måndag 3 januari 2022

En mamma på villovägar i vårdapparatens labyrinter av Karin Malmström

Titel: En mamma på villovägar i vårdapparatens labyrinter

Författare: Karin Malmström

Förlag: BoD - Books on Demand, Stockholm (2020)

Antal sidor: 150

Karin Malmström var 46 år då hennes liv förvandlades för alltid. När hon snubblade och föll från sin balkong 2004, fick hon hjärnskador som hon sedan dess har levt med. Skador som ingen kan se, men som varje dag påverkar hennes liv. Det här är Karins egen, djupt personliga berättelse om livet efter olyckan och om den hjälp och den förståelse hon så förtvivlat och i så många år sökte, men inte fick.

En mamma på villovägar i vårdapparatens labyrinter är en bok som jag köpte på Värmlands Bokfestival 2021 av författaren själv. Karin och jag gick på samma gymnasium, men sedan dess har vi inte träffats och jag hade ingen aning om att hon råkat ut för en svår olycka. (Jag var för övrigt förälskad i Karins tvillingsyster när gick på gymnasiet, men jag var så fruktansvärt blyg att jag aldrig vågade berätta det.)

Jag måste få säga att det här är en jättefin bok. Karin berättar, med enkla men vackra ord, om den stora omvälvning som olyckan innebar. Och det var inte bara hjärnskadan som skapade problem, utan även vårdapparatens okunskap. Hon blev utskriven när hon ansågs medicinskt färdigbehandlad och kom hem utan att erbjudas en personlig assistent trots att hon nu var oförmögen att klara av många saker som för oss andra är självklara. Inte heller var hon förberedd på att hennes 12-åriga dotter inte längre bodde kvar. Flickan hade fått flytta till sin pappa. Egentligen inte så konstigt, men för Karin blev det en chock.

Karin Malmström berättar öppet och utlämnande om sorgen över vad hon har förlorat, men också om glädjeämnena. Två av barnen har fått skriva varsitt kapitel om hur de upplevde det som hände, vilket ytterligare understryker vilken äkta berättelse detta är. 

Boken har ett tilltal som griper tag i mig och kramar om mitt hjärta. Detta är en bok som många borde läsa. Det är en berättelse från ett verkligt patientperspektiv. 

Karin Malmströms bok kan bland annat köpas på Bokus.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 37: Läs en debutbok. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar