torsdag 14 maj 2020

Helgfrågan v. 20

Helgfråga från Mias bokhörna. Just nu är Mia uppfylld av förväntat att få läsa Camilla Läckbergs senaste bok. Helgfrågan lyder:

Vad har du för bok i din tbr-hög som du ser fram emot att läsa?

Bonusfråga: Lyft fram en bok som inte är lika känd men som du tycker är riktigt bra?


1794 av Niklas Natt och Dag ligger i läshögen och den ser jag verkligen fram emot att få läsa. Jag var mycket fascinerad av hans debutroman 1793, och därför har jag mycket höga förväntningar på den här boken.

Löjligt nog har den inte lyckats avancera i min tbr-hög, delvis beroende på recensionsex. Sådana prioriterar jag alltid.


Bonusfrågan handlar alltså om att lyfta fram en bok som inte är lika känd som Camilla Läckbergs bok. Jag väljer Karin Aspenströms roman Nattspår.

Efter att ett blogginlägg fått spridning i högerextrema kretsar tvingas författaren Kaj Lomme fly storstaden. Han köper ett förfallet hus i det lilla samhället Svartbol, djupt inne i de värmländska skogarna. Snart förstår Kaj att han är iakttagen i det gamla huset. Han upplever en närvaro i rummet och får en känsla av att någon som tidigare bott där vill honom något. I väggarna hittar han brev och anteckningar från en höst i slutet av trettiotalet då en tragisk händelse ägde rum i byn. Gradvis börjar Kaj förstå att platsen han kommit till bär på en mörk hemlighet. Ett bortglömt hatbrott och en kärlekshistoria som fick ett blodigt slut grävs upp igen. Men ju närmare Kaj kommer gåtans svar, desto tydligare blir det att någon vill ha bort honom från Svartbol...

16 kommentarer:

 1. Intressanta titlar, fast att fly storstaden är inte min dröm, glad att det tar mig bara en kvart med buss att komma till storstadens vimmel... fast nu händer det inte mycket...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara en kvart, tjugo minuter med bil till storstadens vimmel, det vill säga Karlstad :)

   Radera
 2. 1793 tyckte jag om men läbbig. Inte bestämt om jag ska läsa 1794 men det gör jag kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den hade sina läbbiga inslag, men sammantaget tyckte jag mycket bra om den.

   Radera
 3. 1794 ska jag INTE läsa, ha ha! Nattspår låter faktiskt riktigt lockande, trots att den verkar en smula läskig. Det är nog det där med 'förfallet hus djupt inne i de värmländska skogarna' som fick mig på kroken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Författaren kommer från Stockholm, men bor i Edeby nu. Alla stockholmare har en bild av att värmlänningar bor djupt inne i de värmländska skogarna...

   Och visst, jag bor i en hydda som jag själv gjort, jag har kläder gjorda av mossa och av skinn från de djur jag fångat. Jag sätter ut fällor så att jag kan fånga harar till middagen och ekorrar för deras skinns skull ;)

   Radera
  2. Äh, hörru! Det är ju bara det att JAG längtar så efter ett hus djupt inne i skogen. En liten by på landet räcker inte, jag vill in i skogen. Och varför inte Värmland? Här i Dalarna finns det i alla fall bara trädåkrar, kalhyggen och gräsmattor. Jag tror inte att det är så värmlänningar i gemen bor. Men det KAN för all del vara en fördom att Värmland har mer riktiga skogar än Dalarna.

   Radera
  3. Ja, det finns förvisso en del hus som kan sägas ligga i skogen, så du får hålla koll på Hemnet :)

   Radera
 4. Nattspår har jag inte läst än.

  SvaraRadera
 5. 1794 skall jag läsa framöver. Gillade förra boken. Den andra boken kände jag inte till.

  SvaraRadera
 6. 1794 finns i min läsahög också och det ska bli intressant att läsa den så småningom

  SvaraRadera
 7. Nattspår lät verkligen jättespännande! Såpass så den nu placerats på min minneslista på biblioteket, där den faktiskt var utlånad, så lite känd verkar den vara i varje fall. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul idé med bonusfrågan att lyfta fram mindre kända böcker.

   Radera