torsdag 30 maj 2024

Helgfrågan v. 22

Helgfråga från Mias bokhörna. Nu ska vi se bortom böckernas värld. Helgfrågan lyder:

Vad har du för intresse förutom böcker?

Jag är en ivrig frimurare. Nästa år firar jag 40-årsjubileum som medlem. Jag har haft olika befattningar i logerna. Idag är jag talman i S:t Johanneslogen Det Gyllene Snittet. Det innebär att jag håller ett kortare föredrag de gånger jag tjänstgör. Nu på lördag ska jag besöka frimurarna i Arvika. Det blir första gången, så det ser jag fram mot.

Ett annat intresse är att jag (i liten skala) samlar på elefanter. Jag har kanske 20 stycken, men de kan nog bli flera. Men de ska vara fina för att jag ska vara intresserad. Med det menar jag inte att de måste vara dyrbara, men jag ska tycka om att se på dem.

onsdag 29 maj 2024

Dagens visdomsord 2024-05-29

Det är inte varifrån man kommer utan vart man är på väg som spelar roll. (Ella Fitzgerald)

tisdag 28 maj 2024

Tisdagstrion: Ett "och" i boktiteln

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat ett "och" i boktiteln. Här är min trio:

Änglar och Demoner är enligt mig den bästa av Dan Browns böcker.
Som alltid i hans böcker är det en kapplöpning mot tiden. Den katolska kyrkan hotas. Fienden förmodas vara Illuminati, som beskrivs som kyrkans urgamla fiende. (Den orden som hette Illuminati upplöstes på slutet av 1700-talet, men det hindrar inte att foliehattarna har tagit boken till sig och spekulerar kring ett mystiskt Illuminati som i hemlighet styr världen.)
En bomb är placerad någonstans i Vatikanen. Samtidigt har kyrkans alla kardinaler samlats för att välja en ny påve eftersom Den Heliga Stolen är vakant. Det finns fyra starka kandidater till att efterträda den avlidne påven, men alla fyra har försvunnit.

Det är en riktigt spännande bok, som i vart fall fick mig att ivrigt bläddra vidare.

Stolthet och fördom är Jane Austens mest berömda roman, enligt mångas mening hennes mästerverk. Hon skrev den i slutet av 1700-talet, men den refuserades och utgavs först 1813. Titeln har hon valt med största omsorg - det är egenskaper som i olika grad karakteriserar bokens två huvudpersoner och som bidrar till att forma deras öden. Den fördomsfulla Elisabet Bennet och den stolte mr Darcy - de två utkämpar en privat strid medan Elisabets mor, den energiska mrs Bennet, försöker få sina döttrar lyckligt gifta.
Jane Austen  hade inga kontakter med dåtidens litterära värld annat än genom de böcker hon läste och skrev sina egna verk i hemmets lugna vrå. I bokens förord beskrivs hennes liv som "ett av litteraturhistoriens händelselösaste".
Det som gör den här boken till en god läsupplevelse är den humor och ironi som man kan återfinna i texterna. Många av romanfigurerna framstår som synnerligen löjliga, och författaren tycks finna nöje i att framhålla det hyckleri och den falskhet som kan döljas bakom förnäma fasader.
Själva historien är inte speciellt spännande. Något av en klassisk kärleksroman, där huvudpersonerna efter diverse förvecklingar slutligen får varandra och lever lyckliga i alla sina dagar. Det är Jane Austens lätt satiriska infallsvinkel som gör romanen värd att läsa.

David Nicholls bok På vinst och förlust är en riktigt mysig bok. Den handlar om nittonårige Brian Jackson, som börjar på universitetet och har som ett av sina främsta mål att bli uttagen till TV-programmet University Challenge. Han blir uttagen till laget och blir samtidigt vansinnigt förälskad i sin lagkamrat Alice Harbinson. För att imponera på henne försöker han verka cool och världsvan, en roll som inte passar honom speciellt bra.
Han borde inse att Alice inte är den rätta för honom, men det huvud som styr honom sitter inte på halsen...
Genom boken får man ta del av Brians alla tankar, och alla de felaktiga val han har en förmåga att göra.
Detta är David Nicholls debutroman, och den är faktiskt riktigt rolig.

måndag 27 maj 2024

Boktriss V

Det är boktriss hos Mias bokhörna på måndagar. I den här rundan med boktriss handlar det om att hitta en karaktär på måndagens bokstav. Det ska vara en manlig, en kvinnlig och en/ett djur/barn/serie. Dagens bokstav är V.

