tisdag 31 oktober 2023

Boktrappor i Grums

Så här roligt har man gjort med trapporna till biblioteket i Grums. Varje trappsteg har en dekal med namn på en värmländsk författare och ett av dennes verk.

Dagens bokpaket

I brevlådan idag låg ett paket från Bookmark Förlag med romanen Lundens hjärta av Linda Edgarsson. 
Detta är den fristående uppföljaren till författarens debutroman Där vassen viker.

Tisdagstrion: Monopol

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat Monopol (Stockholmsadresser från spelplanen, hotell, fängelse, tärningar, spelpjäser som t ex strykjärn och sko, pengar osv.) (I handling, titel eller på omslag.). Här är min trio:

Snabba cash av Jens Lapidus. En riktigt bra bok när det gäller intrigen. Historien höll ihop hela vägen, så det är väl inte så konstigt att den blev en bestseller när den kom ut. Men språket i boken kan göra mig galen. Att dialogerna är lite märkliga säger jag inget om, eftersom det väl är någon form av Rinkebysvenska. Men texten däremellan! Skriver verkligen Lapidus så illa, eller gör han sig till.

Exempel på meningar i boken som får det att krypa i mig:
  • Mrado och Latko letat upp lodisen.
  • Motståndaren avsvimmad före han landat på golvet.
  • Jorge hade sett vare sig Radovan eller Nenad.

Jag undrar om Jens Lapidus säger "svenskalärare" också...

Orange is the new black av Piper Kerman är en självbiografisk bok om kvinnan vars förflutna som smugglare av knarkpengar hinner ikapp henne och hon döms till femton månaders fängelse.
Boken handlar om livet innanför fängelsemurarna. Ett hårt liv, men där finns även utrymme för mänsklighet. (Men jag har inte läst den.)

Hotell Angleterre av Marie Bennett är en riktigt intressant bok om beredskapsåren, sedd genom de äkta makarna Georgs och Kerstins ögon. Författaren gör inte anspråk på att ge en alltigenom sann bild av hur allting var i Sverige vid den här tiden. Visst fanns det interneringsläger i Sverige under kriget, men som Marie Bennett själv säger i bokens slutord, så satt ingen internerad så länge som Georg i boken får göra. Och Hotell Angleterre i Malmö har aldrig existerat och har inget att göra med Hotel d'Angleterre i Köpenhamn. Men detta är inte det viktiga. Boken handlar om två personer som skiljs åt under krigen, och som när de möts igen har svårt att hitta tillbaka till varandra igen.

Få kan förstå det trauma Georg har upplevt; bara de som själva varit med kan ha någon insikt. Och Kerstin, som blir upp över öronen förälskad i en kvinna och de inleder ett förhållande. Detta i en tid då homosexualitet var straffbart. Det var inte förrän 1944, som riksdagen beslutade att homosexualitet bland vuxna inte skulle vara kriminellt, utan istället ses som en sjukdom.

måndag 30 oktober 2023

Boktriss U

Mia med Mias bokhörna har något som hon kallar Boktriss. Det är tre frågor som ska besvaras med utgångspunkt från veckans bokstav. Veckans bokstav är U.

Författare: Nämn en författare på bokstaven, det får vara för eller efternamn.   

Ulrika Ewerman har skrivit boken Monica Magnus 1966. En bok om systern som dog innan Ulrika föddes. Med hjälp av samtal och intervjuer och genom att läsa brev och myndighetsdokument skrev hon denna roman. För det är en roman. Författaren har varit tvungen att ta sig stora friheter, för hon vet inte allt. Men det är hennes bild av vad som hände för över femtio år sedan.

Boktitel: En boktitel där boken ska börja på måndagens bokstav.

Då väljer jag Ung i ghettot av David Safier. Den här boken utspelar sig i det judiska ghettot i Warszawa 1943. 16-åriga Mira smugglar mat för att hon och hennes lillasyster Hanna ska överleva i ghettot. När hon får veta att ghettots alla invånare ska skickas till koncentrationslägren för utrotning ansluter hon sig till motståndsrörelsen. De lyckas stå emot de mäktiga SS-styrkorna längre än förväntat. Mycket längre. Hela 28 dagar.

Safier har skrivit boken till sina barn, men även till sina farföräldrar som dog i Buchenwald och i Lodz ghetto.
Det är en tung berättelse med mycken sorg. Samtidigt finns det, mitt i all förtvivlan, möjlighet att finna kärlek, om än bara för en kort tid.
Idag ökar antisemitismen i Sverige, inte minst på grund av invandringen av muslimer. Jag rekommenderar denna bok varmt för alla som vill få en ökad förståelse för vad antisemitism i praktiken kan innebära.

Bokomslag: Ett bokomslag som börjar på bokstaven för veckan.

På omslaget till Harry Potter och de vises sten kan vi se ugglor.

söndag 29 oktober 2023

En smakebit på søndag - Aldrig ensam

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är Astrid Terese med bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter Aldrig ensam och är skriven av Åsa Hellberg. 

New York 1909. Aldrig hade väl Charlotta Hellberg trott att högen av hästdynga på Fifth Avenue skulle ge henne en karriär långt mer framgångsrik än hon någonsin vågat drömma om hemma i Fjällbacka. Bland operasångare, industripampar och charmiga kommunister hittar hon den frihet hon drömt om sedan hon var liten. Systern Sigrid säker istället ett stabilt liv som maka och mor, men bekymren hopar sig då det inte blir några barn. Hon har allt, men ändå inget, och hennes Alexander är sig inte lik. Deras yngsta syster, läraren Rut, väljer att stanna kvar nära Fjällbacka, där de mest utsatta barnen behöver henne i skolan och de nämnder hon är invald i. Barnauktionerna gör henne förtvivlad, och till sist finns ingen annan råd än att ingripa själv. Att hjälpa dem som har det svårt gör det lättare att bära hemligheten hon döljer för omvärlden. När de alla förenas i New York är ingenting som den en gång har varit och katastrofen är skrämmande nära.

Smakbiten är hämtad från sidan 25:

Sigrid stack handen under armen på Charlotta och förde henne mot andra änden av våningen. "Vi har verkligen så vi klarar oss. Jag känner inte så väl till det där, det är inget han pratar med mig om. Jag vet förstås att han ärvde en del efter sin far i Göteborg, men vi lever på det han tjänar som ingenjör. Det ger tydligen bra betalt", sa Sigrid. Men sedan darrade rösten till när hon fortsatte: "Fast vad är allt det här värt om vi inte får några barn?"

"Det är klart att ni får barn, varför säger du så?"

"Vi har varit gifta i flera år, Charlotta. Inget händer."

"Men försöker ni ... tillräckligt ofta?"

Sigrid blev blossande röd. "Vi gör vårt men det är upp till Gud att ge oss det vi vill ha."

Charlotta kramade om systern och pussade henne på pannan. "Gör mer av det som är ert ansvar, så ska du se att det händer."

lördag 28 oktober 2023

Veckans mening v. 43 2023

Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Veckans mening är hämtad från Aldrig ensam av Åsa Hellberg.

I Liverpool summerade Charlotta resan så här långt: en natt på hotell i Göteborg, mängder av papper att underteckna, en vaccinationsspruta som hon i hastigheten inte ens förstått vad den skulle vara bra för, en sömnlös natt, hemlängtan, två gungande dygn ombord på den första båten, tre spyor och därefter den rent av förfärliga tågresan till Liverpool som hon planerade att förtränga så fort som möjligt.

Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!   

fredag 27 oktober 2023

Bokpaket med dubbel läsning

Idag kom ett bokpaket från Modernista. Det innehöll faktiskt två böcker. Den ena boken heter Alla syndare ska dö och är skriven av S.A. Cosby. Av honom har jag tidigare läst Asfaltsland. Den andra boken är skriven av Amy McCulloch och heter Andnöd. Boken är hennes spänningsdebut.

Parasiten av Sofie Sarenbrant

Titel: Parasiten

Författare: Sofie Sarenbrant

Förlag: Bookmark Förlag (2023)

Antal sidor: 402

Brända kvarlevor av en kropp hittas en varm sommardag på Drottningholm. Vid offret finns en dödslista. Kriminalinspektör Emma Sköld är det sista namnet av fem. Parallellt med utredningen rullas ett tjugo år gammalt fall upp, där en mamma åkte till akuten med sitt spädbarn och hamnade i häktet. Vad har det förflutna med mordet att göra? Det är upp till Emma med kolleger att stoppa förövaren innan fler råkar illa ut. Och slutligen även hon själv.

Parasiten är den elfte fristående kriminalromanen i Sofie Sarenbrants serie om kriminalinspektör Emma Sköld. Som vanligt levererar Sarenbrant. Det är en spännande berättelse med en samhällskritisk touch. Är det för lätt att döma föräldrar till fängelse där den bristande bevisningen kan ursäktas med att man har ett tydligt barnperspektiv?

Vi följer polisens arbete med att få fram vem mördaren är, men det är en kamp mot klockan. Tiden börjar rinna ut för dem som står med på dödslistan. Samtidigt följer vi mamman som mot sitt nekande dömdes till fängelse. Den berättelsen börjar med händelsen där hon åkte till akuten med sitt spädbarn och sedan görs nedslag genom åren tills de båda berättelserna möts.

Den här boken får utan tvekan högsta betyg. Ett extra plus för det läckra omslaget.

torsdag 26 oktober 2023

Helgfrågan v. 43

Helgfråga från Mias bokhörna. Hur har vi det med humörsvängningarna? Helgfrågan lyder:

Berätta om en bok som fick dig att skratta högt eller gråta när du läste den.

Jag minns inte när jag senast skrattade högt när jag läste en bok. Det måste ha varit längesen. Så tråkigt. Är det jag som är en träbock eller läser jag helt enkelt fel böcker?

En sorglig bok minns jag dock. Boktjuven av Markus Zusak. Den utspelar sig under andra världskriget i en liten tysk by. I den boken är det självaste Döden som är berättare. 9-åriga Liesel gör allt för att få tag i böcker att läsa. Bland annat norpar hon åt sig böcker från nazisternas bokbål och hon tar sig in hos borgmästaren och stjäl böcker från hans bibliotek.

När jag kom till slutet av boken hade jag tårar i ögonen. Kunde inte Liesel ha fått slippa en del av all den omänskliga sorg hon drabbades av? Men det här var Nazityskland under brinnande krig. Det var ingen lycklig tid.


Edit. Jag kom just att tänka på Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams. Den är faktiskt riktigt rolig.

onsdag 25 oktober 2023

Dagens bokpaket

Nämen se där ja! Ett bokpaket från Modernista. Det innehöll På ett ögonblick av den brittiska författaren Jo Callaghan. Kriminalintendent Kat Frank får samarbeta med en AI, som projiceras som ett hologram.

Jo Callaghan har en lång erfarenhet inom AI-forskning och dess inverkan på framtida samhällen. På ett ögonblick är hennes debutroman och den första boken i en serie med AI-hologrammet Lock i centrum. 

Dagens visdomsord 2023-10-25

Jag tror att alla mår gott av att unna sig en Rolls-Royce av och till. (Per Christian Ellefsen)

tisdag 24 oktober 2023

Tisdagstrion: Franska favoriter

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat franska favoriter

Här skulle jag nu nämna mina franska favoriter, men jag går faktiskt bet. Jag har nästan inte läst några franska böcker, vilket jag inser är en klar brist i min bildning. Jag får kolla vad andra som är med i tisdagstrion lyfter fram för fransoser och fransyskor. Säkert hittar jag några bra tips där.
  


måndag 23 oktober 2023

Boktriss T

Mia med Mias bokhörna har något som hon kallar Boktriss. Det är tre frågor som ska besvaras med utgångspunkt från veckans bokstav. Veckans bokstav är T.

Författare: Nämn en författare på bokstaven, det får vara för eller efternamn.  

Olga Tokarczuk från Polen erhöll nobelpriset i litteratur 2019 (för 2018). Bland hennes romaner kan nämnas Styr din plog över de dödas ben.


Boktitel: En boktitel där boken ska börja på måndagens bokstav.

Jan Guillous Tjuvarnas marknad. Det är en riktigt underhållande bok om den nya överklassen. Människor som sitter i ledningen för stora företag och som har makten att tilldela varandra bonusar och förmånliga pensionsprogram värda hundratals miljoner kronor.

Bokomslag: Ett bokomslag som börjar på bokstaven för veckan.

I vart fall på den här utgåvan av Agatha Christies Mordet på Orientexpressen kan man se ett tåg.

söndag 22 oktober 2023

Jag minns att jag sprang av Ron McLarty

Titel: Jag minns att jag sprang

Originalets titel: The Memory of Running

Författare: Ron McLarty

Förlag: Wahlström & Widstrand (2005)

Antal sidor: 360 

Smithson-Smithy-Ide är en riktig loser, även i sina egna ögon. Han är kraftigt överviktig, han är mer eller mindre alkoholiserad, han röker för mycket. Han har inga vänner, inget riktigt hem och hans jobb består i att kontrollera att armarna sätts rätt på dockorna i en leksaksfabrik. Det enda han har att se fram emot är den hjärtinfarkt som synes oundviklig. Men när den stilla desperationen i hans tillvaro bryts av flera tragiska händelser grenslar han sin gamla pojkcykel och ger sig iväg på en resa som kanske kan få honom att bli den människa han alltid velat vara. Medan han cyklar tvärs över den amerikanska kontinenten minns han sin uppväxt, glädjen i att springa och sin psykiskt instabila, djupt älskade syster Bethany. På sin resa möter Smithy de goda, de onda och de verkligt onda och han får uppleva äventyr - uppsluppna, annorlunda, livsavgörande. Han upptäcker sig själv, livet och kärleken.

Jag minns att jag sprang av Ron McLarty är en bok som jag hittade bland utrangerade böcker på Vålbergs bibliotek. Jag tycker det är kul att botanisera bland böckerna som biblioteket skänker till vem som helst som vill ha dem. Det är förståeligt att biblioteket inte kan spara alla böcker, för då finns det inte utrymme att ta in nya.

Vad som fick mig att ta hem just den här boken minns jag inte. Men nu har den funnits i mitt hem ett tag, så det var dags att plocka fram den.

Någon större läsupplevelse blev det dock inte. Cyklandet över en stor del av Amerika kändes inte särskilt intressant för mig. Författaren berättar noga vilka vägar Smithy tar sig fram på och vilken ort han passerar. Jag undrar om det ens är intressant för amerikanska läsare. Fast jag är förstås inte amerikan.

Vi får även lära känna en rullstolsburen kvinna i Smithys hemstad. De har känt varandra hela livet och hon älskar Smithy. Ja, hon har nog gjort det hela livet, men han har alltid stött bort henne. Under cykelfärden tänker Smithy allt mer på henne och samtalar med henne på telefon flera gånger.

Även den bortgångna systern spelar en stor del i boken genom Smithys tankar om henne. Han är historiens berättare och vi får genom honom veta mycket om de stora problem familjen haft med en dotter och syster vars psykiska sjukdom när som helst kan blomma ut.

Målet för cykelfärden är en begravningsbyrå, där Smithys syster Bethanys stoft förvaras. Till slut kommer han äntligen fram. Karin Boye skrev: "Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd." Men vägen i just den här romanen var alltför lång.

Dödsdansen är min elfte bok i utmaningen Boktolvan 2023.

kaosutmaning 2023 får denna bok svara mot punkt 16: Läs en bok vars titel består av fem ord.

En gnista i mörkret av Stacy Willingham

Titel: En gnista i mörkret

Originalets titel: A Flicker in the Dark

Författare: Stacy Willingham

Förlag: Modernista (2023)

Antal sidor: 336

Chloe Davis är dotter till en seriemördare som dömdes och fängslades när hon var tolv. Offrens kroppar påträffades aldrig och de döda flickorna antas vara gömda någonstans i Louisianas våtmarker. Fallet blev ökänt och familjen slogs i spillror. Pappans brott hemsöker henne fortfarande, men Chloe har lyckats bygga upp ett nytt liv. Hon är numera en respekterad psykolog verksam i Baton Rouge, och hon har en kärleksfull pojkvän. Men hon har inte lyckats slå sig fri - ibland blir hon paranoid och tror att det förflutna ska komma ikapp henne. När en ung flicka - som också är en av hennes egna patienter - försvinner, blir Chloes värsta mardröm verklighet. En gnista är allt som behövs för att allt i tillvaron ska förvandlas till aska och mörker. Efter så många år trodde hon inte att fler mord skulle begås, men hon hade fel.

En gnista i mörkret av Stacy Willingham är en mörk historia. Att växa upp som barn till en seriemördare som dödat ett antal unga flickor kan nog knäcka vem som helst. Chloe har ändå lyckats skapa ett eget liv som psykolog, men så börjar mördandet igen, trots att pappan fortfarande sitter i fängelse. Är det en copy cat? Någon som kopierar Chloes pappas brott? Är det någon i hennes närhet? Vem kan hon lita på?

Detta är en spännande berättelse, som är värd att läsa för den som gillar mörka spänningsromaner.

lördag 21 oktober 2023

Veckans mening v. 42 2023

Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Veckans mening är hämtad från Livet skiljer oss åt av Håkan Mattsson.

Sjuttiotalet hade behållit sitt grepp om rummet.

Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!   

onsdag 18 oktober 2023

Dagens visdomsord 2023-10-18

Människorna borde ta lärdom av snöflingorna: Det finns inte två som år lika och ändå samarbetar de så utomordentligt när det gäller stora och viktiga företag, som till exempel att ställa till trafikstockning. (Okänd)

Ett par bokpaket

Det har kommit ett par bokpaket, som jag har glömt att nämna. Från Modernista kommer Den som fruktar snön av H.S. Palladino och från Bookmark kommer Röd vinter av Marc Cameron.


tisdag 17 oktober 2023

Tisdagstrion: Berg & dal i boktitel eller författarnamn

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat berg & dal i boktitel eller författarnamn. Det blev bara berg och ingen dal för mig. Här är min trio: 

Markurells i Wadköping av Hjalmar Bergman
Det är dags för studentexamen. Markurells älskade son Johan ska ta studenten, men det visar sig att han är på väg att kuggas.
Nå, detta ska väl värdshusvärden Markurell kunna fixa. Med en donation till skolan och en rejäl mutlunch till lärare och censorer.

Floden mellan bergen är skriven av kenyanen Ngugi wa Thiong'o. 
Två gikuyustammar i Kenya under den brittiska kolonialtiden strider sinsemellan om värdet av gamla traditioner kontra det nya västerländska inflytandet. Konflikten markeras geografiskt av floden som rinner i dalgången mellan samhällena som ligger bland bergen. Ett älskande par från vardera sidan försöker överbrygga klyftan, något som resulterar i en tragedi.
Detta är en riktigt bra bok, som ger ett afrikanskt perspektiv på vad som händer när kolonisatörer tar marken från dem som ägt den i många generationen samtidigt som de vill påtvinga "infödingarna" europeisk religion och europeiska värderingar.
Jag kommer aldrig, aldrig någonsin att acceptera kvinnlig omskärelse (könsstympning), men det är ändå oerhört intressant att läsa det afrikanska perspektivet. En infödd kristen pastor predikar straffdomar över dem som låter omskära sig (gäller både pojkar och flickor) eftersom den som kristnat honom sagt att det är syndigt att göra det. Men hans dotter går emot honom och kräver att bli omskuren. Hon vill bli kvinna och hon vill göras vacker.
När det blir konflikt mellan stammens traditioner och kolonisatörernas religion, så blir det viktigt att försvara det gamla till varje pris.

Och bergen svarade av Khaled Hosseini är en helt fantastisk bok. Det är en berättarkonst utöver det vanliga. Den unge Abdullah tar hand om sin syster Pari, men de båda skiljs åt vid mycket unga år. En lång vandring över bergen till en stad slutar med att systern lämnas till ett barnlöst par. Sakta får vi veta allt mer om vad som händer dem och andra gestalter i boken, men det är inte en enkel resa. Vi får följa olika personer, som på ett eller annat sätt är inblandad i händelserna och får därför helt olika perspektiv.
Hosseini är amerikan, men han är född i Afghanistan, och det är i Afghanistan som hans böcker utspelar sig. Han fängslar läsaren från den första sidan till den sista. Inledningskapitlet, som är en saga som Abdullahs och Paris far berättar för sina barn, visar sig ge en bakgrund till det som sedan händer i deras egen familj, fast man först inte inser det.

måndag 16 oktober 2023

Boktriss S

Mia med Mias bokhörna har något som hon kallar Boktriss. Det är tre frågor som ska besvaras med utgångspunkt från veckans bokstav. Veckans bokstav är S.

Författare: Nämn en författare på bokstaven, det får vara för eller efternamn. 

Sara Strömberg. Hon har skrivit romanerna Sly och Skred.

Boktitel: En boktitel där boken ska börja på måndagens bokstav.

Själarna på 86:e av Håkan Tendell. Baksidestexten är kort: "Själarna på 86:e är en historia om jordelivets villkor. Följ Hedvig och Dragan på deras väg mot undergången."
Det är sålunda inte en bok med lyckligt slut. Det är två personer som under sin korta vistelse i New York lyckas strula till det för sig, tillsammans och var och en för sig.
Boken är lättläst och jag ville inte lägga den ifrån mig. Det är bra flyt i Tendells skrivande, och jag vill veta vad som händer i nästa kapitel.

Bokomslag: Ett bokomslag som börjar på bokstaven för veckan.
På omslaget till De som dödar drömmar sover aldrig syns skuggor.

söndag 15 oktober 2023

En smakebit på søndag - Livet skiljer oss åt

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är Astrid Terese med bloggen Betraktninger. Boken jag ska börja läsa heter Livet skiljer oss åt och är skriven av Håkan Mattsson.

Mathias Larssons familj har till sist återförenats när det kommer ett meddelande som ställer allt på ända: Linneas död är inte vad den verkar vara.

Snart befinner sig Mathias och hans vapendragare Hassan mitt i en desperat jakt på svar, där en okänd förövare - som inte drar sig för mord - gör allt för att stoppa dem. Återigen blir familjen Larsson drabbad, och tiden håller på att rinna ut. Mathias måste avslöja sanningen, även om det kräver ett sökande på andra sidan graven. Vem var egentligen deras mystiske granne? Och hur kan händelser som utspelade sig för sextio år sedan påverka det som nu sker?

Smakbiten är hämtad från inledningen på sidan 7:

Äntligen. Det har tagit lång tid, men nu är det äntligen dags. Efter alla år är stunden inne då det aset ska erkänna sina brott och förstå konsekvensen av sitt handlande. Jag ska få honom att inse vad han borde ha gjort den där gången för så många år sedan, och ge honom möjligheten att göra rätt val den här gången. Skänka honom nåden att ställa saker och ting till rätta.

lördag 14 oktober 2023

Veckans mening v. 41 2023

Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Veckans mening är även denna vecka hämtad från Parasiten av Sofie Sarenbrant.

Men inte ens Fardosa, som har sanningstourettes, orkar skälla på den gamla jycken som uppenbarligen inte kan lära sig att sitta.

Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!  

(Nu har jag ånyo glömt att lägga ut Veckans mening i tid. Förlåt! Min uppmärksamhet är nu riktad på redigeringen av manuset till den tredje boken om morden i Frykeboda. På måndag ska jag vara färdig har jag lovat och då är det mycket annat som läggs åt sidan.)

torsdag 12 oktober 2023

Helgfrågan v. 41

 

Helgfråga från Mias bokhörna. Lite "tyngre" fråga den här veckan. Helgfrågan lyder:

Vilken bok har haft störst inverkan på dig som läsare och varför?   

Men vilken svår fråga! Den är egentligen omöjlig att besvara. Men jag ska nämna två böcker, som har stannat kvar i mig. Den ena är Jerusalem av nobelpristagaren Selma Lagerlöf. En karismatisk predikant kommer till byn och får många följare. De kan väl sägas skapa en frikyrkoförsamling. Predikanten övertalar dem sedan att fara med honom till Jerusalem och invänta Jesu återkomst. Jerusalem blir för många av dem en annorlunda upplevelse än de hade förväntat sig. De får inte träffa Jesus och staden ser inte ut som de har föreställt sig. Inte minst därför att templet sedan länge är borta och ersatt av en hednisk helgedom. Boken har viss verklighetsbakgrund. Det fanns en by i Dalarna, där en stor grupp människor utvandrade till det heliga landet. En fantastisk bok på många sätt, där vi får se hur en karismatisk ledare kan få människor att göra saker som de själva aldrig hade kunnat föreställa sig. Den andra boken är skriven av en annan svensk nobelpristagare. Jag tänker på Barabbas av Pär Lagerkvist. I Bibeln kan vi läsa om hur Pontius Pilatus vill frige en dödsdömd fånge i samband med påsken. Han låter folket utanför hans palats bestämma vem som ska benådas. Jesus eller (Jesus) Barabbas. Folkmassan ropar Barabbas och denne friges medan Jesus korsfästs. Lagerkvist skapar en historia kring denne Barabbas. Hur känns det att ha fått leva när priset är att Guds Son dödas? Den boken är en av de bästa svenska romaner jag läst. Har du inte läst den så gör det!

onsdag 11 oktober 2023

Dagens visdomsord 2023-10-11

De unga idag borde emellanåt tänka på att de blir morgondagens gamlingar. (Evelyn Waugh)

tisdag 10 oktober 2023

Tisdagstrion: Rosa

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat rosaHär är min rosa trio:  

Den första boken får bli Boktjuven av Markus Zusak. Men hur tänkte han nu, undrar ni. Vad är kopplingen till rosa?
Boken handlar om nioåriga Liesel Meminger, som bor hos en fosterfamilj. Hennes föräldrar har tagits till ett koncentrationsläger och hennes lillebror är död. Liesel är en boktjuv - hon stjäl från nazisternas bokbål, från borgmästarens bibliotek, varhelst böcker finns att hitta. Hon delar böckerna med sina grannar när de sitter i skyddsrummen och med den judiske man som gömmer sig i hennes källare.
Och Liesels barska fostermamma heter Rosa Hubermann.

Den finländska författarinnan Anni Ylävaara fick 2011 motta Finlandiapriset för sin roman Kupé nr. 6.
Boken handlar om en ung arkitektstuderande, som tar Transsibiriska järnvägen till Ulan Bator för att studera grottmålningar. Hon delar kupé med en vodkapimplande buse, som är på väg till ett bygge. I den trånga kupén möter öst väst och under den flera veckor långa resan berättar den manschauvinistiske mördaren hårresande historier om sitt liv och om sitt land, Sovjetunionen.
Och Anni Ylävaaras pseudonym är Rosa Liksom.


Så får det väl bli en bok som har med färgen rosa att göra. Här väljer jag Tackar som frågar - Historien om några människor av Jennie Dielemans.
I en förort utanför Stockholm försöker fem familjer - en del uppfuckade, andra inte - att få livet att gå ihop. Petri Koskela hittar dyrbara instrument ute i skogen och det ser djävligt ljust ut. I alla fall ett tag. Hans mamma Leena, en kedjerökande nykterist som är övertygad om sin egen förträfflighet, ska få se. Cornelis Schilders i huset bredvid samlar sina barn för att fira en storslagen julafton. Men så ställer han den där förbannade frågan. Grekiska föreningen har skaffat en gigantisk teve och för första gången sen zigenar-Ronny jagade honom längs allén för arton år sen börjar Jannis Staflakis känna att han lever. Och så Khosro Azadoust. Han, en iransk prylbög, får in cash på att ta hand om en sosse som har varit förlamad sen åttio-talet. Men vad är det som får Khosro att iförd en rosa kanindräkt storma in på OnOff och hota personalen? Och glöm inte Sussie Bengtssons brutala utbrott på medborgarkontoret, där hon rusar in med sitt team och med släggan mot ditt pannben frågar: - Do we look like morons to you?"