lördag 29 november 2014

Kulturskymning

Idag läste jag en lustig artikel i DN. Där står hur en representant för det högerpopulistiska Ukip fått be om ursäkt sedan hon påstått att byggnaden på bilden bredvid är en moské. Det är det inte. Det är Westminster Cathedral.
Ett pinsamt misstag måste man väl säga.
Men det blir ju ännu roligare när man läser hur DN-journalisten Jon Andersson betecknar Westminster Cathedral som "en av de mest kända kristna kyrkorna i landet."
Nja, så känd är nog inte Westminster Cathedral, de engelska katolikernas domkyrka. Jag misstänker att Jon Andersson tänker på Westminster Abbey...

fredag 28 november 2014

Bokbloggsjerka 28 november-1 december

Bokbloggsjerka från Annikas Litteratur- och kulturblogg. Den här gången är frågan:
Vilka nobelpristagare kan man hitta i din bokhylla?
alt. vilka nobelpristagare har du läst?

I min bokhylla kan man hitta en hel del av Selma Lagerlöf (1909). Gösta Berlings Saga, Jerusalem I och II, Kristuslegender, Löwensköldska ringen, Anna Svärd, Herr Arnes penningar och många fler. För ganska många år sedan köpte jag en nyutgiven samling med tio band som innehåller många av hennes verk.
Av Yasunari Kawabata (1968) har jag Tusen tranor.
Av Hertha Müller (2009) har jag bland annat Kungen bugar och dödar. Tyvärr orkade jag inte läsa den...
Av Per Lagerkvist (1951) har jag Barabbas och Ahasverus död, men jag har läst fler.
Just nu läser jag Gerpla - en kämpasaga av Halldór Laxness (1955).
I min bokhylla hittar man dessutom Snö av Orhan Pamuk (2006).

Dessutom har jag läst Aniara av Harry Martinsson (1974), Pärlan av John Steinbeck (1962) (den var obligatorisk i skolan) och Den gamle och havet av Ernest Hemingway (1954).

Edit. Jag undrar om vi inte läste Flugornas herre av William Golding (1983) i skolan. Jag tror faktiskt det.
Edit2: Jag kom just på att jag har läst Det femte barnet av Doris Lessing (2007).

torsdag 27 november 2014

Hädelselagstiftning

Hädelselagstiftning är en styggelse som måste bekämpas. Det är endast möjligt att ha en sådan lagstiftning i ett land där alla har exakt samma religion, för de olika religionerna är i sig själva hädelser gentemot andra. Ska man straffa muslimer för att de förnekar att Jesus är Guds Son? Naturligtvis inte. På samma sätt har jag rätt att tycka att Muhammed var en otäck usling, som definitivt inte var någon Guds profet.
I Pakistan finns däremot hädelselagar, och de är utformade på ett sådant sätt att den som anklagas för hädelse inte har någon möjlighet att försvara sig. Ungefär som var fallet med gamla häxprocesser i vår del av världen.
Filmstjärnan Veena Malik har dömts till 26 års fängelse för hädelse, därför att hon deltagit i ett TV-program med en fejkad bröllopsscen med Muhammeds dotter. Läs mer här och följ gärna länkarna.
Rätten att häda är viktig i ett demokratiskt samhälle. Man kan tycka att det är olämpligt, men det är själva rättigheten som är viktig. Det måste vara tillåtet, både att publicera bilder av Jesus bland läderbögar (Elisabeth Ohlssons fotoutställning) som att avbilda Muhammed. De som inte tål detta får läsa en grundkurs i demokrati och yttrandefrihet.

tisdag 25 november 2014

Novelltävling i Allas

Veckotidningen Allas har utlyst en novelltävling. "Vem skriver bästa långnovellen?"
Tidningen publiceras en långnovell på tre sidor varje vecka. De handlar alltid om relationer, men det är relationer av många skiftande slag. De kan vara roliga, rörande, tänkvärda och har ibland ett överraskande slut. Däremot publicerar man aldrig science fiction-noveller eller berättelser förlagda till "historisk tid."
Om man vill vara med och tävla, så ska man skriva en novell, som måste vara mellan 12000 och 13000 tecken inklusive blanksteg. I ett kuvert lägger man en lapp med namn, adress och telefonnummer och klistrar igen det. Utanpå kuvertet skriver man titeln på novellen. Sedan lägger man manuset och det nyss nämnda kuvertet i ett annat kuvert och skickar alltihop till Allas Novelltävling 2015, 209 71 Malmö före den 15 mars 2015.
Tre priser delas ut. Första pris är 10000 kr, andra pris är 5000 kr och tredje pris är 3000 kr

fredag 21 november 2014

Bokbloggsjerka 21-24 november

Bokbloggsjerka från Annikas Litteratur- och kulturblogg. Annika berättar den här veckan att hon läst att någon har sagt att de som läser böcker uteslutande gör det för att fly till fantasins värld. Det är en teori hon inte vill köpa, eftersom hon själv läst böcker i 40 år och hon vill inte se detta som en livslång flykt från verkligheten. Så den här gången är frågan:
Vad säger du? Varför läser du egentligen böcker?