Manlig: I Lanthandeln av Karina Johansson är Viktor namnet på självaste mordoffret.

Kvinnlig: Pascal Engman har en serie där huvudpersonen är polisinspektör Vanessa Frank.

Barn: Alfons Åbergs bästa kompis heter Viktor.

söndag 26 maj 2024

En smakebit på søndag - Alla syndare ska blöda

Idag är det söndag. Utan att spoila delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är Astrid Terese med bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter Alla syndare ska blöda och är skriven av S.A. Cosby.

När Titus Crown efter tolv år inom FBI återvänder till Charon County för att ta hand om sin åldrande far och strulige yngre bror bestämmer han sig för att kandidera till sheriff. Ingen svart man har tidigare innehaft posten, och Titus vill göra skillnad.
På dagen ett år efter att han valts till sheriff skakas staden av en skolskjutning. En omtyckt lärare mördas av en före detta elev, och när Titus försöker ta kontroll över situationen och få pojken att ge upp avfyrar en av hans vicesheriffer ett dödligt skott.
Utredningen visar att pojken och den döde läraren delade en mörk, blodig hemlighet - och Titus konfronteras fullt ut med vad det innebär att som svart man bära polisuniform i den amerikanska södern.

Smakbiten är hämtad från sidorna 142-143:

Han hade träffat Kellie Stoner under en utredning av ett flertal dödsfall bland sexarbetare i området runt Fort Wayne. Kellie var en av lokaltidningen Journal Gazettes två kriminalreportrar. Hon jobbade också som volontär på ett aktivitetshus som riktade sig till sexarbetare och hemlösa. Hon var ett hundrasextio centimeter långt knippe av energi och sarkasm som hade hållit honom på tå under hela intervjun. Långt mörkt hår och matchande ögonfransar. Slät, mörkt brunbränd hud som han senare fick veta berodde på arv från Filippinerna och Italien. Ljusbruna ögon som honungsdroppar, som blev bärnstensbruna när hon blev arg. Som hon hade varit den dagen.

lördag 25 maj 2024

Veckans mening v. 21 2024

Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Jag är väldigt sen med det här inlägget idag. Ursäkta! Veckans mening är även denna vecka hämtad från Alla syndare ska blöda av S.A. Cosby.

Tar man upp en yxa kommer man att hugga ner ett träd; tar man upp ett vapen kommer man, oavsett om man bär en stjärna eller ej, att förr eller senare meja ner en människa.

Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet.

onsdag 22 maj 2024

Dagens visdomsord 2024-05-22

Om du inte kan förlåta dig själv för ett felsteg, hur kan du då förlåta andras? (Dolores Huerta)

tisdag 21 maj 2024

Tisdagstrion: Böcker som gavs ut under olika årtionden på 1900-talet

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat böcker som gavs ut under olika årtionden på 1900-talet (ett årtionde i varje bok). Här är min trio:
Doktor Glas av Hjalmar Söderberg gavs ut 1905.
Doktor Glas har inget till övers för Gud och kyrkan, och när en ung vacker kvinna, gift med en vämjelig präst, kommer till honom och beklagar sig, eftersom hon inte vill ligga med maken utan bara med sin älskare, då ställer sig doktorn på hennes sida.
I början handlar det bara om att säga till prästen att  av medicinska skäl låta bli sin unga hustru, men snart börjar doktor Glas fundera över om inte det bästa vore att en gång för alla lösa Helga Gregorius' problem. Vore det så fel om han tog livet av pastor Gregorius och därmed lät Helga bli fri igen? Doktorns förälskelse i Helga Gregorius påverkar naturligtvis hans ställningstagande.
Men har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?

