måndag 13 april 2020

Authors & Characters: Susanne

Lyrans Noblesser har en utmaning, som  går ut på att hon väljer ett namn, och sedan är uppgiften att berätta om en författare och en litterär figur med det namnet. Det är tillåtet att välja andra former av namnet. Den här veckan är namnet Susanne.


Författaren får bli Susanna Jones, som skrivit Earthquake Bird.
Boken kom ut på svenska 2019. Den handlar om engelskan Lily, som bosatt sig i Japan, där hon lär känna Lucy. Lucy mördas och Lily blir misstänkt.
Under större delen av berättelsen befinner Lily sig hos polisen. I ett förhörsrum och i en cell. Men det är mycket lite som berättas om hur hon har det där. Istället får vi följa hennes livs historia genom hennes tankar. Från början, då hon till sin mors djupa besvikelse visar sig vara en flicka och inte den väntade åttonde sonen, genom en barndom tillsammans med de elaka bröderna, beslutet att flytta till Japan, och till slut fram till tiden då Lily mördades.

Hela tiden undanhåller författaren oss de fakta som skulle kunna avgöra om Lucy är skyldig eller inte. Det gör att boken är riktigt spännande. (Som en bonus får man dessutom veta en del om samtliga järnvägsstationer i Tokyo...)


Sonjas hemlighet av Åsa Hellberg är uppföljaren till Sonjas sista vilja. Även i den här boken får man följa väninnorna Susanne, Rebecka och Maggan, men även några fler personer dyker upp och mycket kretsar kring Julie och hennes familj. Julie far från London till Paris, vilket gör hennes mor Edith mycket upprörd. Edith vill inte tala om sina ungdomsår i Paris.
Susanne, Rebecka och Maggan upptäcker märkliga saker när de går igenom Sonjas kvarlämnade saker, och de förstår att Sonja burit på en hemlighet som hon inte delat med dem.

Boken är så väl genomtänkt, och det är en fröjd att läsa den! Steg för steg upptäcks band mellan personerna i boken. Man behöver inte vänta till sista sidan för att förstå vad Sonjas hemlighet är. Det kan man nog lista ut när man läst två tredjedelar. Men det spelar ingen roll. Det här är ingen deckare, utan en romantisk komedi.

11 kommentarer:

  1. Kul utmaning! Earthquake Bird gillade jag faktiskt, mystisk och spännande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En speciell bok, som har sina kvaliteter.

      Radera
  2. Earthquake Bird finns filmatiserad, eller blandar jag ihop? Låter intressant i vilket fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror det. Ja, faktiskt intressant.

      Radera
  3. Earthquake Bird har jag förstås läst.Japan, vet du. men Åsa Hellberg har jag inte läst däremot

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åsa Hellbergs senaste roman, Välkommen till Flanagans, är riktigt bra!

      Radera
  4. Earthquake Bird har jag sett på Netflix. Borde kanske ha läst boken först, har svårt för omvända ordningen.

    SvaraRadera
  5. Inte läst någon av dessa, men förstnämnda verkade ju ha ett spännande upplägg.

    SvaraRadera