måndag 16 mars 2020

Authors & Characters: Karl

Lyrans Noblesser har en utmaning, som  går ut på att hon väljer ett namn, och sedan är uppgiften att berätta om en författare och en litterär figur med det namnet. Det är tillåtet att välja andra former av namnet. Den här veckan är namnet Karl.

Charles Dickens kan väl få vara författaren. Han har skrivit många böcker, som lever än idag. Dickens anses som den mest framstående romanförfattaren i England under den viktorianska tiden.

Bland hans verk kan nämnas Pickwickklubben, En berättelse om två städer, Oliver Twist, David Copperfield och givetvis En julsaga.

Som make lämnade han väl en del övrigt att önska. Han och hustrun fick tio barn, vilket var alldeles för många enligt honom, och han klandrade hustrun för att de fick så många barn! Dickens försökte för övrigt få sin maka inspärrad på mentalsjukhus.

Det finns en massa litterära figurer som heter Carl, men jag tänkte välja en alldeles speciell liten herre, nämligen Lille Karl (Charlie Brown) i Snobben.

Han är väl inte den smartaste, men han har ett hjärta av guld och han ger aldrig upp. Han leder ett uruselt baseballag, men trots att de alltid förlorar är han ständigt övertygad om att de ska vinna nästa match. Och Gullan håller i (den amerikanska) fotbollen och säger åt honom att sparka till den. Varje gång drar hon undan bollen i sista stund så att Karl far upp i luften och landar på ryggen. Men ändå lyckas hon ständigt få honom att försöka sparka bollen och han tror att just den här gången kommer hon nog inte att rycka undan bollen.

8 kommentarer:

  1. Charlie Brown har jag läst på finska.... Jaska Jokunen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaska Jokunen? Se där fick jag lära mig nåt nytt! :)

      Radera
  2. Dickens var det verkligen länge sedan jag läste, tror att jag inte läst Två städer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En julsaga var det senaste jag läste av honom. Jag har nog inte heller läst En berättelse om två städer.

      Radera
  3. visst ja! Kalle Dickens! tänkte inte på det

    SvaraRadera
    Svar
    1. Byter man från Karl till Charles blir utbudet större.

      Radera
  4. Tyckt om det jag läst av Dickens, vill såklart läsa mer av denne.

    SvaraRadera