måndag 10 januari 2022

Överlevaren av Bethany Clift

Titel: Överlevaren
Originalets titel: Last One at the Party
Författare: Bethany Clift
Förlag: Modernista (2021)
Antal sidor: 384

Det är december 2023 och världen som vi känner den är över. Hela mänskligheten har utplånats av ett virus: 6DM, Six Days Maximum - den längsta tid en människa har på sig innan kroppen har hunnit förstöra sig själv. Men en kvinna i London har på något sätt ändå överlevt. En kvinna som tillbringat hela sitt liv med att kompromissa med vad hon velat, som dolt vad hon känt och desperat försökt passa in. En kvinna som är fullkomligt oförberedd på att konfrontera en framtid på egen hand. Med en golden retriever som enda sällskap tvingas hon nu ta sig fram genom brinnande städer, navigera bland lik och råttor, på en slutgiltig resa för att bekräfta att hon verkligen är den enda överlevaren.

Överlevaren av Bethany Clift var en bok som överraskade. Smart av författaren att leverera en bok (en debutbok dessutom), som handlar om en pandemi. Helt rätt i tiden så att säga. Men den här pandemin är värre än någon som världen någonsin upplevt tidigare. Här har vi ett oerhört smittsamt virus, som dessutom har en hundraprocentig dödlighet. Efter att du känt de första förkylningssymptomen dör du en fruktansvärt plågsam död. Det enda den brittiska regeringen kan erbjuda landets invånare är dödstabletter.

Men en kvinna överlever, och det är henne vi följer genom hennes dagboksanteckningar. Vad gör man när man är ensam i en värld fylld av stinkande lik? Super skallen av sig eller försöker börja odla mat för framtiden? Inte ett helt enkelt val.

Men det som överraskade mig var att boken faktiskt är riktigt underhållande. Det är kvinnans tankar (vi får aldrig veta hennes namn) kring situationen som är en stor del av bokens behållning. På samma sätt som var fallet med Andy Weirs Ensam på Mars. Författaren Kate Sawyer har kommenterat boken så här: "Väldigt underhållande. Som en dystopisk Bridget Jones dagbok med ekon av Shaun of the Dead."

Så jag tror att även den som normalt inte tycker om dystopier kan uppskatta den här boken. Jag älskade den.

Boken har en twist på slutet som skapar ännu fler tankar. Vad det är får du veta när du läst boken :)

Överlevaren är min första bok i utmaningen Boktolvan 2022.

3 kommentarer:

 1. riktigt bra bok, jag tänkte lite på Väggen av Marlen Haushofer, där en ensam kvinna försöker överleva, men i en lantlig miljö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sant, fast Väggen tyckte jag var svårare att begripa. Varifrån kom väggen? Varför dog folk på andra sidan väggen? Och vem var gubben som dök upp på slutet? Den här boken är lättare att förstå tycker jag.

   Radera
  2. (du får inte spoila så mycket)

   Radera