måndag 11 maj 2020

Tänk snabbt (vecka 20)

Linda med bloggen Enligt O har en utmaning, som hon kallar Tänk snabbt, där man får ett antal ordpar, där man berättar vilket som man föredrar.

Den här veckans snabba val är:

Jordgubbar eller smultron?
Basilika eller koriander?
Nya böcker eller gamla godingar?
Sveriges 12:a eller Eurovision: Europe shine a light?
Svenska eller engelska?

Jordgubbar eller smultron? Det var väldigt längesen jag åt smultron, men jag väljer det. De är så goda och dessutom smakar de barndom. Men i sommar blir det jordgubbar. Som alla andra kommer jag att köpa hutlöst dyra jordgubbar att ätas på midsommarafton. (Nu blev jag sugen på matjessill.)

Basilika eller koriander? Här väljer jag basilika eftersom jag inte på rak arm kan påminna mig om någon maträtt som jag har koriander i. Kanske går jag miste om något och borde leta efter recept där den kryddan ingår.

Nya böcker eller gamla godingar? Här får jag välja båda. Jag väljer medvetet en del gamla klassiker, för jag tycker att de är berikande, inte minst för allmänbildningen. Under ett par år deltog jag i en klassikerutmaning, där man skulle läsa en klassiker i månaden. Riktigt roligt. Samtidigt har jag förmånen att få recensionsex från Bookmark Förlag, så det blir många nya böcker också.

Sveriges 12:a eller Eurovision: Europe shine a light? Här handlar det alltså om de "ersättningsprogram" som Björkman et consortes har producerats när nu covid-19 satt stopp för ESC. Där passar jag. Tittar inte på något av programmen. När jag inte får titta på Eurovisionsschlagerfestivalen (som jag envisas med att kalla den) så kan det kvitta.

Svenska eller engelska? Frågan gäller om jag föredrar att läsa böcker på svenska eller engelska. Här är svaret lätt. Det är svenska och inget annat som gäller. Jag tycker det är tröttsamt att behöva slå upp mindre vanliga ord för att få betydelsen klar för mig och det stör läsupplevelsen. Ärans och hjältarnas språk ska det vara ;)

12 kommentarer:

 1. Jag valde också basilika, när det gäller koriander så finns det de som tycker den smakar gott och de som tycker den smakar tvål och jag tillhör gruppen som tycker den smakar tvål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog aldrig smakat koriander.

   Radera
  2. Det tyckte jag också men så hände något när vi var i USA för en massa år sedan och åt på en mexikansk restaurang - vips hade tvålsmaken försvunnit och ersatts av en otroligt god krydda. Skumt men sant.

   Radera
  3. Koriander är gott i wokad mat. Mmm nu blir jag hungrig :D

   Radera
 2. vi har smultron i vår trädgård, både röna och vita

  SvaraRadera
 3. Smultron är gudagott, speciellt när de är så där mörkröda och solvarma.

  SvaraRadera
 4. Är nog inte heller så där väldigt sugen på ersättningsprogram för Eurovision, men däremot väldigt sugen på sommarbär!

  SvaraRadera
 5. Valde också smultron, jordgubbar har jag växt upp med och förätit mig på så äter inte mycket av det. Hoppas på smultron i sommar!

  SvaraRadera