söndag 30 augusti 2015

10000 ord

Som jag nämnt tidigare, så har jag börjat med en efterföljare till Skam (som ju inte är utgiven...) Nu har jag skrivit 10000 ord på denna uppföljare som har arbetsnamnet Klockaren. Det är ju väldigt roligt att skriva, men ännu roligare vore det att få se färdiga böcker som förhoppningsvis någon annan vill läsa.
Hoppet är det sista som överger människan...

En smakebit på söndag - Akrobaten

Dags för en smakebit på söndagen igen. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag läser nu är Jenny Forsbergs roman Akrobaten

Enligt baksidestexten är detta en roman om sanning och lögn, med familjerelationerna i centrum. Den utspelar sig i Stockholmsförorten Täby, där författaren Jenny Forsberg bos sedan trettio år tillbaka.

Här är en smakbit från sidan 11:

Leila startade datorn och började leta efter nya recept. LCHF-ostburgare. Gott.
Skrivbordet var belamrat med hennes och barnens saker. Det stod i den del av vardagsrummet som Leila och Tom kallade för biblioteket, eftersom bokhyllorna stod där. De sa det med en extra betoning, för att markera att de inte på allvar tyckte att en del av deras vardagsrum förtjänade etiketten bibliotek.
Leila var ensam hemma. Victor var och tränade. Var Anna höll till visste Leila inte. Hon berättade aldrig vart hon tog vägen.

lördag 29 augusti 2015

Invandrarna

Titel: Invandrarna
Författare: Vilhelm Moberg
Förlag: Bonniers (1952)
Antal sidor: 490

Så var andra delen i Vilhelm Mobergs utvandrarserie avklarad. Invandrarna är lika bra som föregångaren Utvandrarna. Jag har den också med i Lyrans klassikerutmaning.

Nu har de emigrerande bönderna från Ljuders socken i Småland kommit fram till det förlovade landet. Deras förhoppningar är olika. Karl Oskar vill helt enkelt kunna försörja sin familj, vilket han inte tyckte var möjligt i Sverige. Han vill att det ska finnas ordentligt med mat på bordet varje dag för familjen.

Brodern Robert har däremot andra planer. Han vill gräva guld och bli rik så att han kan njuta livets glada dagar under återstoden av sitt liv. Dessutom vill han aldrig mer ha någon husbonde.

Karl Oskars och Kristinas liv är hårt till att börja med. De kommer fram till Minnesota på hösten, då det är för sent att kunna så. Genom jakt och fiske och med lånade pengar som de kan köpa mjöl för tar de sig ändå igenom vintern.

Detta är böcker som jag verkligen rekommenderar till alla och envar. De berättar så mycket om det hårda liv som våra förfäder hade utan att för den skull bara bli en eländesskildring. Grimberg ansåg att Sveriges historia var dess konungars. Här får vi ta del av folkets historia.

fredag 28 augusti 2015

Den Magiska Formeln

Titel: Den Magiska Formeln (originaltitel Magic Bullet)
Författare: Nick Savoy
Förlag: ?
Antal sidor: 240

Den Magiska Formeln fick jag som recensionsexemplar. Det lät lite roligt med en bok som ska lära ut den magiska formeln hur man blir populär bland kvinnor. Sådana böcker kan vara riktigt roliga. Jag minns en bok som hette "Makt som hobby - konsten att flyta ovanpå". Den handlade om hur man erövrade makt och den var riktigt underhållande.

Tyvärr är Den Magiska Formeln inte alls lika rolig. Den är upplagd som en C-uppsats på biblioteket med ständiga hänvisningar till andra kapitel där minsann ett resonemang ska utvecklas. Då känner jag att mitt intresse vissnar.

Men för den som tycker det verkar intressant att läsa om hur den evolutionära biologin påverkar raggande, så kan väl denna bok vara något.

Provläsare 3

Nu har den tredje och sista provläsaren läst Skam och kommenterat. Det är jätteintressant att läsa hur en annan person upplever manuset. Det kommer alltid fram synpunkter som man inte tänkt på.

En viktig synpunkt som kom fram här var att det borde vara mer miljöbeskrivningar. Jag kan förstå det, för jag är dålig på det. Jag gillar handling. Men jag ska se om jag kan förbättra den delen.

Jag är glad att P3 inte kom på i förväg vem som var mördaren.

Ett positivt omdöme som jag fick känner jag att jag vill dela med mig av:

Lättläst och med driv som gjorde att du ville läsa klart och det är väl det allra viktigaste. 

Nu får jag ta mig an texten igen innan den ska skickas till Deckardottirs manustävling.

torsdag 27 augusti 2015

Kvinnoalfabet - C

Kvinnoalfabetsutmaningen från enligt O fortsätter. Nu är det dags för bokstaven C.

1. Vem är en favoritförfattare med för- eller efternamn på C?
Jag gör det lätt för mig och svarar Camilla Läckberg. Hon har funnit en stil som gör henne till en av de bäst säljande författarna i Sverige, även om hon aldrig kommer att räknas till de litterära giganterna.
2. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka.
Calla Curman. En framstående kvinnlig samhällsdebattör, som bland annat grundade Nya Idun.
3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som du vill lyfta fram. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Marie Curie. Hon var något så ovanligt som en kvinnlig vetenskapsman vid förra sekelskiftet och hon belönades med TVÅ Nobelpris!
4. Lyft fram ett kulturellt verk på C. Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum.
Nu gör jag det lätt för mig igen. Carmen har ju utan tvekan en kvinna i centrum.

onsdag 26 augusti 2015

tisdag 25 augusti 2015

Tisdagsutmaning - Ny i klassen

Veckans tisdagsutmaning från Kulturkollo. Så här skriver Carolina: Att komma som ny i en klass. Det kan ju vara så att alla är nya i klassen, som vid gymnasiestarten eller så, och då är det lika för alla, nystart och spännande. Men för den som ensam kommer ny till en klass där alla redan känner varandra? Jobbigt. Eller kul? Eller något att älska? Eller helt oöverkomligt läskigt...? Frågan för dagen är:
Veckans utmaning går ut på att berätta om en bok och/eller en film om att vara ny i klassen.

Jag kom att tänka på en bok som jag läste för mycket länge sedan. Gun Jacobsons bok Tack - håll käften. Det är en ungdomsbok och handlar om en flicka från Grekland som tillsammans med sin familj flyttar till Sverige, där pappan har fått arbete.
Redan på flygplatsen blir det problem. En taxichaufför undrar om de vill ha taxi och pappan nickar och säger ne, vilket tydligen är ja på grekiska.
Flickan, vars namn jag glömt, börjar i en svensk klass. Hon förstår inte språket och de andra i klassen driver med henne. En flicka bjuder några klasskamrater på tabletter och alla säger allvarligt "håll käften". Då tror bokens huvudperson att det betyder "tack", vilket också var klasskamraternas avsikt. Så när hon lite senare får hjälp av en person ropar hon glatt Håll käften!
Boken kom ut 1972 och jag minns inte så mycket mer av innehållet, men det är alltså en bok om att komma som ensam invandrare till en ny klass.

måndag 24 augusti 2015

Tematrio - Sommarens minnesvärda

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om sommarens minnesvärda. Så här skriver Lyran: Är sommaren slut? Ja, i det närmaste, tror jag. Och de flesta har väl redan jobbat några veckor. Dags således att summera. Berätta om sommarens tre bästa läsupplevelser!

Jag väljer att inte rangordna mina tre val. Här kommer de utan inbördes rangordning (som Jessica Almenäs säger i Let's Dance.)

Först vill jag nämna Markus Zusaks bok Boktjuven. På baksidestexten kan man läsa att nioåriga Liesel Meminger bor hos en fosterfamilj. Hennes föräldrar har tagits till ett koncentrationsläger och hennes lillebror är död. Liesel är en boktjuv - hon stjäl från nazisternas bokbål, från borgmästarens bibliotek, varhelst böcker finns att hitta. Hon delar böckerna med sina grannar när de sitter i skyddsrummen och med den judiske man som gömmer sig i hennes källare.
Vad jag inte förstod innan jag började läsa boken var att den innehöll så mycket mörker. Det är definitivt ingen feel good-roman. I början hade jag svårt att förstå den, men snart trollbands jag av berättelsen. Det finns strimmor av ljus även i en värld fylld av mörker. För det är en mörk värld vi får möta, i en liten by i Tyskland under åren 1939-43. Döden, som är bokens berättare, har mycket att göra. Det är så många själar som han ska hämta.
När jag kom till slutet av boken hade jag tårar i ögonen. Kunde inte Liesel ha fått slippa en del av all den omänskliga sorg hon drabbades av? Men det här var Nazityskland under brinnande krig. Det var ingen lycklig tid.
Det är en fin bok, som jag gärna rekommenderar. Men bitvis gör den ont att läsa.

Den andra boken får bli Khaled Hosseinis Tusen strålande solar.
Det är inte så lätt att läsa en sådan här bok, för den rymmer så otroligt mycket smärta. Vi för följa Mariam, som vid femton års ålder tvingas gifta sig med en trettio år äldre man som misshandlar henne. Efter nära tjugo års äktenskap tvingas ytterligare en ung flicka gifta sig med Mariams make.
Vi följer inte bara kvinnornas vardagsliv, utan vi får också en inblick i hur människor påverkas av först Sovjetunionens ockupation och sedan talibanernas grymma styre. Gammal unken islam tvingar kvinnor att hålla sig i sina hem. De får inte arbeta och inte gå på stan utan att en manlig släkting ledsagar dem. Givetvis får inte flickor gå i skolan. All musik förbjuds och tusenåriga kulturskatter förstörs.
Hosseini står på kvinnornas sida i boken, det är helt klart. Jag skulle nästan vilja se den som feministisk. Men det handlar inte om en feminism där man funderar över patriarkala strukturer, om man ska säga "hen" och diskuterar delad föräldraförsäkring. Nej, här handlar det om kvinnor som kämpar för sitt människovärde.

Den tredje boken är Vilhelm Mobergs Utvandrarna.
Det är en berättelse om hur en grupp bönder från Ljuders socken i Småland lämnar sina hemman i mitten av 1800-talet för att söka lyckan och friheten i Amerika. I spetsen står den envise Karl Oskar Nilsson och hans hustru Kristina.
Det är inget lätt beslut att fatta. När de lämnar hemlandet så vet de att de aldrig kommer att återvända. Skälet till att de utvandrar skiftar. För Karl Oskar och Kristina är det hungern. De har redan mist ett barn, vilket är skälet till att Kristina till slut går med på Karl Oskars förslag att emigrera. Kristinas morbror Danjel har ett annat skäl. Han är frikyrkoman och har dömts till landsförvisning. Så varför inte åka till Amerika.
Överresan är hård. Det är inte alla emigranterna som får se Amerika. En del sveps in i segelduk och får sin grav i Atlanten.
Moberg har ett härligt, målande språk som på ett lysande sätt beskriver både hur det ser ut i Ljuder och på båten och hur det luktar, men även beskriver de känslor som utvandrarna har. 

Ett litet paket

Idag kom brevbäraren med ett bokpaket. Ett recensionsexemplar av Jenny Forsbergs bok Akrobaten.

Jag tycker om att få bokpaket :)

söndag 23 augusti 2015

Å, jag dör!!!

Den här alldeles sanna historien är så rolig tycker jag. En mamma beställde en tårta till sin dotters födelsedag och skickade instruktioner via sms. Där bad hon att man skulle placera "a wee blind girl" (en liten blind flicka) uppe på tårtan.

Visst, inga problem! På bilden ser vi tårtan med en liten flicka med vit blindkäpp.

Det är bara en sak. Ibland autokorrigerar telefonen det man skriver. Det skulle inte vara en blind flicka, utan en blond flicka!

lördag 22 augusti 2015

Jag är allt lite tveksam

Stora rubriker på Aftonbladets löpsedel idag. Man kan få tjuvläsa det som kallas fortsättningen på Millennietrilogin. Boken heter "Det som inte dödar oss". Men jag vet inte jag. De tre böckerna skrevs ju av Stieg Larsson och han är väldigt död. Istället är det David Lagercrantz som har tagit på sig det synnerligen märkliga uppdraget att fortsätta serien.
Uppmärksamheten har ju varit mycket stor, och därför kommer väl boken att sälja, men jag är allt lite tveksam. Visst är det tråkigt att Evert Taube är död, men för den skull kan man väl inte be Tomas Ledin komponera några nya Taubevisor.
Så jag avvaktar allt. Om andra bokbloggare blir lyriska efter att ha läst Lagercrantz' bok, så får jag kanske ompröva. Nyfikenheten finns förstås. Men jag rynkar lite försiktigt på nosen tills vidare.

Pigg kulturskola

Min äldsta dotter går i solosångs- och körlektioner på Kulturskolan i Karlstad. I höst ska de sätta upp Trollflöjten.
Det tycker jag visar på att det är en pigg kulturskola, som inte tvekar att ge sig på kulturella utmaningar.
Därför vill jag verkligen ge en eloge till Kulturskolan i Karlstad.

torsdag 20 augusti 2015

Kvinnoalfabet - B

Kvinnoalfabetsutmaningen från enligt O fortsätter. Nu är det dags för bokstaven B.

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på B?
Karin Boye står sig väl alltid.
2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på B vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Då väljer jag Björk Guðmundsdóttir. Trots att hon kommer från ett litet land långt från allfarvägen, har hon slagit sig fram och blivit en framstående sångerska.
3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på B som du har som förebild. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Birgitta Birgersdotter. I ett samhälle som helt dominerades av männen, och där hon själv blev bortgift mot sin vilja vid 13 års ålder, lyckades hon bli en av Europas mest kända kvinnor. Hon är numera Europas skyddshelgon.
4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på B har du ännu inte utforskat?
Där kan jag nämna tre stycken, nämligen systrarna Brontë.

onsdag 19 augusti 2015

Kvinnoalfabet - A

Bloggen Enligt O har dragit igång en alfabetsutmaning för torsdagar. Så här skriver O: Ni som följt mig ett tag vet att jag har en förkärlek för utmaningar som innehåller alfabet eller geografiska platser och jag tyckte det var dags för en ny omgång. Denna gång blir det fokus på kvinnor, eftersom jag aldrig slutar förvånas över hur ojämlik den kulturella världen är (och resten av världen också förvisso). Tanken formades efter kampanjen #räknaryggar, då jag insåg att även jag har en ojämlik bokhylla.
Dags för bokstaven A alltså och tre uppgifter att slutföra.

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på A?
Jag har ju en viss faiblesse för Agatha Christie, så jag väljer henne.
2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på A vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Varför inte Agnes Carlsson, som är en ung kvinnlig artist? Hon vann Idol 2005.
3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på A som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka!
Agnes von Krusenstjerna. En författarinna som bland annat är känd för romansviten Fröknarna von Pahlen. Den skapade stort rabalder på sin tid, eftersom den innehöll samlagsskildringar och även incestuösa inslag. (Det är naturligtvis inte incestmotivet jag vill framhålla, utan hon var en intressant författarinna.
4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på A har du ännu inte utforskat?
Anaïs Nin. Hon lär vara en av de bästa författarna av kvinnlig erotik.

Hmm, de tre uppgifterna bestod tydligen av fyra frågor ;)
Jag är lite sent ute, för det här startade förra torsdagen, men jag hoppar på ändå.

Dagens visdomsord 2015-08-19

Alla får hela tiden så mycket information att de förlorar sitt sunda förnuft. (Gertrude Stein)

måndag 17 augusti 2015

Tematrio - Vänskap

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om vänskap. Så här skriver Lyran: Det har varit en omtumlande helg med både glädje och sorg. Dottern fyllde tio, vilket firades med buller och bång. På lördagen avled dock en gammal klasskamrat, vilket har påverkat mig starkt. Det här temat, Lena, är därför till dig. Tills vi ses igen... Berätta om tre böcker som handlar om vänskap!

Jag väljer en bok som handlar om vänskapen mellan en människa och ett djur, en om vänskapen mellan herre och tjänare och en om vänskapen över generationsgränser.

Jag börjar med James Bowens Gatukatten BobBoken beskriver ett mycket annorlunda människoöde (och kattöde). Gatumusikern James Bowen har fått en träningslägenhet medan han försöker bli av med sitt drogberoende. Då träffar han på en skadad, röd gatukatt, som fullständigt förändrar hans liv.
Han ger katten namnet Bob. Katten visar sig vara osedvanligt intelligent och snart är de båda oskiljaktiga. James tar hand om Bob, och detta att han för första gången är ansvarig för någon annans välbefinnande gör att han blir mer motiverad än någonsin att reda upp sitt liv.
Livet är inte lätt för James, för han har hela tiden kravet på sig att varje dag få ihop pengar för att klara överlevnaden för sig själv och Bob.
James Bowen skriver sålunda om sitt eget liv tillsammans med Bob, och det är en både roande och rörande berättelse.

Khaled Hosseinis bok Flyga drake handlar om den något komplicerade vänskapen mellan en pojke och en ung tjänare. Flyga drake är en gripande berättelse om pojken Amir, som växer upp tillsammans med den unge tjänaren Hassan. De delar det mesta, men Amir kan ändå inte förmå sig att säga att Hassan är hans vän. De är ju inte jämlikar.
När Amir deltar i drakflygartävlingarna är det Hassan som är draklöparen, som springer allt vad tygen håller för att hämta drakar som besegrats.
Hassan gör allt för Amir, men när Amir blir vittne till hur Hassan utsätts för övergrepp förmår han inte hjälpa honom. Amirs skuldkänslor gör att de båda pojkarna skiljs åt.
När Afghanistan ockuperas av Sovjetunionen flyr Amir och hans far till USA. Åren går och Afghanistan drabbas av ännu större olyckor genom att talibanerna kommer till makten.
Historien kommer ikapp Amir och han tvingas återvända tillbaka till Afghanistan för att äntligen nå försoning.

Slutligen får det bli en bok om vänskap mellan olika generationer. Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman är faktiskt en helt fantastisk bok. Den handlar om Elsa som är nästan åtta år och som har en sjuttiosjuårig mormor som är galen. Stå-naken-på-balkongen-och-skjuta-med-paintballgevär-på-män-som-vill-prata-om-Jesus-galen. Men hon är också Elsas bästa, och enda vän. Det är in i mormors sagor Elsa flyr på nätterna. Till en värld där alla är annorlunda, och då behöver ingen vara normal.
När mormor dör efterlämnar hon en serie brev, med ursäkter till folk som hon gjort illa. Det gör att Elsa får lära känna alla dem som bor i huset.
Jag vill understryka att detta inte är en barnbok, även om den vid första påseendet kan ge det intrycket. Den handlar om hur vi vuxna har så svårt att leva tillsammans och med oss själva och det krävs ett barn för att se igenom allt. Lite av barnet som upptäcker att kejsaren är naken.
Boken är mycket underhållande, men samtidigt innehåller den så mycket allvar. Det är en bok som jag bara måste rekommendera.

söndag 16 augusti 2015

En smakebit på söndag - Den magiska formeln

Dags för en smakebit på söndagen igen. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Flukten fra virkeligheten. Idag är det en bok som jag fått som recensionsexemplar i form av en pdf-fil. Boken heter Den magiska formeln (Originaltitel: Magic Bullet) och är skiven av Nick Savoy.

Det är en bok som syftar till att lära den manlige läsaren hur han får den attraktiva kvinna han längtar efter. Här är ett litet smakprov:

De flesta kvinnor baserar sina sexuella beslut mer på känslomässiga tillstånd än på fysiska attribut. Det betyder inte att utseende inte spelar roll. Det gör det och om du ser bra ut så kommer vissa kvinnor att ligga med dig enbart p.g.a. ditt utseende. Å andra sidan, även om alla kvinnor är olika så kommer du i större delen av fallen att att göra ett känslomässigt intryck. En sak som våra tiotusentals möten med kvinnor har lärt oss är att det finns fyra känslomässiga utlösare som - om du aktiverar dem - oftast får en kvinna att säga ja till dig.
Dessa är:

  • Känna att mannens värde är jämlikt eller högre än hennes eget.
  • Känna att hon är speciell och har förtjänat mannens uppmärksamhet.
  • Känna att hon är trygg och att det finns en samhörighet.
  • Känna upphetsning av mannens beröring utan känslor av skam eller obehag.

Rent generellt är så är dessa fyra punkter din bästa chans att hamna i säng med henne.

onsdag 12 augusti 2015

Dagens visdomsord 2015-08-12

I skydd av en mängd förnuftiga och detaljerade argument och uppmaningar till självkontroll smyger sig självcensuren in i nervsystemet, som en kall dimma om natten. Det är en daglig utmaning att inse detta och kämpa emot. (Gregers Dirckink-Holmfeld)

måndag 10 augusti 2015

Tematrio - Sånt en kan äta

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om sånt en kan äta. Så här skriver Lyran: Nu kommer ett till tema som är svårt, i alla fall för mig. Temat handlar denna vecka om sånt som är ätbart och detta något ska dessutom finnas med i titeln. Berätta om tre böcker vars titel innehåller något att äta! Ni får vara hur kreativa ni vill.

Jag har en känsla av att jag har använt minst någon av böckerna tidigare, men det får ni stå ut med :)


Surt sa räven om rabarberna är en bok av Karin Brunk Holmqvist. Inte någon märkvärdig historia, men ändå mysig semesterläsning. Berta och Gunnar har en kolonilott i Simrishamn, och de umgås ivrigt med sina grannar. Men saker trasslar till sig när Gunnar köper en blomma till Berta. Han får för sig att skämta till det när han köper blomman, och sedan trasslar han in sig i en härva av små lögner.
Detta är en synnerligen lättläst bok, och man kan le och mysa när man läser om intrigerna i en liten koloniförening.


Jeanette Wintersons bok Det finns annan frukt än apelsiner var en positiv överraskning. Jag kände inte till henne sen tidigare, men läste om henne i tidningen Vi Läser.
Boken ska, om jag förstår saken rätt, vara självbiografisk. Jess växer upp i en adoptivfamilj, där mamman är synnerligen aktiv och bestämd pingstvän. Jess är hennes stora hopp. Flickan ska bli missionär. Uppstår det några konflikter, kan man ju alltid ta en apelsin...
Allt går dock inte som man har tänkt sig. Jess inser att hon är lesbisk och inleder ett förhållande med en annan ung flicka. När församlingen får veta detta, fördöms hon och pastorn och de äldste vill att hon ska bekänna och ångra sina synder.
Allt i boken är inte så lätt att förstå, i vart fall inte för mig. Jag fattar inte det där med den apelsinfärgade demonen, som dyker upp i ett par kapitel.
Men sammantaget är det en humoristisk och självutlämnande bok, som jag varmt vill rekommendera.


Mark Levengood och Unni Lindell har skrivit en bok som heter Gamla tanter lägger inte ägg. Den är full av en massa roliga citat av barn. Rekommenderas å det varmaste!












Funderade på att ta med Historier från Färs av Fritiof Nilsson Piraten, men det hade väl varit att vara alltför rolig...

