Sidor
- Startsida
- Om mig
- Mina böcker
- Ljudböcker
- Antologier
- På gång
- Om recensionsexemplar
- Kaosutmaning 2016
- Kaosutmaning 2017
- Kaosutmaning 2018
- Kaosutmaning 2019
- Kaosutmaning 2020
- Kaosutmaning 2021
- Kaosutmaning 2022
- Kaosutmaning 2023
- Kaosutmaning 2024
- Kvinnliga nobelpristagare
- Klassikerutmaning
- Boktolvan 2022
- Boktolvan 2023
- Boktolvan 2024
söndag 31 mars 2024
En smakebit på søndag - Blodrött hav
lördag 30 mars 2024
Veckans mening v. 13
Blicken var rådvill och påminde om ögonen på ett djur som reflekterar billjus om natten.
Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet.
fredag 29 mars 2024
Fem en fredag v. 13: Situationer
Fem en fredag kommer från bloggen elisamatilda. Varje vecka ställer Elisa fem frågor. Den här gången kallar hon temat situationer.
1. En vän är i närheten och vill komma förbi. Hur lång tid behöver du innan du skulle kunna öppna dörren?
En kvart i alla fall så jag hittar fixa det värsta.
Det beror nog på vad det är. Är det en mössa, en vante eller något liknande tar jag nog upp den och lägger den på något högre se den blir synlig. Finns ingen sådan högre punkt får den ligga kvar. Skulle det vara en plånbok eller ett smycke som ser dyrbart ut tar jag det till polisen. Eller, om jag hittar uppgifter i plånboken med ägarens namn så kan jag kontakta personen.
Nyligen upptäckte jag, när jag kommit hem sent och hade åkt buss, att min plånbok var borta. Jag letade överallt i lägenheten och i kläderna, men hittade inget. När klockan var 2 hade jag givit upp och skulle lägga mig. Då ser jag att jag fått ett sms från en man som hade hittat den. Tack!!!
3. Du vaknar plötsligt av att du står på en scen med publik som väntar. Vad gör du?
Jag är inte säker på att jag förstår frågan. Skulle jag ha stått och sovit på scenen ögonblicket innan? Om jag ska hålla ett föredrag som jag har förberett så är det väl bara att tuta och köra.
4. Ute på stan ser du en bit bort hur några försäljare vill sälja in något till förbipasserande. Vad gör du?Jag är alltid lite kluven i sådana situationer. Helst vill jag försöka undvika dem, men samtidigt är jag nyfiken på vad det är de vill sälja. Men ser jag att det är några säljare av telefonabonnemang så skyndar jag på stegen. Vid något tillfälle ropade en sådan säljare efter mig: "Vad ringer du med?!" Då svarade jag: "Telefonen!". Så var jag av med den säljaren ;)5. På middag blir du serverad något du absolut inte tycker om. Hur reagerar du?
Åh så svårt! Är det något tillbehör så går det kanske att peta bort. Som gröna ärter. Men om det är något riktigt läskigt som sushi eller oliver och de är en huvudbeståndsdel av det som serveras, då vet jag inte. Jag får ju nästan kväljningar av att skriva det här. Får man skylla på allergi?
torsdag 28 mars 2024
Helgfrågan v. 13
Helgfråga från Mias bokhörna. Vi är nu i stilla veckan, men den kan nog ha plats för lite våldsamheter med stor uppståndelse på söndag. Helgfrågan lyder:
Vad ska du läsa i påsk? Blir det påskekrim?
Ja, det tycks bli påskkrim. Jag hämtar den från Island. Det blir Blodrött hav av Lilja Sigurðardóttir. Andra delen i Áróra-serien. Den första delen var Iskall sol.
onsdag 27 mars 2024
Omslagsonsdag v. 13: Resa/resor
Dagens visdomsord 2024-03-27dag
tisdag 26 mars 2024
Tre bokpaket
Igår fick jag faktiskt tre bokpaket på en gång. Från Bookmark Förlag fick jag Under attack. En Tom Clancy-roman, men andra böcker har skrivits av Marc Cameron (Tom Clancy dog 2013) medan den här tydligen är skriven av Don Bentley. Nån gång ska jag försöka förstå hur allt hänger ihop.
Från Modernista kom Hembiträdet av Freida McFadden och Dirt Town av Hayley Scrivenor.
