onsdag 20 maj 2020

Den lilla bokhandeln runt hörnet

Titel: Den lilla bokhandeln runt hörnet
Originalets titel: The Little Shop of Happy Ever After
Författare: Jenny Colgan
Förlag: Massolit Pocket (2018)
Antal sidor: 344

När stadens bibliotek lägger ned står bokälskaren Nina Redmond plötsligt utan jobb. Med bilen full av övergivna böcker vet hon inte vad hon ska ta sig för. Så för hon en idé: hon ska starta en egen bokhandel, på hjul! Hon hittar den perfekta lilla bussen i en annons. Det är bara ett problem - hon måste flytta till Skottland.
Fast besluten att förverkliga sina drömmar tar hon steget ut i den okända. Men att locka till sig den svårflirtade skottarna är betydligt svårare än hon trott. Hon får möta en mängd människor som både förgyller och förpestar hennes tillvaro, som den barske bonden Lennox och den charmige tågkonduktören Marek.

Efter att nyligen ha läst två böcker med skildringar från koncentrationsläger under andra världskriget kändes Jenny Colgans bok Den lilla bokhandeln runt hörnet som en alldeles lagom bok. Jag lånade den av min fru. Ingen krånglig handling, men en trevlig bok. Nina är rar och brinner verkligen för böcker och läsande. De svåraste sakerna är att transportera boklager från A till B och så givetvis detta med romantik förstås. Kan det finnas en man för henne i Skottland?

Ibland är kanske handlingen lite för enkel. Hon startar en bokhandel i en buss och plötsligt börjar alla i den lilla byn att läsa. Nina hittar alltid den rätta boken för var och en. Vart hon än ser sitter någon och läser böcker som hon har sålt. Jo jo, tänk om det vore så enkelt. Fast lite gulligt är det förstås.

Jag är lite förvånad över den svenska titeln. I boken heter bokhandeln hon startar "Den lilla butiken med lyckliga slut". Det är väl en bra översättning av originalets boktitel "The Little Shop of Happy Ever After". Så varför i all världen får själva boken heta "Den lilla bokhandeln runt hörnet"? Kanske för att den ska passa in med den svenska titlarna om det lilla bageriet? Lite märkligt är det i alla fall.

Givetvis slutar boken lyckligt. Alla problem löser sig som genom ett trollslag. Det är ju en butik med lyckliga slut ;) Så läs gärna den här boken om du vill ha något relativt okomplicerat när du ligger i hängmattan. För som hängmattelitteratur passar den här boken alldeles utmärkt.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 14: Läs en lånad bok (ej en biblioteksbok).

5 kommentarer:

 1. Svar
  1. rena biblioterapi... men inte helt genom trollslag, inte tillåtet spoila slutet

   Radera
  2. Jag spoilade inte slutet. Att slutet är lyckligt framgår ju redan av originalets titel :P

   Radera
 2. Jag brukar också fundera på hur man tänker när man översätter titlar och ger dem någon helt annan titel på svenska, det är underligt. Tänker direkt på en av mina favoritfilmer "Cubic" som på svenska heter "Equilibrium"... Förstår inte varför?

  Men Jenny Colgans böcker är rätt bra att läsa om man vill ha något lättsmält och glatt. Speciellt om man har läst många tunga böcker på raden (t.ex. om koncentrationsläger, mord eller liknande). Jag brukar varva med barnböcker, haha. Känns som en lagom nivå för vad man orkar med ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland måste man få ta någonting lättare.

   Radera