söndag 30 januari 2022

En smakebit på søndag - Sluta aldrig fly

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter Sluta aldrig fly och är skriven av Harlan Coben.   

För mer än tjugo år sedan kidnappades Patricia, arvtagare till familjen Lockwoods förmögenhet. Efter flera månader i fångenskap lyckades hon fly, men förövarna försvann utan ett spår. Tills nu. På en mordplats i New York upptäcks dyrbart stöldgods, bland annat en väska och tavla som tillhör familjen Lockwood. På väskan är initialerna WHL3 ingraverade, vilket leder polisen till en man med koppling till fallet. Windsor Horne Lockwood III - eller Win, som han också kallas - är en man med omåttlig rikedom, oklanderlig stil och en benägenhet att ta lagen i egna händer, Han är dessutom kusin till Patricia, och polisens fynd leder honom in i en mörk värld av hemligheter där han tvingas ta till okonventionella metoder för att skydda sina nära.

Smakbiten är hämtad från sidan 126:

Jag kommer tillbaka till Beresfordhuset klockan ett på natten. Hormuz får syn på mig när jag kommer till dörren. Han skyndar sig fram och öppnar den. Jag visar honom hastigt ett falskt FBI-leg och stoppar tillbaka det i kavajfickan. Jan inser att det är ett lagbrott att utge sig för att tillhöra en polismyndighet, men låt mig avslöja grejen med att vara rik: man åker inte i fängelse för den sortens brott. Är man rik lejer man ett gäng advokater som kommer att förvränga det som hänt på tusenolika sätt tills verkligheten blir irrelevant. De skulle hävda att Hormuz är en lögnare. De skulle säga att det var uppenbart att jag skämtade. De skulle förneka att jag över huvud taget visade honom någonting, eller om vi nu blivet filmade av en övervakningskamera skulle de säga att jag vara visade honom ett foto på någon jag kom för att besöka. Vi skulle viska i öronen på vänligt sinnade politiker, domare åklagare. Vi skulle donera till deras återvalskampanjer eller till deras favoritvälgörenheter. Och hela saken skulle försvinna.

24 kommentarer:

  1. brukar faktiskt läsa Harlan Coben fastän han brukar vara kuslig. tack för smakebiten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han är en riktigt bra "spänningsförfattare".

      Radera
  2. Intressant intrig. Tack för smakbiten.

    SvaraRadera
  3. Harlan Coben har jag ett lite komplicerat förhållande med 🙂 Jag vill så väldigt gärna gilla hans böcker, men jag tycker han är lite ojämn. Denna har jag inte läst. Än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har gillat de böcker som jag läst av honom, men jag har läst långt ifrån alla.

      Radera
  4. Den har jag läst den var rätt bra.

    SvaraRadera
  5. Tack för smakbiten! Brukar gilla Cobens thrillers.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De jag har läst har hållit hög kvalitet.

      Radera
  6. Jag har funderat på att läsa något mer av honom. Har sett några av de nya filmatiseringarna på Netflix, men det var länge sedan jag läste något av honom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte sett några filmer, men böckerna jag läst har jag gillat.

      Radera
  7. Jag kommer nog att lyssna på den här någon gång, brukar gilla Cobens böcker om än lite olika mycket. Tack för smakbiten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ljudböcker passar inte mig. Jag vill hålla boken i handen.

      Radera
  8. Makt korrumperar. Har inte läst Coben. Spänning är inte riktigt min grej.

    SvaraRadera
  9. det låter ju rätt deprimerande, varför anstränga sig typ! Läser ju inte deckare men författarnamnet har jag sett ofta. Tack för smakbit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror författaren är sarkastisk, men det ligger nog en del sanning i det.

      Radera
  10. Mycket känd författare, men jag tror inte jag läst något av honom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar man genren spänningslitteratur kan jag rekommendera honom.

      Radera
  11. Jeg har lest mye Harlan Coben. Forfattere som Coben og Lee Child er perfekte bøker for trikk, tog og fly. Klassiske venteromsbøker. De er ikke alltid gode, men alltid underholdende. For meg iallefall.
    Denne har jeg ikke lest, men den blir nok slukt etterhvert.
    Ønsker deg en fin søndag videre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Coben vet hur man skriver spänningsromaner.

      Radera