onsdag 25 mars 2020

Farliga affärer

Titel: Farliga affärer
Författare: Ellinor Wessel
Förlag: Bookmark Förlag (2020)
Antal sidor: 301

Johan Wagner har utåt sett allt man kan önska sig: ett framgångsrikt bilhandelsföretag, ett lyxigt hus, en vacker fru och tre barn. När han en dag försvinner uppdagas även en älskarinna i den femton år yngre och drivna Emily Tranchell, anställd som regionchef på Porsche.
Intet tyder på att ett brott har begåtts, men poliskommissarien Thomas Stark blir alltmer övertygad om att något inte stämmer.
Emily och Thomas förenas i sitt sökande efter den försvunne bilhandlaren och beträder därmed en värld som står i bjärt kontrast till den svenska idyllen. Innan de vet ordet av har de alla förvandlats till brickor i ett farligt spel, orkestrerat av makt, pengar och internationella intressen.

Farliga affärer är Ellinor Wessels debutroman, och för att vara ett förstlingsverk är den klart godkänd. Romanen är spännande och det är intressant att följa trådarna som löper över Östersjön. De som fört bort Johan Wagner är farliga, mycket farliga, och det är mäktiga personer som ligger bakom.

Wessel skriver korta kapitel, som byter från en scen till en annan, och det gör att det blir driv i boken. Jag vill gärna läsa ett kapitel till och sedan ännu ett. Mot slutet knyts trådarna ihop, fast inte helt. Det avslutande kapitlet ger utrymme för spekulationer. Är det en cliff hanger? Ska vi förvänta oss en fortsättning? Det vet nog bara författaren och förlaget.

På minussidan vill jag sätta att det ibland blir lite för puttenuttigt emellanåt i en bok som väl ändå ska vara en spänningsroman. "En tår av tacksamhet rullade nerför hennes kind" är ett exempel. Avsnittet på fem sidor där Emily tänker tillbaka på dagen då hon träffade Johan hade kunnat kortas ner eller tagits bort. Slutligen vill jag påpeka att vi inte "arresterar" folk i Sverige. Sådant händer i amerikanska filmer.

Men med detta sagt vill jag än en gång säga att det är en bra debutroman, och jag är övertygad om att det kommer fler böcker av Ellinor Wessel. Gärna med lite skarpare profil.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 23: Läs en debutbok utgiven 2020.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar