söndag 26 april 2020

En smakebit på söndag - Führerns barnmorska

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag läser nu heter Führerns barnmorska och är skriven av Mandy Robotham.

Barnmorskan Anke Hoff arresteras och sätts i koncentrationsläger för att ha förlöst en kvinna i Berlins getto. I lägret blir hon de judiska mödrarnas sista hopp. Med outtömlig tro på mänskligheten gör hon vad hon kan för att kvinnorna ska kunna minnas sina nyfödda barn efter att de avrättats av fångvaktarna.
Ryktet om hennes skicklighet sprider sig och när Führern väntar en arvinge hämtas hon av Gestapo för att ansvara för Eva Braun som hålls gömd i bergen. Nedkomsten tvingar Anke till handlingar hon aldrig trott sig kapabel till, men värst av allt är ändå att hennes hjärta börjar slå för SS-officeren som är satt att övervaka henne.

Smakbiten är hämtad från sidan 69:

Hon lutade sig lättat tillbaka, som om orden hade tömt henne på alla krafter. Men jag visste inte hur jag skulle kunna ge henne ett lugnande svar. Det jag visste var att Eva Braun verkade, åtminstone på ytan, oskyldig och ovetande. Om det var konstlat eller ren och skär naivitet var svårt att säga, men jag hade väldigt svårt att förstå att hon hade delat säng med ett monster - att hon villigt bar hans oäkta barn. Nazisterna värnade om familjen - "hemmet, barnen, kyrkan" löd deras motto - och duktiga tyska fruar sågs som soldater i sina hem och fick absurt nog riktiga medaljer för ymnigt barnalstrande. Eva Braun hade gått emot allt detta. Hon befann sig nu i en ohållbar situation där hon inte längre rådde över sin kropp och sitt liv, åtminstone inte så länge hon bar Führerns barn. Med tanke på hur jag hade behandlats sedan jag lämnade koncentrationslägret fick jag anta att det rörde sig om hans kött och blod. Hon såg inte ut som någon soldat eller ondskans allierade.

30 kommentarer:

  1. lite udda ämne, tack för smakbiten

    SvaraRadera
  2. Tack för smakbiten. Är det en sann historia?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, den är fiktiv, men ändå väldigt intressant, eftersom ramen är verklig. Miljöerna har funnits.

      Radera
  3. Låter som en intressant bok, får kika lite närmare på den tror jag och jag fortsätter att fundera över Robotham, som du nämnde så är de från olika håll men har kanske någon anknytning eller inte.... Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Robotham är ju inte något vanligt namn.

      Radera
  4. Denne boken høres interessant ut. Krigens tid var virkelig vanskelig for mange, og noen gjorde vel bare det de måtte for å overleve. Jeg tror ikke denne er oversatt til norsk, men siden den finnes både på engelsk og svensk er det muligheter for at jeg kan lese den en dag. Den høres interessant ut. Tusen takk for at du delte en smakebit, Robert. Ønsker deg en fin søndag videre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många fick göra saker för att överleva som de inte hade föreställt sig under fredstid.

      Radera
  5. Tack för smakbiten. Har noterat den här boken tidigare, den verkar intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så här långt är den riktigt intressant.

      Radera
  6. Finns det en Ms Robotham också alltså? Alltid intressant att läsa om Förintelsen - hur plågsamt det än är.

    SvaraRadera
  7. Det där låter ju som en intressant vinkling på en bok om andra världskriget. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  8. har den här boken någon verklighetsbakgrund? borde kanske läsas. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, det fanns nog ingen barnmorska som skulle hjälpa fram Adolf Hitlers barn. Men författaren är faktiskt barnmorska, så hon vet vad hon skriver om när det gäller den delen.

      Radera
  9. Den tror jag passar mig. Lagom mycket historisk relevans och sedan fiction på det, tack för smakbit, ha en skön söndag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alterfiktion är en intressant genre.

      Radera
  10. Låter som en intressant bok som jag vill läsa. Tack för smakbiten.

    SvaraRadera
  11. En annorlunda vinkling. Tänk om... Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  12. Tack för smakbiten. Jag är nyfiken på denna men samtidigt känns den sorglig och hemsk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Böcker som delvis utspelar sig i en tyskt koncentrationsläger är ju aldrig lättsamma. Det var en sorglig och hemsk tid.

      Radera
  13. Jag blir nyfiken så tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  14. Moraliskt intressant. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, i ett krig är inte allt svart eller vitt som vi gärna vill föreställa oss.

      Radera
  15. En interessant ide å skrive bok om. Jeg leste en barnebok tidligere som het Hitlers datter, så det er flere som har tenkt i de baner.
    Ha en riktig fin ny uke!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fascinerande idé. Tack och lov är boken välskriven. Det räcker inte alltid med att ha kommit på något att skriva om ;)

      Radera