måndag 4 maj 2020

Authors & Characters: Paula

Lyrans Noblesser har en utmaning, som  går ut på att hon väljer ett namn, och sedan är uppgiften att berätta om en författare och en litterär figur med det namnet. Det är tillåtet att välja andra former av namnet. Den här veckan är namnet Paula.


En person som inte är så känd som författare är Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso. (Nu tyckte jag att jag var lite kul.)

Ett av hans mer kända litterära verk är den surrealistiska pjäsen Åtrån fångad i svansen, som han skrev på bara tre-fyra dagar. Den franska originaltiteln lyder Le Désir attrapé par le queue, där det sista ordet betyder "svans", men det kan även betyda "kö" eller "kuk".

En person som inte är påhittad, men som likväl förekommer i en berömd bok är aposteln Paulus.

I Apostlagärningarna kan man läsa hur han, som hade förföljt de kristna, fick en uppenbarelse från Kristus och blev omvänd.

I Nya Testamentet finns många epistlar från honom. Det är nog ingen som betytt så mycket för den kristna trons utveckling som han.
Ett av hans mest berömda citat kommer från Korintierbrevet:

Så bliva de då beståndande, tron, hoppet och kärleken, dessa tre; men störst bland dem är kärleken.

10 kommentarer:

  1. Svar
    1. Jag sticker till din blogg och kollar :)

      Radera
  2. Svar
    1. De har jbåda var och en för sig haft stor betydelse för kulturen.

      Radera
  3. Herregud! Hette karln så?! Bibeln tänkte jag inte på den här gången. Paulus ja, naturligtvis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stackars präst som skulle läsa om alla namnen :D

      Radera
  4. det var ju ett rejält namn han hade Picasso. och så fullständigt i onödan. det var väl ingen som sade något annat än Picasso till honom. möjligen om hans mamma skrek PABLO! till honom när hon blev arg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan ju undra hur föräldrarna tänkte...

      Radera