1914 kom nobelpristagaren Selma Lagerlöfs roman Kejsarn av Portugallien.
Jan i Skrolycka krävs på hundra riksdaler av den nye bonden i Falla för att få behålla sitt torp. Det finns ingen möjlighet för Jan att få fram pengarna, men då erbjuder sig hans älskade dotter Klara Fina att fara till Stockholm och ta tjänst som hembiträde för att få fram pengarna.
Klara Fina kommer inte hem på utsatt tid, men hon skickar pengarna. Jan saknar sin dotter så oerhört mycket att han går in i en drömvärld där dottern är kejsarinna av Portugallien, och då är givetvis han själv kejsare.
I verkligheten är Klara Fina prostituerad, vilket de flesta i byn snart vet, men inte Jan. Han går runt i gårdarna när storbönderna har fest och blir något av en narr när han kommer i en märklig klädsel och sjunger den egenkomponerade Kejsarsången.

En annan svensk nobelpristagare är Pär Lagerkvist. Hans dagboksroman Dvärgen utkom 1944.
En märklig, men mycket fascinerande, bok. Dvärgen är en ondskefull person vid Furstens hov, som hatar kärleken och älskar kriget. Det är väl tveksamt om dvärgen är en riktig människa. Istället ska han väl snarast symbolisera det onda i fursten. Alla har vi kanske en dvärg inom oss, om än förhoppningsvis inte lika framträdande som den som Lagerkvist målar upp.

måndag 20 maj 2024

Boktriss U

Det är boktriss hos Mias bokhörna på måndagar. I den här rundan med boktriss handlar det om att hitta en karaktär på måndagens bokstav. Det ska vara en manlig, en kvinnlig och en/ett djur/barn/serie. Dagens bokstav är U.

Manlig: Berättaren i Löpa varg av Kerstin Ekman är den pensionerade jägmästaren Ulf Norrstig.

Kvinnlig: Här kommer jag genast att tänka på sockenhoran Ulrika i Västergöhl i Utvandrarna av Vilhelm Moberg. I TV-serien spelades rollen på ett fantastiskt sätt av Monica Zetterlund.

Djur/barn/serie: I Bertil Almqvists böcker om Barna Hedenhös förekommer urhunden Urax.

lördag 18 maj 2024

Veckans mening v. 20 2024

Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Veckans mening är hämtad från Alla syndare ska blöda av S.A. Cosby.

Titus mamma hade varit död i tjugotre år, och fortfarande behövde man bara nämna henne för att det skulle krama fram en sorg ur hans pappa, som vatten ur en disktrasa.

Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet.

onsdag 15 maj 2024

Ytterligare ett par böcker

Ytterligare ett par böcker som fått följa med hem till mig från min brors bokhyllor. Rid i natt av Vilhelm Moberg och Vänd ditt timglas av Niklas Rådström.

Dagens visdomsord 2024-05-15

De tårar som är mest smärtsamma är inte de som faller från ögonen och täcker ansiktet. Det är de som faller från hjärtat och täcker själen. (Okänd)

tisdag 14 maj 2024

Ett bokpaket från Modernista

Idag kom det ett bokpaket från Modernista. Det innehöll Den sista festen av Clare Mackintosh.

Tisdagstrion: Omslag i rött, blått och vitt

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat omslag i rött, blått och vitt (Norges nationaldag den 17/5). Här är min trio:

Konklaven av Robert Harris.
Påven är död. Bakom Sixtinska kapellets låsta dörrar samlas etthundraarton kardinaler från hela världen. Under ledning av kardinal Lomeli, som i tysthet vacklar i sin gudstro, ska de heliga männen utse den universella kyrkans nya överhuvud.
Men konklaven drar ut på tiden. Favoriter faller och obekväma sanningar kommer upp till ytan. Och ingen av de närvarande kan förutse hemligheten som den blivande påven bär på...

Det här var en bok jag verkligen såg fram mot att läsa, och jag blev inte besviken. Påveval är spännande, och att få följa processen inifrån (även om historien är uppdiktad) är fängslande.
Det brukar sägas att den som går in i konklaven som påve kommer ut som kardinal. Det som avses med talesättet är att det inte brukar vara storfavoriten som blir kardinalernas val till ny påve.
Robert Harris är mycket skicklig på att bygga upp spänningen. Det har stört min nattsömn något, för det har varit så svårt att lägga ifrån sig boken. Bara ett kapitel till...
Boken har på slutet en fullständigt oväntad twist. Vad den är tänker jag givetvis inte berätta här. Jag säger bara så här: Läs boken! Det är en fantastisk spänningsroman!
Det är väl nästan så att jag borde läsa om den.