Boktriss M
Tisdagstrion: Klassiker av kvinnliga författare som jag läst eller vill läsa
Detta är en riktigt bra roman tycker jag. Man får en fantastisk berättelse om människors liv i Dalarna i slutet av 1800-talet, där de sociala grupperingarna är tydliga. Prästen och skolmästaren har en stark ställning, men i just den här byn är prästen en usel predikant och när väckelserörelsen når socknen har kyrkan inget att sätta emot. Men det är inte 1800-talets vanliga väckelsepredikanter i Waldenströms anda, utan här handlar det om en sekt vars medlemmar bryter med sina anhöriga. De hetsar upp varandra och känner snart att de måste fara till Jerusalem, där flera av medlemmarna går omkring i fast övertygelse om att när som helst få se Kristus återvända till jorden.
Boken handlar också om en familj, som varit den dominerande i socknen under många generationer. Det är ingmarerna, vars huvudman i varje generation heter Ingmar Ingmarsson. Det är till denne alla vänder sig till för att veta vad som som göras och när det ska göras. Men när Stor-Ingmar dör har den nye Ingmar Ingmarsson inte den styrka som krävs och Ingmarsgården håller på att gå ifrån släkten.
Selma Lagerlöf har skapat ett verk, som har viss verklighetsbakgrund, men det är också en saga med inslag av såväl småfolk, som religiösa uppenbarelser och även förbannelser.
1825 hade Lagkommittén lagt fram förslag om att ogifta kvinnor skulle bli myndiga vid 25 års ålder. (Männen blev myndiga vid 21.) I slutet av boken finns en bilaga, där man kan läsa hur Högsta Domstolen och två hovrätter i bestämda ordalag avstyrker förslaget. Ett argument emot att en ogift kvinna skulle bli myndig var att hon ju skulle upphöra att vara myndig när hon gifte sig. Att hon då skulle kunna fortsätta att vara myndig var alltför radikalt för att det överhuvudtaget skulle föreslås. Vidare framhölls att det var bra för kvinnan att vara omyndig, eftersom hon kunde riskera att genom okloka beslut förlora sina tillgångar. Det var alltså för hennes eget bästa. Ett argument som även användes för slaveriet i USA!
Det är mycket intressant och upplysande att i romanens form läsa om hur en kvinna ställer krav på att kvinnor ska få möjlighet att utvecklas. Dock är det så att en roman från 1856 givetvis är skriven på ett helt annat sätt än dagens romaner. Boken är så poetisk, och ibland tappar jag koncentrationen där björkarna har susat, fåglarna har kvittrat, humlorna har surrat alltför länge.
Stolthet och fördom är Jane Austens mest berömda roman, enligt mångas mening hennes mästerverk. Hon skrev den i slutet av 1700-talet, men den refuserades och utgavs först 1813. Titeln har hon valt med största omsorg - det är egenskaper som i olika grad karakteriserar bokens två huvudpersoner och som bidrar till att forma deras öden. Den fördomsfulla Elisabet Bennet och den stolte mr Darcy - de två utkämpar en privat strid medan Elisabets mor, den energiska mrs Bennet, försöker få sina döttrar lyckligt gifta.
Det här är en bok som jag sett fram mot att läsa. Jane Austen är en så berömd författarinna, men jag har aldrig läst något av henne tidigare. Hon hade inga kontakter med dåtidens litterära värld annat än genom de böcker hon läste och skrev sina egna verk i hemmets lugna vrå. I bokens förord beskrivs hennes liv som "ett av litteraturhistoriens händelselösaste".
Det som gör den här boken till en god läsupplevelse är den humor och ironi som man kan återfinna i texterna. Många av romanfigurerna framstår som synnerligen löjliga, och författaren tycks finna nöje i att framhålla det hyckleri och den falskhet som kan döljas bakom förnäma fasader.
Själva historien är inte speciellt spännande. Något av en klassisk kärleksroman, där huvudpersonerna efter diverse förvecklingar slutligen får varandra och lever lyckliga i alla sina dagar. Det är Jane Austens lätt satiriska infallsvinkel som gör romanen värd att läsa.
lördag 23 mars 2024
Veckans mening v. 12 2024
Hon hade suttit här, nästan varje kväll, för att få vara ensam bland andra människor.
Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet.
onsdag 20 mars 2024
Omslagsonsdag v. 12: Träd/Skog
Det är omslagsonsdag hos Boklysten. Ibland ser man inte skogen för alla träd sägs det. Temat är träd/skog. Jättesvårt tycker jag! Här är mina omslag: