söndag 17 maj 2020

En smakebit på söndag - Den lilla bokhandeln runt hörnet

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag läser heter Den lilla bokhandeln runt hörnet och är skriven av Jenny Colgan. (Jag är sen med att lägga ut smakbiten, eftersom jag legat på sjukhus under helgen.)

När stadens bibliotek lägger ned står bokälskaren Nina Redmond plötsligt utan jobb. Med bilen full av övergivna böcker vet hon inte vad hon ska ta sig för. Så för hon en idé: hon ska starta en egen bokhandel, på hjul! Hon hittar den perfekta lilla bussen i en annons. Det är bara ett problem - hon måste flytta till Skottland.
Fast besluten att förverkliga sina drömmar tar hon steget ut i den okända. Men att locka till sig den svårflirtade skottarna är betydligt svårare än hon trott. Hon får möta en mängd människor som både förgyller och förpestar hennes tillvaro, som den barske bonden Lennox och den charmige tågkonduktören Marek.

Smakbiten är hämtad från sidorna 114-115:

"Har du en bil full med böcker?"
"Inte riktigt full än", sa Nina. "Men det är min plan, ja. Läser du?"
Lennox ryckte på axlarna. "Ser inte vitsen."
Nina lyfte på ögonbrynen. "Menar du det?"
"Tja, jag får Farmers Weekly och läser den. Jag kan läsa", sa han, som om hon anklagade honom för att vara analfabet.
"Det antog jag", sa Nina. "Men läser du aldrig för nöjes skull?"
Han tittade på henne. Han hade kråksparkar runt ögonen, som var blå mot hans solbrända ansikte. Minen var dyster. Nina undrade om det hade plågat honom att visa henne huset, som hade byggts med så stor kärlek under en lyckligare tid. Han såg inte ut som en man som gjorde någonting för nöjes skull.
"Jag fattar inte", sa han och skakade på huvudet, "varför någon vill göra sig besväret att hitta på nya människor i den här världen när det redan finns miljarder jävlar som jag inte bryr mig ett skit om."

16 kommentarer:

  1. Den här har man sett en hel del av, att den är populär har jag också förstått. Ja varför hitta på nya karaktärer när så många redan finns? Jo för att man känner igen sig själv eller någon man känner? Krya på dig o tack för smakbit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant. Men en väldigt rolig formulering ändå :)

      Radera
  2. Åh, vad skönt att du är hemma igen! Jag har varit orolig. Hoppas att allt är ok nu och inga sequelae <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läkarna har en teori om att det kan ha varit ett litet epileptiskt anfall, som man väl i så fall kan gissa är en följd av min stroke för sex år sedan. Jag kommer att bli kallad till en EEG-undersökning och en MR-röntgen. Den skiktröntgen man gjorde igår visade ingenting och hjärtat betedde sig som det skulle. Nu är jag sjukskriven till den sista juni och jag får tills vidare inte köra bil, vilket försvårar min möjlighet att arbeta.

      Radera
  3. Denna har jag oläst i hyllan. Kanske vore läge att läsa den snart.

    Hoppas du mår bättre nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo tack, jag mår bra, men fler undersökningar väntar.

      Radera
  4. tråkigt med körkortet, men det är förmodligen en nödvändig åtgärd. har sett liknande på nära håll. du får beväpna dig med tålamod och hoppas att du får klartecken efter undersökningarna. jag håller tummarna. Colgan har jag läst något av tidigare men inte den här. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är nödvändigt. Men en karl utan bil...

      Radera
  5. Krya på dig! Jag gillade den här, alltid mysigt med böcker om böcker och läsande.

    SvaraRadera
  6. Krya på dig! Hade tänkt hoppa denna, men din smakbit får mig att skratta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, formuleringen i sista stycket är verkligen underbar :D

      Radera
  7. Men oj, hoppas att du mår bättre nu!
    Colgan är poppis, har dock inte läst något. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadå, jag mår bättre. Bra till och med, men det kommer att göras fler undersökningar för att försöka finna vad som var fel på mig.

      Radera