Belgravia är berättelsen om en hemlighet. En hemlighet som nystas upp bakom de eleganta portarna i Londons mes exklusiva kvarter. Det är 1840-tal - moderna tider, då till och med en nyrik industrialist som James Trenchard och hans hustru Anne börjar få tillträde till de fina salongerna. Men vad har de för hållhake på Lady Brockenhurst, som tillhör en av landets äldsta familjer? Historien tar sin början kvällen innan slaget vid Waterloo 1815, på hertiginnan av Richmonds numera legendariska bal, där två familjers liv förändras för alltid...

Författaren Julian Fellowes är inte vem som helst. Det är han som skrivit manuset till alla delarna i TV-serien Downton Abbey. Här har han skapat ännu en värld av glitter och flärd, men den utspelar sig tidigare än Downton Abbey. Han verkar ha lagt ned stor möda på att ge boken en känsla av historisk autencitet. Där det är möjligt har han lagt in händelser som faktiskt ägt rum. Balen kvällen före slaget vid Waterloo 1815, som arrangerades av hertiginnan av Richmond är en historisk verklighet.
Någon greve och grevinna av Brockenhurst har däremot aldrig existerat. Givetvis måste det finnas uppdiktade personer, om det ska gå att skapa en sådan här berättelse. Här finns de fina familjerna, som är noga med att deras barn inte ingår några mesallianser, det vill säga äktenskap med någon i lägre social ställning. Samtidigt är 1800-talet en ny epok, där det finns män som startar industrier och bygger hus, vilket skapar ett förmöget borgerskap. Denna senare grupp har sålunda mycket pengar, men de adliga familjerna ser ner på dem.
Boken är fylld av kärlek, hat, avund, lojalitet och intriger. En kombination av människans ädlaste och uslaste egenskaper, vilket borgar för en bra roman. Och en bra roman är det. Det är en verklig bladvändare. Jag vill bara ha mer och mer.

Pojken som följde med sin far till Auschwitz av Jeremy Dronfield.
Wien 1939. Gustav Kleinmann och hans son Fritz grips av SS och sänds tillsammans med hundratals andra judar till Buchenwald i Tyskland. Detta är början på en obegriplig prövning som inbegriper misshandel, svält och omänskliga förhållanden.
När Gustav ska förflyttas till Auschwitz - en säker dödsdom - vägrar Fritz att lämna hans sida. Det som håller dem vid liv genom fasorna och lidandet är kärleken mellan far och son.
Boken är baserad på Gustavs hemliga dagbok från lägren och ett digert grävande i historiska arkiv. Här berättas familjen Kleinmanns historia - en berättelse om kärlek, mod och överlevnad i en fruktansvärd verklighet utan motstycke.

Pojken som följde med sin far till Auschwitz är en stark bok. Visst har jag läst böcker som handlat om det outsägliga lidandet för i första hand judarna, men även andra grupper som inte uppfyllde Hitlers måttstockar för det nya "rena" Tredje Riket. Men ofta handlar det då om skönlitterära verk, som vill skapa en i och för sig bra och inte sällan gripande historia, men där många av karaktärerna är uppdiktade.
Det som gör denna bok speciell är att det är en sann berättelse. Gustav Kleinmann och hans son Fritz har verkligen funnits och det är Gustavs dagbok och Fritz' egen berättelse i en bok han skrev, som är grund för boken. Dronfield har lagt ner ett mycket stort arbete med att läsa handlingar i arkiv för att få allt så korrekt som möjligt. Enbart det faktum att boken har 502 fotnoter visar väl hur grundligt han har gått till väga.
Det är en vidrig historia som berättas. Författaren döljer inget, utan berättar om de ofattbara grymheter som koncentrationslägrens fångar utsattes för. Men detta ska inte avskräcka någon. Detta är en mycket bra bok, som jag måste rekommendera. Den ger en klarare bild av vad som hände dem som nazisterna ville rensa bort - judar, zigenare, homosexuella, politiskt oliktänkande - än någon bok jag tidigare läst.

måndag 13 maj 2024

Boktriss T

Det är boktriss hos Mias bokhörna på måndagar. I den här rundan med boktriss handlar det om att hitta en karaktär på måndagens bokstav. Det ska vara en manlig, en kvinnlig och en/ett djur/barn/serie. Dagens bokstav är T.

