torsdag 6 januari 2022

Trettondagen

Idag är det Trettondagen eller Trettondedag jul. Inom kristenheten firas dagen till minne av uppenbarelsen av Jesus som Guds Son, Jesu dop, hans första underverk (han förvandlade vatten till vin vid bröllopet i Kana) och uppenbarelsen genom Betlehemsstjärnan för de vise männen.

Inom den västliga kristenheten är det framför allt de vise männen som kom till Jesusbarnet med guld, rökelse och myrra. Hur många var de vise männen enligt Bibeln? Många skulle nog med tvärsäkerhet säga tre, men det står faktiskt inget i Bibeln om hur många de var. Antagligen var det de tre gåvorna som gav upphov till tron att de var tre. Till och med deras namn är kända, trots att vi inte vet hur många de var. De hette Kaspar, Melkior och Baltasar. Namnsdagsbarn idag i den svenska almanackan är Baltsar, Kasper och Melker.

I större delen av den kristna världen markerar Trettondagen slutet på julen, men i Sverige och Finland anses julen vara slut den 13 januari, som kallas Tjugondag Knut.

Målningen ovan visar hur de vise männen hyllar Jesusbarnet. Den är målad av Bartolomé Esteban Murillo.

6 kommentarer:

  1. Ha en fortsatt trevlig på trettondagen! Nina

    SvaraRadera
  2. en märklig dag mellan två arbetsdagar, bibliotekarie jobbade i går och i morgon

    SvaraRadera
    Svar
    1. jo, den danske prinsen Knut Lavard blev mördad den 7 januari, hans fiender hade väntat tills julfreden var över. Han blev helgonförklarad och hans dödsdag fick namn efter honom.

      Radera
    2. Lustigt nog flyttades Knutdagen och julens slut i Sverige (och därmed Finland) till den 13 januari.

      Radera
    3. jo, på grund av att julfreden skulle fortsätta...

      Radera