Provläsare 2

Nu har jag fått ett utlåtande från den andra provläsaren av Skam. Hon säger att hon ganska tidigt räknade ut hur det låg till, men det berodde på att hon kände igen motivet från en annan bok på samma tema. Jag får hoppas att inte alla har läst den andra boken.

Det som jag särskilt suger åt mig för att peppa mig själv är dessa rader:

Jag tycker den är väldigt välskriven och språket känns för mig i alla fall otroligt trovärdigt och passande till tiden den utspelar sig på.

söndag 9 augusti 2015

En smakebit på söndag - Invandrarna

Dags för en smakebit på söndagen igen. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag läser nu är Vilhelm Mobergs roman InvandrarnaDet är andra delen i Mobergs tetralogi om dem som lämnade Ljuders socken för att söka lyckan i Amerika.

Där jag är just nu i boken har de bara hunnit till New York. Karl-Oskars lillebror Robert och hans kamrat Arvid går storögda omkring på den stora gatan som heter Broadway. Robert har ju varit övertygad om att alla i Amerika är rika, och han blir förvånad över att se att det tycks finnas fattiga där också. Smakbiten kommer från sidan 59:

Men Robert förundrade sig över den stora skillnaden i klädseln. Där spatserade män i fina, välborstade, dyra kläder, med rent, blänkande vitt linne kring halsen och blanka stövlar på fötterna. Men han mötte också män i utslitna, trasiga kläder och usla, lortiga skjortor och som var illa skodda om fötterna bara med några omvirade trasor - och här kom folk som gick barfota. De måste bränna sina fötter på gatstenarna i den här hettan. Här mötte de folk i alla slags gångkläder. Han tänkte: De som gick illa klädda hade så nyligen kommit till landet, att de inte hunnit bli rika ännu.
Alla negrer han såg gick lösa och lediga omkring. Han hade föreställt sig att de svarta slavarna var belagda med kedjor och leddes av vaktare som hundar i koppel, när de gick utomhus. Han lade märke till negrer som skrattade brett så att deras tänder skimrade emot de svarta läpparna, men andra såg så bedrövade och skygga och betryckta ut, att det gjorde ont i hans hjärta vid synen. Han gissade att de som skrattade hade snällare husbönder än de andra.

onsdag 5 augusti 2015

Dagens visdomsord 2015-08-05

Ingen av de dumheter jag har begått har gjort mig någon skada eftersom jag bara har begått dem som har roat mig och för att vara dumheter är ju inte det så illa. (Jeanne Aubert)

måndag 3 augusti 2015

Tematrio - Länder i titeln

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om länder i titeln. Så här skriver Lyran: Kanske är det här temat lite svårt, men det ska ju vara lite utmanande, eller hur? Temat handlar denna vecka om länder och om folk som bor i dem. Dessutom ska detta finnas med i titeln. Berätta om tre böcker vars titel innehåller något land!

Jag ser att Lyran själv "fuskar" lite genom att använda beteckningar på nationaliteter snarare än länder, så då sneddar jag lite också ;)

Den första boken jag valt är Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien. Portugallien är väl nästan ett land, eller...?
Drängen Jan i Skrolycka får en dotter på gamla dar, och hon, Klara-Gulla, är sin fars ögonsten. Men när Jans beskyddare Erik i Falla dör, drabbas Jan av olycka. Eriks måg som tar över i Falla kräver att Jan ska betala för torpet i Skrolycka. Det är en summa som han omöjligen kan få fram. Men då erbjuder sig dottern att fara till Stockholm och få ett arbete så att hon kan tjäna ihop pengarna.
Pengarna anländer i tid, men dottern kommer inte tillbaka. Snart sprids ryktet att Klara-Gulla försörjer sig som prostituerad. Detta är en sanning som hennes far inte kan ta till sig. Istället går han in i en fantasivärld där dottern har blivit kejsarinna av Portugallien. Och då måste ju han själv vara kejsare.
Det är en sorglig berättelse, men naturligtvis läsvärd. Jan i Skrolycka är för övrigt begravd på kyrkogården i Östra Ämtervik, där även Selma Lagerlöf är begravd.

