måndag 29 februari 2016

Tematrio - Uppväxtskildringar

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om uppväxtskildringar. Så här skriver Lyran: Just nu lyssnar jag till Ängeln på tredje trappsteget av Frank McCourt, en alldeles eländig irländsk uppväxtskildring. Och sådana finns det gott om i litteraturen, både (själv)biografiska och fiktiva. Jag har alltid läst och uppskattat barndomsskildringar och det var svårt att begränsa sig till endast tre böcker denna vecka. Men jag hoppas ändå att ni kan ge tips på fler. Berätta om tre bra barndomsskildringar (de behöver inte vara eländiga)!


Jeanette Wintersons bok Det finns annan frukt än apelsiner får bli mitt första val.
Boken ska, om jag förstår saken rätt, vara självbiografisk. Jess växer upp i en adoptivfamilj, där mamman är synnerligen aktiv och bestämd pingstvän. Jess är hennes stora hopp. Flickan ska bli missionär. Uppstår det några konflikter, kan man ju alltid ta en apelsin...
Allt går dock inte som man har tänkt sig. Jess inser att hon är lesbisk och inleder ett förhållande med en annan ung flicka. När församlingen får veta detta, fördöms hon och pastorn och de äldste vill att hon ska bekänna och ångra sina synder.


Göran Tunströms Prästungen är väl värd att läsas. Där skildrar författaren sin uppväxt i Sunne.
Göran Tunström var nämligen son till en präst. I boken följer man den unge pojken, som växer upp i den lilla köpingen. En varm och humoristisk skildring, men han berättar även hur allt blir förändrat när fadern dog.
I Sunne finns en gata som heter Tunströms väg. Då levde fortfarande författaren och man brukar inte uppkalla gator efter levande personer. Men kommunen visste på råd. Man sade att gatan var uppkallad efter prästen Tunström.
Göran Tunström var med när gatskylten avtäcktes, och det var faktiskt jag också. Jag arbetade då på lokaltidningen Fryksdals-Bygden.


Till sist Torgny Lindgrens roman Ormens väg på hälleberget.
Romanen, som är ganska kort, rymmer mycket elände. Huvudpersonen Janis morfar förlorar äganderätten till sin gård till handelsmannen. För att kunna betala arrendet, tvingas Janis mor att betala handelsmannen med sin kropp. När handelsmannen dör, tar hans son över, i alla avseenden. Sedan Janis mor blivit äldre och mindre attraktiv, får dottern Eva (handelsmannens halvsyster) ta över "betalningsansvaret." Efter hennes död, blir det Janis hustru Johanna som utnyttjas.
Idel elände sålunda, men boken är ändå intressant, och den är ju faktiskt Torgny Lindgrens genombrottsroman.
"Tre ting äro mig förunderlige, och det fjerde vet jag icke: Örnens väg i vädret; ormens väg på hälleberget; skeppets väg midt i hafvet; och en mans väg till ena pigo."  (Ords 30:18-19)

söndag 28 februari 2016

En smakebit på söndag - Delhis vackraste händer

Dags för en smakebit på söndagen igen. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Flukten fra virkeligheten. Jag är inte riktigt klar med Ung i ghettot av David Safier. Det är en bok som kräver att jag tar en paus ibland. Men jag har nästa bok redo, nämligen Mikael Bergstrands Delhis vackraste händer.

När Göran Borg inte surfar på en blogg för fotbollsnördar tänker han på sin exfru Mia. Karriären har gått i stå, hårfästet klättrar målmedvetet uppåt och byxlinningen spänner över magen.
Men så knackar det på dörren och in stiger Yogendra Singh Thakur, Yogi kallad. En indisk textilexportör i sina allra bästa och mest underbara år, om han får uttrycka det själv. Yogi tar med Göran på en yttre och inre resa till Indiens myllrande huvudstad New Delhi.
Smakbiten är hämtad från bokens inledning:

"Nå, vad tycker du Har det inte blivit fint efter makeovern?"
Jag nickar och ler. Det ser ut ungefär som det alltid har gjort inne på Salong Cissi. Jag vet ingen människa som är så uppfylld av ständig förändring och samtidigt så monumentalt urusel på det som Cissi. Den vita soffan som förra gången jag var här stod till vänster om en yuccapalm har nu fått röd klädsel och befinner sig till höger om en benjaminfikus. Jag är inte helt säker men tror att brunetten med den androgyna pagefrisyren på den inramade affischen bakom disken tidigare var en blondin med androgyn pagefrisyr.

fredag 26 februari 2016

Ett bokpaket

Igår kom det ett bokpaket med posten! En bok som jag fick alldeles gratis. Jag vann nämligen en utlottning hos Kulturkollo.
Boken jag vann var Floden mellan bergen av den kenyanske författaren Ngugi Wa Thiong'o.

torsdag 25 februari 2016

Kvinnoalfabet - V

Kvinnoalfabetsutmaningen från enligt O fortsätter. Nu är det dags för bokstaven V. Den här gången är det hela fem frågor.

1. Vilken är din favoritförfattare med för- eller efternamn på V?
Jag gillar Viveca Lärn, som skrivit böckerna som låg till grund för TV-serien Saltön.
2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på V vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Jazzsångerskan Viktoria Tolstoy är en mycket duktig sångerska och hon har dessutom en stark utstrålning.
3. Vilken fiktiv kvinna med för- eller efternamn på V tycker du om?
Vad sägs om valkyriorna? Enligt nordisk mytologi valde de ut krigare på slagfältet som skulle dö och förde dem till Valhall eller Folkvång. En valkyria fungerade som en psykopomp (Se där ett härligt ord att googla...)
4. Vilket verk på V av och/eller med en kvinna tycker du är riktigt bra?
Vintersaga är en mycket vacker visa som förvisso skrivits av Ted Ström, men som är mycket starkt förknippad med sångerskan Monica Törnell.
5. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på V har du ännu inte utforskat?
Det skulle vara intressant att läsa något av Gunnel Vallquist (1918-2016), som var ledamot av Svenska Akademien.

onsdag 24 februari 2016

Bokrean 2016

Tre böcker blev det på bokrean. Mitt liv med Bob av James Bowen, Jag är pilgrimen av Terry Hayes och I sanningens namn av Viveca Sten.
Jag gillade boken Gatukatten Bob och hoppas att uppföljaren också är mysig. Jag är pilgrimen har jag läst om på bokbloggar och den verkar vara uppskattad. Och en Viveca Sten-bok går väl alltid ner :)

Dagens visdomsord 2016-02-24

Filosofi kallar man en snillrik översättning av det oförklarliga till det obegripliga. (Hans Clarin)

tisdag 23 februari 2016

Veckans utmaning - Konflikter och kompromisser

Veckans tisdagsutmaning från Kulturkollo. Så här skriver Linda: Dagens utmaning handlar om att presentera kulturella verk som beskriver konflikter och kompromisser. Dela gärna med dig av flera exempel på olika former, som böcker, tv-serier, teaterpjäser, filmer eller varför inte konst.

Då börjar jag med min senast lästa bok, nämligen Ngugi Wa Thiong'os Om icke vetekornet.
Boken utspelar sig i Kenya vid tiden för landets självständighet från Storbritannien.
Under åren närmast före självständigheten har människor valt olika vägar. En del har deltagit i befrielsekampen, medan andra har arbetat för kolonialmakten.
Det är inte lätt att glömma och förlåta. Det är en bok om revolt, skuld och försoning.

Bannlyst är en av Selma Lagerlöfs mindre kända romaner. Den handlar om Sven Elversson, som var nära att dö under en nordpolsexpedition. Efter sin hemkomst misstänks han för att ha ätit människokött för att överleva expeditionen.
Sven blir utfryst av prästen och byborna. Han står utan tvekan lägst i rang av alla i samhället. Ingen vill ha med honom att göra, eftersom det är tabu att på ett sådant sätt förgripa sig på en död människa.
Men boken handlar om så mycket mer än då. Det handlar om den unga prästfrun Sigrun, som älskas så innerligt av sin make att han riskerar att kväva henne med sin svartsjuka.
Emellertid är det nog något helt annat som är Selma Lagerlöfs budskap med boken. Den gavs ut 1918, och då höll första världskriget på. När fiskarna lade ut sina nät fick de upp döda matroser. I boken blir människorna mer och mer medvetna om krigets vansinne. Och då är frågan: Vilket är värst? Att vanhelga en död eller att vanhelga de levande?


Leonardo da Vincis målning Nattvarden. Jesus säger: En av er ska förråda mig. Förskräckta lärjungar säger: Det är väl inte jag?
På tavlan ser man hur apostlarna är upprörda. Men vem är det egentligen som gör rätt och vem gör fel? Om Judas inte förrått Jesus, så hade ju denne inte kunnat dö och uppstå på tredje dagen. Ändå sägs det om Judas att Satan flög in i honom.
Simon Petrus förnekade Jesus tre gånger den natten, men han fick nycklarna till Himmelriket.
Finns det förlåtelse för dem? Och i så fall - vem är dem behöver förlåtas?

måndag 22 februari 2016

Tematrio - Äntligen lästa (eller i alla fall köpta) böcker

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om äntligen lästa (eller i alla fall köpta) böcker. En del böcker har blivit stående länge i min bokhylla och en del författare har jag liksom "sparat". Men varje år blir någon av dem läst och min långa lista har kortats betydligt under de år jag bokbloggat. Berätta om tre böcker ni äntligen sett till att läsa eller om tre böcker ni borde läsa snart!


Under förra året läste jag äntligen Vilhelm Mobergs Utvandrarserie, och här ger jag exemplet Nybyggarna. Vet inte om det är lite fusk, för jag köpte inte böckerna utan jag lånade dem på biblioteket, men de är i alla fall äntligen lästa.
Nybyggarna har man blivit mer hemmastadda i det nya landet. Alltfler invandrare anländer till Minnesota och till det område där Karl Oskar och Kristina har sitt hem.
Man har bott in sig så väl att man bygger en kyrka och finner en lämplig plats för en begravningsplats och Kristina får äntligen del av Nådemedlen (nattvarden) igen.
Karl Oskar ångrar inte för ett ögonblick att han utvandrat, men för Kristina är det svårare. "Hemma" är fortfarande Sverige. Amerika är "borta".
Men det finns även andra saker som bekymrar henne. Hennes kropp är sliten och hon vill inte föda några fler barn. Hon ber till Gud att han ska låta henne slippa fler graviditeter. Blir hon bönhörd? Kanske, men i så fall inte på det sätt hon hade tänkt sig.
Svårigheterna får henne att börja tvivla på sin tro. Hon tänker de oerhörda orden: "Finns Gud?" Men hon menar ändå att han måste finnas. Det minsta man kan begära av Gud är att han finns.


Körkarlen av Selma Lagerlöf hade stått mycket länge i min bokhylla innan jag äntligen kom mig för att läsa den.
en utspelar sig en nyårsafton. I inledningen får vi veta att slumsystern Edit ligger för döden. Då ber hon att få träffa David Holm. Ingen förstår varför hon vill träffa den försupne mannen.
Det är dock inte slumsystern som är huvudpersonen, utan David Holm. Han dör och blir hämtad av körkarlen. Det är han som ska avlösa Georges, som kört vagnen ett helt år och hämtat de döda. De närmaste timmarna får David följa med körkarlen, och han ser då följderna av det liv han levt och hur det har drabbat hans närmaste.
Om Selma Lagerlöf har läst En Julsaga av Charles Dickens? Skulle nästan tro det!
Det är en söt liten berättelse, men mycket moraliserande. Den vill visa följderna av lasterna. Det viktigaste du kan göra i livet är att försöka leva ett riktigt liv, så att du utan fruktan kan möta döden. Den enda bön du behöver be är: Gud, låt min själ få komma till mognad, innan den ska skördas!


Till sist en bok som står i min bokhylla och som jag av någon outgrundlig anledning har glömt att läsa - Mikael Bergstrands Delhis vackraste händer. Jag köpte den på bokrean 2013 och jag har ingen aning om varför jag inte läst den.
Så det får väl bli ett löfte till mig själv i år. 2016 är året då jag äntligen läser denna bok. 
Det lär vara en rolig bok, så det gör nog inte ont alls att läsa den.

torsdag 18 februari 2016

Kvinnoalfabet - U

Kvinnoalfabetsutmaningen från enligt O fortsätter. Nu är det dags för bokstaven U. 

1. Vilken är din favoritförfattare med för- eller efternamn på U?
Edith Unnerstad, som bland annat skrev Kastrullresan.
2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på U vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Skådespelerskan Liv Ullman. Inte minst för hennes roll som Kristina i Utvandrarfilmerna.
3. Vilket verk på U av och/eller med en kvinna tycker du är riktigt bra?
Jag tycker mycket om Utvandrarna, både som bok och som film. Där finns flera kvinnor värda att lyftas fram. Ovannämnda Kristina förstås, men även Ulrika i Västergöhl.
4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på U har du ännu inte utforskat?
Den brittiska skådespelaren och komikern Tracey Ullman vet jag förfärligt lite om.

onsdag 17 februari 2016

Tävling hos Kulturkollo

Jag läste alldeles nyss Om icke vetekornet av Ngugi wa Thiong'o och nu ser jag att Kulturkollo skriver om denne författare. De har även en tävling där man kan vinna hans bok Floden mellan bergen. Och det vill jag förstås!

Dagens visdomsord 2016-02-17

Det finns två saker som medelålders män gör allt oftare: tömmer blåsan och går på begravningar. (Fred Shoenberg)

tisdag 16 februari 2016

Veckans utmaning: Vem är din favoritgubbe?

Veckans tisdagsutmaning från Kulturkollo. Så här skriver Lotta: Veckans utmaning handlar så klart om gubbar. Det finns många slags gubbar: Griniga och sura gubbar eller underfundiga och finurliga gubbar. Starka gubbar eller ledsna gubbar. Kloka gubbar eller dumma gubbar. Fina gubbar eller fula gubbar. Men vem är din favorit? Veckans utmaning lyder kort och gott:
Berätta om din favoritgubbe!

Den förste som poppade upp i skallen på mig var givetvis allas vår Ove. Men det kändes lite för enkelt, så jag fick fundera lite till.

Jag väljer ett gubbpar. Statler och Waldorf i Mupparna.
Dessa båda gubbar sitter i en av teaterns loger där de häcklar föreställningen och sprider spydiga kommentarer och riktigt dåliga skämt. Här är ett smakprov:

Om icke vetekornet

Titel: Om icke vetekornet
Författare: Ngũgĩ wa Thiong'o
Förlag: Corona (1982)
Antal sidor: 248

Ibland blir man inte riktigt klok på om man tycker att den bok man just läst var bra eller inte. Om icke vetekornet av Ngũgĩ wa Thiong'o är en sådan bok för mig.
Eller hur ska jag formulera det? Boken är mycket välskriven (även om det svenska förlaget missat en del korrekturläsning), men jag har ibland svårt att hänga med. Möjligen beror det på att personerna i boken har afrikanska namn som jag inte känner igen och därför har jag svårt att skilja dem åt. Vem är vem av Kihika, Karanja och Kohinandu? Är Mbugua man eller kvinna?  Och vem är Muhoya?
Men trots svårigheten (åtminstone för mig) att hålla koll på allting, så är boken läsvärd. Den handlar om Kenya vid tiden för självständigheten. Mau mau-rörelsen hade fört ett blodigt krig mot den brittiska kolonialarmén. Ett krig som britterna vann militärt, men som fick den brittiska hemmaopinionen att vända sig mot det brittiska kolonialväldet i Östafrika.
Det är dock inte den politiska utvecklingen som är temat för boken, utan det handlar om vanliga kenyaner som ibland hamnat på olika sidor. En del har suttit i britternas koncentrationsläger och torterats medan andra tillhört den av britterna organiserade milisen. Några uthärdade allt, medan andra förnedrade sig.
Som bokens baksidestext karakteriserar boken: Ett bondedrama om revolt, skuld och försoning.
Ngũgĩ wa Thiong'o nämns ofta som en tänkbar nobelpristagare.

Kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 17: Läs en bok av en afrikansk författare.

måndag 15 februari 2016

Tematrio - kärlek

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om kärlek. Så här skriver Lyran: Det blev inget bloggat om kärlek igår trots att det var Alla Hjärtans Dag. Därför passar jag på att välja kärlek som veckans tema. Berätta om tre bra böcker eller filmer som handlar om kärlek!


Filmen Notting Hill med Julia Roberts och Hugh Grant i huvudrollerna.
HG driver en liten bokhandel när Julia Roberts kliver in. Den är så romantisk och jag bara älskar den filmen!


Så drar vi till med en riktig klassiker. William Shakespeares Romeo och Julia
Kärlek är inte alltid okomplicerad. Det är väl berättelsen om Romeo och Julia ett exempel på. De båda älskande tillhör var sin rivaliserande släkt och deras kärlek är därför omöjlig.
Och det som gjort berättelsen odödlig är väl att den är en tragedi. Inget lyckligt slut där inte. Som ni säkert minns dör de båda älskande på slutet.


Men för att avsluta lite lättsammare tar jag också med Torgny Lindgrens Merabs skönhet. Berättelsen som gett boken sitt namn handlar om en mans kärlek till en vacker ko.
Jag har haft den boken som svar på en annan tematrio, men det struntar jag i.
I boken berättar Lindgren skrönor från Västerbotten. Vem är då den sköna Merab i Lindgrens bok? Hon är faktiskt en ko, den vackraste man sett. Gabriel har fyra kor. Förutom Merab är det Mikal, Tapenes och Basemat. Inga vanliga konamn här inte. Torgny Lindgren väver gärna in bibliska historier och citat i sina texter, och de fyra namnen är kvinnonamn från Bibeln. Både Merab och Mikal var döttrar till konung Saul.

söndag 14 februari 2016

En smakebit på söndag - Ung i ghettot

Dags för en smakebit på söndagen igen. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag ska börja läsa nu är Ung i ghettot av David Safier. Den vann jag i en utlottning på C.R.M. Nilssons blogg.

Det är 1943 och 16-åriga Mira smugglar mat för att hon och hennes lillasyster Hannah ska överleva judeghettot i Warszawa. När hon får beta att ghettots alla invånare ska skickas till koncentrationslägren för utrotning ansluter hon sig till motståndsrörelsen. De lyckas stå emot de mäktiga SS-styrkorna längre än förväntat. Mycket längre. Hela 28 dagar.

Smakbiten är från inledningen:

De hade upptäckt mig.
Hyenorna hade fått syn på mig!
Och de var hack i häl på mig.
Det kände jag på mig. Utan att ha sett eller hört någonting. Som när ett djur vet att det är i stor fara, fast det ännu inte har hunnit få syn på fienden därute i vildmarken. Den här marknaden, ett alldeles vanligt salutorg där polackerna köpte sina grönsaker, sitt bröd, sitt fläsk, sina kläder, ja till och med sina rosor var rena vildmarken för mig. En vildmark där jag var bytesdjuret. Där jag kunde dö om någon upptäckte vem, eller rättare sagt vad jag egentligen var.

fredag 12 februari 2016

Utlottning hos Bokhuset

Bokhuset.ax har en Alla hjärtans dag-tävling. Man kan vinna en trilogi av Ylva Lee Lindell.

Skynda dit och var med! Här finns tävlingen!

Bokbloggsjerka 12-15 februari

Bokbloggsjerka i regi av Annikas Litteratur- och kulturblogg. Den fråga som ställs den här veckan kommer från Lotten:
Hur tror du att man inspirera barnens läsande? Har du några goda exempel?

