast?
Jag har känt mig väldigt splittrad, så jag vet inte något som jag har gått i mål med.
2. Vad blir du inte klar med?
Jag har en bokmanus som jag skulle behöva fila på, för jag har fått tillbaka det från en lektör.
3. Hur skulle du vilja göra om hemma?
Bygga om ingången så att min fru kan komma in lättare med rullstolen. Bredda dörrar så hon kan komma in och sova och gå på toaletten.
4. Vad siktar du på i helgen?
Jag ska jobba.
Jag skulle gärna vilja resa någonstans, men det blir nog inte av. Det kan bli svårt att hitta resmål som passar hustrun, men jag får kolla om det finns något som fungerar.
torsdag 20 januari 2022
Helgfrågan v. 3 ett nytt försök
Helgfråga från Mias bokhörna. Jag hade fattat på Mia att frågan skulle handla om julklappsböcker, men det handlar tydligen om bokhyllorna, så jag får lägga ut ett svar på helgfrågan en gång till. Helgfrågan lyder:
Hur sorterar ni i bokhyllan?
Jag sorterar på ett traditionellt sätt. Författarna i bokstavsordning. I hyllorna på bilden börjar jag med Emmy Abrahamsons bok Hur man gör succé på dårhus och slutar med Fiskarens barn av Viveca Österman.Helgfrågan v. 3
Helgfråga från Mias bokhörna. Kom Tomten med några böcker? Helgfrågan lyder:
Fick du någon bok i julklapp?
Tomten hade med sig en del böcker till mig. 1795 av Niklas Natt och Dag, Karlstads miljöer av Gunnar Lundkvist, Aktier - 3 steg till ekonomiskt oberoende av Ola Lauritzson, Astronomisk kalender 2022, Hundra röster om corona av Malin Edgren och Mord och ingen julefrid. Av dessa ser jag framför allt fram mot att få läsa 1795. Jag har läst både 1793 och 1794, så det är självklart att jag även vill läsa den avslutande delen i trilogin.
onsdag 19 januari 2022
Dagens visdomsord 2022-01-19
tisdag 18 januari 2022
Tisdagstrion: Mamma, pappa, barn
Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat mamma, pappa, barn. Det får mig att tänka på när jag var liten och jag och några andra barn skulle leka just mamma, pappa, barn. Jag var nog sex år och äldst av pojkarna, så jag fick vara pappa. Min roll bestod i att gå iväg från de andra, för pappa skulle till jobbet. Ingen av oss hade nog en aning om vad det var pappa hade för sig. Vi visste bara att pappa gick iväg till jobbet och kom hem på eftermiddagen. Så jag gick iväg några meter och gömde mig bakom en buske. Där stod jag tills det var dags för pappa att komma hem igen :) Nåväl, här är i alla fall min mamma, pappa, barn-trio:
Den märklige Ben med sitt särpräglade utseende är ondskan personifierad. Han hatar alla och alla hatar honom. Genom sin blotta existens krossar han familjelyckan.
Vem är Ben? Är han utvecklingsstörd? Är han ond? Tillhör han ett sedan länge utdött släkte som plötsligt dykt upp igen? Doris Lessing ger inte svaren. Men när jag är klar med boken, finns en känsla av obehag kvar. Trots det rekommenderar jag boken. Den är bra, men obehaglig. Kanske att den är otäck just därför att den inte handlar om bara ondska, utan faktiskt om en vanlig lycklig familj, som får en familjemedlem som inte är som andra.
Där kräftorna sjunger av Delia Owens innehåller en förfärlig pappa, en mamma som får nog och drar och ett antal barn, av vilka dottern Kya blir ensamma kvar i det lilla skjulet i träskmarken.
Men hon har vänner. Hon har fiskmåsarna och hon är omgiven av ett myller av liv i träsket. Det finns ingen med större kunskaper om våtmarkens växter och djur än hon. Det är dock ytterst få i omgivningen som förstår det.
Jag är ingen större vän av miljöskildringar i böcker. Ofta tycker jag att de skymmer historien. Men i Där kräftorna sjunger är de en mycket stor del av upplevelsen. Vem kunde väl ana att ett träsk kunde vara så intressant?