Den andra boken är Åsa Hellbergs Toscana tur och retur. (Toscana var faktiskt ett eget land innan Italien enades 1860.) Sara Raphael köper en motorcykel får ett spottstyver och bestämmer sig för att åka till Toscana för att möta gamla spöken. Givetvis måste bästa vännen, den kända författarinnan Jessica Romin följa med. Jessica, som aldrig kliver ur sina högklackade skor, gapskrattar åt förslaget. Ett par dagar senare sitter hon ändå bakom Sara i skinnställ.
Det är en underhållande bok, men även gripande. Jag skrattar flera gånger, men jag ska även erkänna att jag fick tårar i ögonen vid något tillfälle också, och det är alltid ett gott betyg. Då har författaren lyckats gripa tag i en.
Det är romantik, tantsnusk och gamla sorger som inte har läkt om vartannat. Jag tror inte att jag är den egentliga målgruppen för boken, men jag gillar den. Så det så.

I boken Tyskungen använder Camilla Läckberg samma koncept som i sina andra böcker. Nutid blandas med tillbakablickar, och till sist når man fram till upplösningen. Jag gillar den idén och varför ska hon ändra på ett vinnande koncept? Här har Erica hittat en blodig barnskjorta och en tysk medalj från andra världskriget bland sin mors efterlämnade saker. Hon lämnar medaljen till en expert, men han hittas snart mördad.

Jag gillar boken. Den är svår att lägga ifrån sig. Däremot skulle jag verkligen önska att bokförlaget Forum hade en korrekturläsare, som åtminstone kunde rätta till de värsta språkliga felen...

Medan jag väntar...

Jag väntar på att få utlåtanden från de två andra provläsarna till Skam. De har gott om tid på sig. Jag har sagt att det räcker att jag får veta vad de tycker någon gång i augusti.
Men jag vill ju gärna skriva något, så jag har faktiskt börjat på en uppföljare till Skam. Arbetsnamnet är Klockaren.
Det är kanske lite knäppt att börja på en uppföljare till en roman som inte är utgiven, men men...
Det är ju faktiskt roligt att skriva. Inte alltid, men oftast. Om den läshungriga allmänheten inte får läsa det jag har skrivit, så har jag ändå haft kul under tiden :)

Var på jobbet idag

Idag var jag på jobbet! Det låter kanske inte så märkvärdigt, men det var första gången på 13 månader. Kändes lite konstigt, men jag ser fram mot att få börja arbeta igen. Så roligt är det faktiskt inte att vara sjukskriven.

lördag 1 augusti 2015

Hon vågade lämna islam

Titel: Hon vågade lämna islam
Författare: Bilquis Begum Sheikh
Förlag: Libris (1981)
Antal sidor: 175

Hon vågade lämna islam är en liten bok som jag bestämde mig för att läsa om. Den handlar om författarinnan själv, som efter det att hennes man lämnat henne sökte finna tröst och en djupare mening med livet genom att läsa Koranen. Där fann hon många hänvisningar till profeten Jesus. Hon började läsa Bibeln för att få veta mer om honom.
Efter en tid övergår hon till kristendomen och låter döpa sig. Eftersom hon bor i Pakistan blir det början på en svår tid. Hennes familj och vänner tar avstånd från henne, och snart kommer hoten. En muslim som överger sin tro ska dödas, och det finns gott om män i Pakistan som gärna vill följa Koranens bud och mörda henne.
För Bilquis är det en ständig kamp. Ibland vill hon välja en lättare väg, men då känner hon att "Herrens välbehag" lämnar henne. Till slut blir dock trycket för svårt i Pakistan och hon tvingas överge sitt land och emigrera till USA.
En tänkvärd bok i en tid då andelen muslimer i Sverige ökar. En kristen som övergår till islam riskerar ingenting (i vart fall inte under jordelivet) men en muslim som konverterar till kristendomen ska dödas.