tisdag 25 januari 2022

Tro mig när jag ljuger av Ellen G. Simensen

Titel: Tro mig när jag ljuger

Originalets titel: Tro meg når jeg lyver

Författare: Ellen G. Simensen

Förlag: Modernista (2021)

Antal sidor: 361

Lars Lukassen är polis i Hønefoss, frånskild med delad vårdnad om den åttaåriga dottern Annie. När polischefen behöver ta tjänstledigt får Lars kliva in i rollen som tillfällig chef. Detta gör det ännu svårare för honom att vara ensamstående pappa och ha tid för Annie. När en man hittas död på en stig vid Storälven tycks det först handla om en naturlig död, men det finns frågetecken. Vid obduktionen visar det sig att mannen har stora mängder metanol i blodet. Han han blivit förgiftad? I samma veva får polisen in en anmälan om en man som kallas Sagoberättaren, som skrämt barn utanför skolan med otäcka berättelser.

Tro mig när jag ljuger är Ellen G. Simensens debutroman, och vilken debut! Det här är en psykologisk spänningsroman utöver det vanliga. Den är otäck på ett krypande sätt. Vem ljuger? Är det över huvud taget någon som talar sanning?

Lars Lukassen har fullt upp med att försöka lösa fallet med den döde mannen samtidigt som han ska få umgänget med den åttaåriga dottern Annie att fungera. Samtidigt får han allt starkare känslor för Annies nya lärarinna Johanna. Då dör ett barn i klassen under mystiska omständigheter. Strax innan har Johanna lämnat gruppen. Är hon ett vittne eller är hon förövare?

Simensen lyckas hålla spänningen uppe ända till slutet. Då kan jag inte läsa och bläddra tillräckligt snabbt, för jag måste få veta hur allt hänger ihop.

Det enda jag inte uppskattar i boken är att berättaren i några kapitel är en död flicka. Visserligen finns det en vålnad i Hamlet, men i en modern spänningsroman känns det konstigt.

Men sammantaget är detta en riktigt bra debutroman, som jag rekommenderar till alla som gillar psykologiska spänningsromaner.

Överlevaren är min tredje bok i utmaningen Boktolvan 2022.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar