måndag 30 mars 2020

Authors & Characters: George

Lyrans Noblesser har en utmaning, som  går ut på att hon väljer ett namn, och sedan är uppgiften att berätta om en författare och en litterär figur med det namnet. Det är tillåtet att välja andra former av namnet. Den här veckan är namnet George.


Jag väljer George Orwell som författare. Det är väl framför allt två av hans böcker som är kända av alla.
Den ena är 1984. En fruktansvärd diktatur där medborgarna ständigt är övervakade. Ledaren kallas Storebror och från den boken kommer uttrycket "Storebror ser dig!" Staten har paroller som "Krig är fred!", "Frihet är slaveri!" och "Okunnighet är styrka!" Orwell hade nog aldrig kunnat tänka sig att dagens människor själva skulle vara de som sätter in kameror i sina hem och är bekymrade över om ingen tittar.
Den andra boken är Djurfarmen. Djuren gör uppror och tar över makten på bondgården. Alla förväntar sig att de nu skulle bli fria, men när grisen Napoleon tar över ledningen, är det slut på friheten. Orwell skrev den som en satir över utvecklingen i Sovjetunionen, och Napoleon är Stalin.


Så får vi ta fram Femböckerna av Enid Blyton. De fem är syskonen Julian, Dick och Anne, samt deras kusin Georgina och hennes hund Tim. Georgina vill inte vara en flicka och därför måste alla kalla henne George.
Jag fullkomligt älskade Femböckerna när jag var barn, och även Enid Blytons Mysterieböcker och Äventyrsböcker.

12 kommentarer:

 1. Orwell är riktigt bra, tycker jag. Särskilt hans tankar om hur språkets betydelse förändras och manipuleras har varit mkt tydligt i politiken på senare år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns många exempel på det. När ledande politiker ställs inför ett gigantiskt problem, så vill de inte vidgå att det är ett problem, utan istället säger de att det är en "utmaning", vilket gör att det plötsligt nästan har blivit något positivt.

   Radera
 2. har aldrig förstått mig på George Orwell riktigt. tror att jag läste honom för tidigt. men en bra George är han ju. och jag visste att det fanns en George i en syskonskara men trodde att det var i Narnia - böckerna. så fel det kan bli!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske skulle prova att läsa om någon av böckerna?

   Radera
 3. Svar
  1. Tro inte att du har ensamrätt på Enid Blyton :D

   Radera
 4. Orwell fick vara med hos mig med. Klart man läste äventyrliga fem-böcker som barn, mkt bra.

  SvaraRadera
 5. Har läst just dina två av Orwell, men under skolåren. Man kanske skulle unna honom en omläsning när man (förhoppningsvis) mognat lite...
  Jag tyckte det var svinjobbigt att George i Femböckerna var en tjej. Jag missade nog förklaringen du kommer med nu, tack för den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, hade du missat det? Stod nog i den första boken - Fem söker en skatt. Pojkflicka sade man väl om såna flickor. Tomboy på engelska.

   Radera