Manlig: I Viveca Stens I grunden utan skuld möter vi kriminalinspektör Thomas Andreasson från Nackapolisen.

Kvinnlig: Karin Brunk Holmqvists debutbok hette Potensgivarna. Huvudpersoner är de gamla systrarna Elida och Tilda Svensson.

Serie: Kalle Anka & Co är en känd serie. Kalle har som bekant tre barn hos sig. De heter Knatte, Fnatte och Tjatte. Men vet ni hur Kalle och de tre ankungarna är släkt med varandra? Jag slår vad om att ni säger att ankungarna är Kalles brorsöner, för så står det alltid i serietidningarna. Men han är egentligen deras morbror, för det är Kalles syster Dumbella (Della) som är mamma till dem. Kalle och Della är tvillingar och deras föräldrar hette Kvacke Anka och Hortensia von Anka. Kalles föräldrar var anställda hos hans morbror Joakim von Anka.

söndag 12 maj 2024

En smakebit på søndag - På ett ögonblick

Idag är det söndag. Utan att spoila delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är Astrid Terese med bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter På ett ögonblick och är skriven av Jo Callaghan.

Var nittionde sekund försvinnner en person, och kriminalintendent Kat Frank vet en del om förluster. Som änka och ensamstående mamma har hon lärt sig att lita på sin magkänsla, en egenskap hon har nytta av även i polisyrket. När Kat blir vald till ett pilotprogram där hon paras ihop med den tekniska landvinningen Lock - en AI som projiceras som ett hologram - ställs hennes instinkt och erfarenhet mot Locks logik.

Smakbiten är hämtad från sidorna 12-13:

McLeish reste sig, korsade rummet och plockade upp en rapport från skrivbordet. "Enligt en studie som ministern beställt anmäls någon som försvunnen var nittionde sekund i Storbritannien, vilket innebär fler än trehundratusen fall om året. Dessa fall upptar en stor del av polisens arbetstid - fjorton procent för att vara exakt - till en upppskattad kostnad av tvåtusenfemhundra pund per fall. Det är fyra gånger dyrare än ett genomsnittligt inbrott. I den här rapporten dras slutsatsen att en hel del av det grundläggande utredningsarbetet - genomgång av förhör, dokument, material från övervakningskameror och telefoner med mera - kan utföras av AI-assistenter, vilket ger 'betydande' besparingar vad gäller tid och pengar."

lördag 11 maj 2024

Veckans mening v. 19 2024

Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Veckans mening är hämtad från På ett ögonblick av Jo Callaghan.

Alla politiker kom med högtflygande löften om att skära ner på "slöseriet" inom polisen innan de satt på ministerposten, men när de väl kallats in till underhuset och ställts till svars i samband med någon avskyvärd våldtäkt eller något fruktansvärt mord började de snabbt prata om behovet av "fler poliser på gatorna".

Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet.

torsdag 9 maj 2024

Plockade med mig några böcker

Jag plockade med mig några böcker när jag gått igenom min brors kvarlåtenskap. Bland annat Värmlandshistorier av Arne Spångberg, Traveller av Richard Adams och Det sanna livet av Göran Tunström. (Det har blivit en del andra böcker också som fått följa med mig hem, men allt kan jag inte ta rätt på.)

onsdag 8 maj 2024

Idag är en tung dag

Idag är en tung dag, för idag följer jag min bror till den sista vilan.