Den frågan har jag faktiskt aldrig ställt mig. Jag undrar nog snarast varför jag inte läser fler böcker. För mitt mesta bokläsande sker i sängen på kvällen. Jag skulle kunna läsa mer på dagarna. 

Kanske kan det vara en flykt till fantasins värld, men jag tycker inte att det måste vara något negativt. Ordet "tillflyktsort" är ju inte något negativt eller skrämmande. Genom böckerna kan man för en stund lämna de vanliga vardagstankarna och istället ge sig ut på en resa. Läsandet sätter fart på fantasin. När man läser böcker ger sig tankarna snart iväg och man skapar bilder i huvudet som illustrerar det författaren förmedlar med bara ord.

måndag 17 november 2014

Tusen tranor

Nu har jag läst Tusen tranor av den japanske nobelpristagaren Yasunari Kawabata, så jag kan känna mig riktigt finkulturell.
Eller också är jag inte det, för den var inte helt enkel att förstå. Den var nog väldigt japansk. Hur väl översatt den är vet jag inte, för den är inte översatt från det japanska originalet utan från en tysk översättning.
Den handlar om Kikuji som förälskar sig i tre kvinnor. Först i en ung flicka som han möter vid en teceremoni, sedan i sin döde fars älskarinna och till sist i den sistnämndas dotter.
Och mitt i allt ihop rör sig en kvinna som fixar med teceremonier, och som tydligen har ett fult födelsemärke på sitt ena bröst. Varför det där födelsemärket är så viktigt begrep jag aldrig, men det nämns många gånger.
Inte heller begrep jag varför den där tredje förälskelsen propsade på att Kikuji skulle slå sönder en fyrahundraårig tekopp, som han fått av henne.
Boken var för all del fascinerande och jag är glad att jag har läst den, men jag misstänker att man måste vara mer insatt i japansk kultur för att förstå den dolda symbolik som jag misstänker finns där.

tisdag 11 november 2014

Dystrare syn på bostadsmarknaden???

Sådant som skrivs i den här artikeln i Aftonbladet förvånar mig alltid. Där står att hushållen har en allt dystrare syn på bostadsmarknaden. Priserna förväntas nämligen sjunka.
Och varför är det nödvändigtvis en negativ nyhet? Om oxfilén blir billigare så att fler har råd att köpa den framställs det aldrig som något negativt. Inte heller om bilpriserna sjunker.
Uppenbarligen utgår tidningarna alltid från säljarens perspektiv när man talas bostadspriser. Varför det?

måndag 10 november 2014

60 000 ord

Den 30 oktober skrev jag att jag passerat 50 000  ord i "Ingenting att se". Nu har jag passerat 60 000 ord. Det tycker jag är en bra fart. Hur det är med kvalitén är naturligtvis en annan sak.
Varför berättar jag detta? För att få säga att jag är duktig? Ja, givetvis ;)
Men också för att sätta press på mig själv.
Det är verkligen roligt att skriva igen!

Körsbär i likör

Idag var jag på Ö&B i Edsvalla. Där köpte jag en liten ask från Laroshell med Weinbrand - Kirschen. Det är körsbär i konjak tror jag mig förstå.
De är ganska goda. Vad ska man göra när de infernaliskt elaka företrädarna för Marabou har bestämt att ta bort körsbär i likör ur Aladdinasken?!
De tar bort trillingnöt också, men det bryr jag mig inte om. Den brukar jag ändå aldrig äta. Men körsbär i likör! *Snyft!*
Så nu får jag försöka trösta mig med Laroshells Weinbrand - Kirschen. Inte lika goda, men ändå...
Om någon vet hur man får tag i något som mer liknar körsbär i likör vill jag väldigt gärna ha tips!