Slutligen Lilla Spöket Laban av Inger och Lasse Sandberg.måndag 17 januari 2022
Bedragaren av Maria Ahlqvist Ruokolahti
Författare: Maria Ahlqvist Ruokolahti
Förlag: Modernista (2021)
Antal sidor: 335
Två unga kvinnor ska precis ta språnget in i vuxenlivet. Vägg i vägg i en betongförort utanför Göteborg blir de snart goda vänner. Men en av dem har dolda motiv. Emma och Rebecka är lika - förvillande lika - till utseendet. Deras bakgrunder kunde däremot inte vara mer olika. Emma är arvtagare till ett av Orusts största företag, Rebecka har sedan tonåren levt utanför samhällets gräns. Båda drömmer om att bryta sig loss från de liv som format dem: Emma vill bli självständig och Rebeckas mantra är att "vägra bli en Svensson". För att kunna förverkliga sin dröm behöver Rebecka pengar. Och det är inte ett lyckligt sammanträffande som gjort henne till granne med Emma. Rebecka vet betydligt mer om Emma än vad hon avslöjar.
Bedragaren är Maria Ahlqvist Ruokolahtis debutroman. En spänningsroman, som verkar utspela sig någon gång under 1980-talet. Det framgår aldrig varför författaren valt just den tiden. Kanske för att folk inte hade mobiltelefoner. I flera lägen i boken hade mycket löst sig om folk kunnat dra fram en telefon.
Boken är spännande, så det kan jag inte klaga på. Däremot känns detta med märkliga dubbelgångare som inte ens de närmaste kan skilja från originalet som att jag har sett det förut. I TV-serien "Rederiet" dog Reidar Dahléns hustru. Men när han står vid hennes grav dyker plötsligt hennes tvillingsyster upp. Hur kommer det sig att Emma och Rebecka är så lika? Det får man inget tydligt svar på. Det där med den goda och den onda i ett dubbelgångarpar känns inte trovärdigt.
När jag läser boken kan jag reta mig på att Emma är så hopplöst naiv. Även när hon insett vad Rebecka går för, kan hon ändå tycka lite synd om henne.
Något som förlaget borde fundera på är om man inte kan skaffa ett bättre tryckeri. På ett antal sidor i boken finns det ord som är oläsliga. Jag förstår att förlaget vill hålla nere kostnaderna, men det får inte gå ut över läsbarheten.
Slutet gör mig riktigt frustrerad! Vad är det som händer? Så där kan det väl ändå inte sluta!
Maria Ahlqvist Ruokolahtis skriver bra och jag är säker på att framtida böcker av henne kan bli mycket läsvärda. Hon får gärna fortsätta med genren spänningsromaner, även om jag tycker att just den här boken inte riktigt räckte ända fram.
Överlevaren är min andra bok i utmaningen Boktolvan 2022.
söndag 16 januari 2022
En smakebit på søndag - Bedragaren
Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter Bedragaren och är skriven av Maria Ahlqvist Ruokolahti.
Två unga kvinnor ska precis ta språnget in i vuxenlivet. Vägg i vägg i en betongförort utanför Göteborg blir de snart goda vänner. Men en av dem har dolda motiv. Emma och Rebecka är lika - förvillande lika - till utseendet. Deras bakgrunder kunde däremot inte vara mer olika. Emma är arvtagare till ett av Orusts största företag, Rebecka har sedan tonåren levt utanför samhällets gräns. Båda drömmer om att bryta sig loss från de liv som format dem: Emma vill bli självständig och Rebeckas mantra är att "vägra bli en Svensson". För att kunna förverkliga sin dröm behöver Rebecka pengar. Och det är inte ett lyckligt sammanträffande som gjort henne till granne med Emma. Rebecka vet betydligt mer om Emma än vad hon avslöjar.
Smakbiten är hämtad från sidan 168:
Olof var son till en bonde som var dotter till en bonde. Han hade arbetat hårt hela sitt liv för att bygga upp gården Lyckan och skogsbruksföretaget som bar familjens efternamn. Redan när Emma bara var ett frö i sin mammas mage hade han valt att lägga ner lantbruket och satsa allt på skogen, på femton år hade bolaget mer än femdubblat sin omsättning. Förutom försäljningen av virke och flis tillverkade de handgjorda möbler. Efterfrågan hade ökat och familjenamnet hade spridit sig. Numera ansågs det lyxigt att ha ett handgjort ekbord signerat Amesson Skog.
Han suckade och såg ner på sina ådrade händer. Han hoppades kunna locka in sin enda dotter i företaget innan han själv blev för gammal. Emma hade fortfarande inte förlåtit honom för att han dolt sanningen om sitt sviktande hjärta. Han hade inbillat sig själv att det var för hennes skull, att han inte ville belasta henne, men sanningen var den att så länge Emma inte visste kunde han förneka sin dödlighet.
lördag 15 januari 2022
Veckans mening v. 2
Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Veckans mening är hämtad från Bedragaren av Maria Ahlqvist Ruokolahti.
Olof ville inte höra talas om Per-Anders mer än han ville lukta på kontorschefens fisar.
Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!
torsdag 13 januari 2022
Helgfrågan v. 2
Helgfråga från Mias bokhörna. Hur är det med bokutmaningar inför 2022? Helgfrågan lyder:
Har du någon bokutmaning för 2022?
Som vanligt är jag med i Kaosutmaningen. Det här blir sjunde året som jag är med. Kaosutmaning 2022 hittar man HÄR hos Scylla.
Boktolvan är en utmaning som jag inte varit med på tidigare. Man ska läsa tolv författare som man inte läst något av tidigare. De författare och böcker som jag har valt kan du se HÄR.
Jag vet inte om den här räknas som en bokutmaning, men varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. Det har jag hållit på med sedan den 20 juli 2019. Jag kallar den Veckans mening. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på.onsdag 12 januari 2022
Veckans kulturfråga v. 2 2022
Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Det handlar om läsmål 2022. Veckans kulturfråga lyder:
Vilka läsmål har du för 2022?
Jag har inget speciellt kvantitativt läsmål. Det blir ungefär en bok i veckan som jag läser, och då är en hel del recensionsex. För att få lite blandning på läsandet är jag med på ett par läsutmaningar. För det första Kaosutmaning 2022. Där får man en hel massa punkter huller om buller att välja mellan. En del passar in på böcker jag ändå skulle ha läst, men jag väljer även aktivt böcker för att kunna uppfylla målet att klara av minst hälften av punkterna. Nytt för i år är att jag är med i Boktolvan. Man ska läsa tolv böcker av författare som man tidigare inte läst något av. Här är recensionsexen en stor hjälp för att klara av den utmaningen.
Dagens visdomsord 2022-01-12
Det verkar som om allt sover om vintern, men det är verkligen en tid av förnyelse och eftertanke. (Elizabeth Camden)
tisdag 11 januari 2022
Tisdagstrion: Överst i min läshög/på min läslista
Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat överst i min läshög/på min läslista. Dessa tre böcker ligger överst på min läslista just nu:
Två unga kvinnor ska precis ta språnget in i vuxenlivet. Vägg i vägg i en betongförort utanför Göteborg blir de snart goda vänner. Men av en dem har dolda motiv.
Emma och Rebecka är lika - förvillande lika - till utseendet. Deras bakgrunder kunde däremot inte vara mer olika. Emma är arvtagare till ett av Orusts största företag, Rebecka har sedan tonåren levt utanför samhällets gräns. Båda drömmer om att bryta sig loss från de liv som format dem: Emma vill bli självständig och Rebeckas mantra är att »vägra bli en Svensson«.
För att kunna förverkliga sin dröm behöver Rebecka pengar. Och det är inte ett lyckligt sammanträffande som gjort henne till granne med Emma. Rebecka vet betydligt mer om Emma än vad hon avslöjar.
Men hur långt är hon, bedragaren, beredd att gå? Och hur blåögt är egentligen hennes offer?
Lars Lukassen är polis i Hønefoss, frånskild med delad vårdnad om den åttaåriga dottern Annie. När polischefen behöver ta tjänstledigt får Lars kliva in i rollen som tillfällig chef. Detta gör det ännu svårare för honom att vara ensamstående pappa och ha tid för Annie.
När en man hittas död på en stig vid Storälven tycks det först handla om en naturlig död, men det finns frågetecken. Vid obduktionen visar det sig att mannen har stora mängder metanol i blodet. Har han blivit förgiftad? I samma veva får polisen in en anmälan om en man som kallas Sagoberättaren, som skrämt barn utanför skolan med otäcka berättelser.
Lars är mitt inne i utredningen. Samtidigt träffar han läraren Johanna Brekke, som kommit till Hønefoss för ett tillfälligt vikariat på skolan. Men det är något som skaver - Johanna tycks vara på flykt från någonting. Lars Lukassen tvingas fråga sig vem som är vän och vem som är fiende i en allt farligare jakt på sanningen.
För mer än tjugo år sedan kidnappades Patricia, arvtagare till familjen Lockwoods förmögenhet. Efter flera månader i fångenskap lyckades hon fly, men förövarna försvann utan ett spår.
Tills nu. På en mordplats i New York upptäcks dyrbart stöldgods, bland annat en väska och tavla som tillhör familjen Lockwood. På väskan är initialerna WHL3 ingraverade, vilket leder polisen till en man med koppling till fallet.
Windsor Horne Lockwood III - eller Win, som han också kallas - är en man med omåttlig rikedom, oklanderlig stil och en benägenhet att ta lagen i egna händer. Han är dessutom kusin till Patricia, och polisens fynd leder honom in i en mörk värld av hemligheter där han tvingas ta till okonventionella metoder för att skydda sina nära.