Dagens visdomsord 2024-05-08

Hånet slutar där förståelsen börjar. (Marie von Ebner-Eschenbach)

tisdag 7 maj 2024

Tisdagstrion: Bok nummer 3, 14 och 23 i valfri bokhylla

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat bok nummer 3, 14 och 23 i valfri bokhylla. Här är min trio:

Bok 3 är I grunden utan skuld av Viveca Sten, och jag måste säga att jag inte har en aning om ifall jag har läst den. Måste vara längesen i så fall. Den måste jag kanske läsa. Mitt exemplar är inbundet, men jag hittade en bild på nätet som är en pocketbok.

En mörk höstkväll försvinner en ung flicka spårlöst på Sandhamn. Kriminalinspektör Thomas Andreasson från Nackapolisen deltar i sökandet, som försvåras av stormar och regn. Till slut ger polisen upp och flickan antas ha drunknat. Några månader senare är Sandhamn inbäddat i snö och is. Thomas barndomsvän Nora Linde har av en slump fått reda på att hennes man har varit otrogen. Förtvivlad åker hon ut till ön med sina söner för att tänka efter i lugn och ro. Men när barnen en dag leker ute i skogen gör de ett makabert fynd. Den saknade flickan har bragts om livet och skändats på ett frunkansvärt sätt. Vad kan ha väckt ett sådant raseri? Ledtrådarna är lika få som då hon försvann, och Thomas fruktar att mördaren kommer att slå till igen.

Den fjortonde boken innehåller Hemsöborna och Skärkarlsliv av August Strindberg. Även har har jag gått ut på nätet och hittat en bild. Mitt exemplar har inget omslag. Det ingår i en serie med åtta böcker med Strindbergs verk i ett urval. Jag har inte läst Skärkarlsliv, men väl Hemsöborna.

Hemsöborna behöver väl ingen närmare presentation. Värmlänningen Karlsson kommer till Hemsö för att arbeta hos en änka. Boken inleds med de berömda orden: "Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen." En riktigt trevlig bok att läsa och jag har sett filmatiseringen med Allan Edwall som Karlsson och en ung Sven Wollter som Gusten.

Återvändaren av Anders Sundkvist är bok nummer 23. Den är författarens debutroman. Han är uppvuxen i Arvidsjaur och Luleå, men bor sedan många år tillbaka i Stockholm. I den här boken låter han huvudpersonen Erik Borg tillfälligt återvända från Stockholm till Luleå, där han får antydningar om att Johnny Fachs' självmord kanske i själva verket var mord. Men hur ska man kunna lösa ett fall nästan 25 år senare, när det inte finns dna eller annat som kan analyseras?

Det är bara tre månader kvar innan ett eventuellt mord preskriberas, och Borgs överordnade vill inte ge honom mycket tid för att ägna sig åt vad som uppfattas som ett hopplöst fall. Den envise Erik Borg börjar dock att tala med människor som kanske kan berätta något om Johnnys sista månader i livet.

Detta är en riktigt bra kriminalroman. Författaren lämnar inte många ledtrådar; möjligen några som leder läsaren fel. Men till slut får vi veta vad som låg bakom allt. En upplösning som var helt oväntad för mig, vilket är precis som det ska vara. Denna bok rekommenderar jag gärna. Den är lättläst, intressant och spännande.

måndag 6 maj 2024

Boktriss S

Det är boktriss hos Mias bokhörna på måndagar. I den här rundan med boktriss handlar det om att hitta en karaktär på måndagens bokstav. Det ska vara en manlig, en kvinnlig och en/ett djur/barn/serie. Dagens bokstav är S.

Manlig: I Åsa Hellbergs roman Välkommen till Flanagans har huvudpersonen Linda Lansing två bittra fiender i form av hennes kusiner. En av dem heter Sebastian.

Kvinnlig: Elis heter huvudpersonen i Någonstans brister himlen av Erika Olofsson Liljedahl. Hans syster heter Signe. När hon försvinner ger sig Elis iväg för att hämta henne.

Djur: På engelska heter serierna och böckerna Peanuts, men på svenska används istället hundens namn Snobben som titel.

lördag 4 maj 2024

Veckans mening

Jag befinner mig utomlands och lägger därför inte upp någon mening idag, men låt inte det hindra er från att lägga in länkar i kommentarsfältet till era meningar.

onsdag 1 maj 2024