söndag 9 november 2014

Spelkortsmysteriet

Jag valde att läsa Jostein Gaardersbok Spelkortsmysteriet för att kunna träna att läsa en lite enklare bok. Det är dock ingen dålig bok. Den har belönats med norska kulturdepartementets pris och norska litteraturkritikerpriset för bästa barn- och ungdomsbok 1990.
Boken utgår på många sätt från en kortlek. Sålunda har den 53 kapitel - ett för varje kort inklusive Jokern, som har en betydande roll i boken.
Hans Thomas åker genom Europa med sin pappa för att finna Hans Thomas' mamma, som för åtta år sedan rest till Grekland för att finna sig själv. På vägen möter han en märklig dvärg som ger honom ett förstoringsglas och som får dem att resa till staden Dorf. Där får Hans Thomas en bulle, som innehåller en pytteliten bok, som han måste ha förstoringsglaset till för att kunna läsa den.
I boken finns en märklig berättelse om en bagare som träffar en bagare som berättar om Bagar-Hans. Ja, där blir det lite komplicerat ;)
Det handlar om saker som utspelar sig under 200 år, och som i allra högsta grad påverkar Hans Thomas och hans familj idag.
Lite förvirrat blir det allt ibland, men man kan inte klaga på författarens fantasi. Jag kan förstå om boken blivit populär bland barn och yngre ungdomar.
Eftersom det gick så bra att läsa, så ger jag mig på lite tunggung nu. Det blir en bok av Kawabata.

9/11

Idag, den 9/11, kan vi fira att det är 25 år sedan Berlinmuren öppnades. Den kommunistiska terrorregimen i Östtyskland föll och Tyskland kunde senare återförenas som ett fritt och demokratiskt land.

En del är inte dumma. De är dummare!

Jag läser om 4-åriga Mimmi, som inte får hämta ut sin födelsedagspresent som kommit med posten. Skälet? Hon har ingen legitimation. Därför får hon inte presenten från sin bror med pärlplattor.
Men alltså! Hur många 4-åringar har egna ID-kort?
En illvillig representant från PostNord, Charlotte Edström, säger till Kvällsposten: "Butiken gjorde helt rätt. Det är jätteolyckligt för henne, men vi har så strikta regler för att motverka bedrägerier."
På frågan om det finns någon chans för familjen att få ut flickans födelsedagspresent till födelsedagen svarar Charlotte Edström: "Nej, inte utan en handling som styrker hennes ID."
Jag undrar om Charlotte Edström har några egna barn...

lördag 8 november 2014

fredag 7 november 2014

Bokbloggsjerka 7-10 november

Bokbloggsjerka från Annikas Litteratur- och kulturblogg. Den här gången är frågan:
Det börjar lacka mot jul. Hur ser din önskelista ut just nu?


Jag tolkar det som att önskelistan ska ha bokanknytning, så att jag inte börjar dilla om slipsar eller nåt sånt. (Nä, jag brukar inte önska mig slipsar, även om jag är väldigt förtjust i såna. Slipsar är för mig vad väskor är för en del kvinnor. Man kan inte ha för många. Jag försökte räkna mina slipsar nån gång och vet att jag har drygt hundra. Men det finns i och för sig plats för fler...)
Men vilka böcker skulle jag vilja att Tomten har i säcken till mig? Här är några:

  • Att inte vilja se (Jan Guillou)
  • Lyckliga gatan (Liza Marklund)
  • Nätternas gräs (Patrick Modiano)

torsdag 6 november 2014

Gustaf Adolf-dagen

Idag är det Gustaf Adolf-dagen. Idag ska man äta bakelser, men tyvärr har jag ingen möjlighet att köpa några Gustaf Adolf-bakelser idag.
Men jag tycker att det är en så behaglig nivå på den svenska nationalismen. Vi firar alltså en kung som var bra på att slå ihjäl katoliker. Något tveksamt kan man tycka. Men istället för militärparader och svulstiga tal, äter vi en bakelse.
Om hela världen kanaliserade sin nationalism till ätandet av bakverk skulle vår värld vara betydligt bättre!

onsdag 5 november 2014

55 000 ord

Den 31 oktober skrev jag att jag just hade passerat 50 000 skrivna ord i Ingenting att se. Nu har jag passerat 55 000 ord. Det är bra fart tycker jag och känner mig därför riktigt duktig.
Eftersom jag ändå är hemma och är sjukskriven är det ju lika bra att jag ägnar mig åt att skriva.

Dagens visdomsord 2014-11-05

Få är de som ser med sina egna ögon och känner med sina egna hjärtan. (Albert Einstein)

lördag 1 november 2014

Allhelgonahelg

Så är det Allhelgonahelg. Vi ska se om vi kan ta oss till kyrkogården i Karlstad, så att döttrarna får tända ljus på min pappas och mina farföräldrars grav.
Igår kväll ringde det på dörren ett par gånger. Där stod utklädda barn och sade "bus eller godis." Nä nä, de fick inget godis. Vi har inga amerikaner i vår familj, så vi firar inte halloween. Men de får gärna komma tillbaka på påskafton, så ska de få godis. Men då får de banne mig lämna ett påskbrev också! ;)