Jag tror inte att det finns några magiska metoder. När barnen är riktigt små bör man läsa för dem så mycket man kan. Godnattsaga när det är läggdags är alldeles utmärkt. Då blir de förmodligen nyfikna på de märkliga tecknen i boken. När de väl läst sig läsa (i femårsåldern) är enkla böcker bra födelsedagspresenter och julklappar.

torsdag 11 februari 2016

Kvinnoalfabet - T

Kvinnoalfabetsutmaningen från enligt O fortsätter. Nu är det dags för bokstaven T. 

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på T.
Tove Jansson. Hennes fantasifulla berättelser om Mumindalen kommer att leva länge.
2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på T vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Ibland lever kulturella kvinnor i skuggan av sina kulturella män. Bildkonstnären Astri Taube förtjänar att lyftas fram. Hon var aktiv konstnär hela livet, men när namnet Taube nämns tänker nog de flesta av oss på Evert eller Sven-Bertil.
3. Vilken kulturell kvinna på T har följt dig länge?
Sångerskan Tina Turner. Hon är bland annat känd för låtar som What's love got to do with it och GoldenEye.
4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på T har du ännu inte utforskat?
Det är illa, men jag har inte läst något av deckarförfattarinnan Helene Tursten. Och detta trots att hon bor i Värmland :)

onsdag 10 februari 2016

Tisdagsutmaning - Dina hjältar och hjältinnor

Jag är en dag sen med att svara på tisdagsutmaningen hos Kulturkollo, men det får gå ändå. Lotta ställer veckans fråga:

1. Berätta om en hjälte eller hjältinna du ser upp till.
2. Vilken var din första hjälte eller hjältinna! Kan det ha varit Bamse? Eller din mormor? Eller din ridlärare? Stålmannen? Eller fröken i första klass??? Berätta!
1. En riktig hjälte är den katolske prästen Maximilian Kolbe (1894-1941). Han blev internerad i Auschwitz 1941, bland annat därför att han hade gömt judar.
Under sommaren hade en fånge lyckats fly, och straffet blev att tio fångar skulle dö svältdöden. En av de tio som blev utsedda att ta emot detta straff skrek: "Hur ska det gå får min fru och mina barn? Nu får jag aldrig se dem mer!"
Då bad fader Maximilian att få ta mannens plats, vilket han fick. De tio placerades i en jordkällare. Där sjöng präster psalmer och gjorde vad han kunde för att hålla modet uppe på de nio medfångarna.
En efter en av de tio fångarna avled. Efter två veckor var bara Kolbe och tre andra kvar. De dödades då med giftinjektioner.
1982 helgonförklarades Maximilian Kolbe av påven Johannes Paulus II.

2. Som barn var nog Fantomen en hjälte. Denna piraternas nemesis, som hade skapat fred mellan djungelstammarna och som bekämpade pirater var i världen de än kunde finnas.
Fantomen som har tio tigrars styrka och som är hård mot de hårda :)

Dagens visdomsord 2016-02-10

Feminism is the radical notion that women are people. (Marie Shear)

tisdag 9 februari 2016

Tematrio - Feminism i ord och bild

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om feminism i ord och bild. Så här skriver Lyran: Egentligen borde jag kanske väntat med detta tema en månad, men jag har läst en så bra bok om feminism att jag måste få skriva lite om den redan idag. Veckans tema är därför feministisk litteratur; skriv om dikter, essäer, romaner o s v efter egen smak. Berätta om tre bra texter med feministisk vinkel!

Lite otippat kanske väljer jag Khaled Hosseinis Tusen strålande solar. (Jag lyckas visst ofta nämna Hosseinis böcker.)
Vi för följa Mariam, som vid femton års ålder tvingas gifta sig med en trettio år äldre man som misshandlar henne. Efter nära tjugo års äktenskap tvingas ytterligare en ung flicka gifta sig med Mariams make.
Vi följer inte bara kvinnornas vardagsliv, utan vi får också en inblick i hur människor påverkas av först Sovjetunionens ockupation och sedan talibanernas grymma styre. Gammal unken islam tvingar kvinnor att hålla sig i sina hem. De får inte arbeta och inte gå på stan utan att en manlig släkting ledsagar dem. Givetvis får inte flickor gå i skolan. All musik förbjuds och tusenåriga kulturskatter förstörs.
Hosseini står på kvinnornas sida i boken, det är helt klart. Jag skulle nästan vilja se den som feministisk. Men det handlar inte om en feminism där man funderar över patriarkala strukturer, om man ska säga "hen" och diskuterar delad föräldraförsäkring. Nej, här handlar det om kvinnor som kämpar för sitt människovärde.

Varför inte Astrid Lindgrens Pippi Långstrump? Är inte hon en härlig förebild för unga flickor? En flicka som går sin egen väg och struntar i konventioner.

Om man i likhet med mig gillar böcker som utgår från bibliska berättelser, så är Marianne Fredrikssons bok enligt Maria Magdalena inte alls dum. Fredriksson hade ju en förmåga att belysa frågor i Bibelns utifrån andra perspektiv. Man behöver inte på något vis tro på hennes historia om Maria Magdalena, som i boken är älskarinna till Jesus, men det är ganska roligt när Petrus och de andra lärjungarna vägrar att lyssna på Maria Magdalena, som ju "bara är en kvinna".
Jag tycker definitivt att boken platsar i den här gruppen.

måndag 8 februari 2016

Det finns bara tio siffror!

Jag lyssnade lite på Rix Morgonzoo. Fredrik Birging läste nyheterna och berättade om en olycka i Taiwan. Många har dött, vilket givetvis är tragiskt.
Men bortsett från det sorgliga att människor dör i olyckor, så reagerade jag på något annat. Birging sade att dödssiffran nu var uppe i 35.
Men 35 är ingen siffra! Det finns bara tio siffror i vårt talsystem. Är det någon som inte minns vilka de är, så finns de på bilden bredvid. 35 är ett tal.
Birging är dock inte ensam. Det är ofta ordet tal ersätts med siffra. "Nya skräcksiffror för socialdemokraterna." Men det blir inte mer rätt för det.

lördag 6 februari 2016

Semikolonets dag

Har du använt ett semikolon nyligen? Nä, att använda det som en smiley räknas inte ;)
I alla fall så är det semikolonets dag idag den 6 februari. Läs här om detta skiljetecken som är språkvetarnas favorit!

fredag 5 februari 2016

Bokbloggsjerka 5-8 februari

Bokbloggsjerka i regi av Annikas Litteratur- och kulturblogg. Den fråga som ställs är:
Topp 5 fiktiva karaktärer som du önskar vore dina bästa vänner (böcker/film/TV).

Jag tänkte först på Erin Brockovich, men kom på att hon faktiskt finns i verkligheten och inte bara gestaltas av Julia Roberts.


Kanske något otippat väljer jag Ove från En man som heter Ove. Bakom den vresiga ytan finns en person med gott hjärta. Vi skulle kunna sitta tillsammans och ondgöra oss över samhällsutvecklingen. Enda problemet i sammanhanget är väl att jag kör Volvo ;)


En person som ligger långt från Ove är Vianne Rocher från Joanne Harris' bok Choklad. Hon verkar vara en kvinna med humor och skinn på näsan. Och dessutom tillverkar hon gudomlig choklad! Vad mer kan man önska sig?


Sedan skulle jag gärna träffa Elsas Mormor i boken Min mormor hälsar och säger förlåt.
Förvisso skulle det vara lite jobbigt. Elsas mormor är galen. Stå-naken-på-balkongen-och-skjuta-med-paintballgevär-på-män-som-vill-prata-om-Jesus-galen.
Men hon förstår mer än de flesta, och kan jag bara undvika att reta upp henne, så tror jag hon vore något alldeles extra att ha i sin umgängeskrets.

Allan Karlsson, den berömde hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.
Tänk så otroligt mycket han har upplevt under sitt liv. Jag skulle bjuda honom på whisky och be honom berätta om sitt liv.

Med viss tvekan väljer jag Lisbeth Salander som den femte. Hon är ju livsfarlig, men om inte annat så skulle hon kunna hjälpa mig när min dator krånglar ;)
Och visst är hon väl en spännande person.