torsdag 2 april 2020

Välkommen till Flanagans

Titel: Välkommen till Flanagans
Författare: Åsa Hellberg
Förlag: Forum (2019)
Antal sidor: 315

1960-talets jetsetare, aristokrater och affärsmän flockas på lyxhotellet Flanagans - att inte få en inbjudan till Linda Lansings mytomspunna fester är en katastrof.
Men ingen vet vilket högt pris Lind har tvingats betala för framgångarna. Många gånger har hon varit nära att ge upp. Hon är ensam kvinna i männens värld, och trots att hon ägt och drivit hotellet i tio år är hon fortfarande inte accepterad.
Det beror på Lindas kusiner Laurence och Sebastian. Ända sedan hon lämnade Fjällbacka för att axla ansvaret för faderns livsverk har de varit hennes bittra fiender. Kusinerna anser att hon borde sälja hotellet till dem och återvända till Sverige, och de skyr inga medel för att få sin vilja igenom.
Nu kulminerar maktkampen. Och Linda inser att hon måste vinna, för att rätta sig själv - och hotellet.

Åsa Hellberg har hunnit skriva många böcker, och jag har inte hunnit läsa dem alla, men jag har i alla fall läst fem av hennes böcker tidigare. Jag har tyckt om allihop, men jag måste säga att Välkommen till Flanagans är författarens bästa bok hittills!

Det mesta av boken utspelar sig 1959-60, men där finns även tillbakablickar till 1949 - året då hennes far dog och den 21-åriga Linda Lansing ärver hans hotell. Då är hon en blyg, osäker ung kvinna, som inte alls vill ta över ett hotell med ekonomiska problem, omgiven av släktingar som föraktar henne. Men det finns ändå jävlar anamma i henne, och hon ger sig sjutton på att hon ska klara det.

1960 är hon en driven affärskvinna, men hotellets framtid är fortfarande hotat, inte minst därför att släktingarna fortsätter att motarbeta henne. 

Linda är en stark kvinna. Problemen har fått henne att växa. Åsa Hellberg skriver gärna om starka kvinnor, vilket är härligt att läsa. Vi följer inte bara Linda, utan även två unga kvinnor på hotellet, som är ambitiösa och som bestämt sig att mot alla odds ta sig fram i livet. De tänker inte låta vare sig kön eller hudfärg hindra dem. Författaren värjer inte för att ta upp rasproblematiken, och jag tror att Linda Lansings ilska, när hon blir medveten om rasismen, även speglar Hellbergs egna åsikter.

Det finns några kraftfullt skildrade sexuella scener i boken. Sexberättelser i böcker riskerar att antingen bli platta eller slå över i det rent pornografiska. Författaren lyckas skapa sexscener som skiljer sig från varandra, men som är fyllda av lusta.

Jag tycker att huvudkaraktärerna är väl skildrade, och jag kommer på mig själv med att på allvar oroa mig för hur det ska gå för Linda Lansing och de två andra kvinnorna, vilket får ses som ett gott betyg.

Välkommen till Flanagans är en riktigt bra och välskriven bok som är första delen i en trilogi, och jag ser redan fram mot andra delen, Kvinnorna på Flanagans, som kommer ut den 1 juli i år.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 20: Läs en bok som har ett efternamn i titeln.

2 kommentarer: