Helgfråga från Mias bokhörna. Är läsandet könsrelaterat? Helgfrågan lyder:
Tror ni det skiljer på mäns och kvinnors läsning?
Ja, det är nog faktiskt undersökt. Kvinnor läser mer skönlitteratur, medan männen läser mer facklitteratur.
Helgfråga från Mias bokhörna. Är läsandet könsrelaterat? Helgfrågan lyder:
Tror ni det skiljer på mäns och kvinnors läsning?
Ja, det är nog faktiskt undersökt. Kvinnor läser mer skönlitteratur, medan männen läser mer facklitteratur.
Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat sött & gott (i handling, titel eller på omslag). Här är min söta trio:
Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är Astrid Terese med bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter Älgkronan och är skriven av Aline Lilja Gladh.
Skotten från höstjakten viner i skogen I sina gevärssikten ser två jägare att ett vildsvin äter på något. Det visar sig vara en människokropp - söndertrasad till oigenkännlighet. Polisens utredning stagnerar när kommissarie Linus Karlberg är med om en allvarlig olycka Och hans syster, konstnären Lo Karlberg, som redan tampas med en gnagande känsla av att något är fel, tappar fotfästet i tillvaron. Hon dras till Äppelgården, en fristad för unga kvinnor som hamnat på glid.
Smakbiten är hämtad från sidan 19:
Höstkylan bet i kinderna och nästippen. Eje och Gottfrid hade satt sig på var sin sten och sörplade på hett kaffe. Det var surrealistiskt att göra en sådan vardaglig sak när det låt en söndertrasad person några meter bort, men den svarta drycken täckte effektivt över smaken av spya. Det rörde sig otrevligt i magen, som om Eje svalt en näve krälande likmaskar. Men han lyckades hålla nere uppstötningarna.
Mannen på marken var så förstörd att ansiktet inte gick att identifiera. Inte ens för någon som känt honom väl.
Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Veckans mening är hämtad från Älgkronan av Aline Lilja Gladh.
Bland vildsvinsskiten låg en naken man i hundratals bitar.
Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!
Helgfråga från Mias bokhörna. Den stundande midsommarhelgen leder fram till frågan. Helgfrågan lyder:
Till helgen är det midsommar. Tipsa om en blommig bok.
Då väljer jag Blodlokan av Louise Boije af Gennäs. Det här är en riktig spänningsroman. Boken är samhällskritisk utan att bli torr och tråkig. Författaren blandar in autentiska artiklar om moderna rättsfall och skandaler där det svenska samhället inte visat sig från sin bästa sida.
Originalets titel: The Match
Författare: Harlan Coben
Förlag: Bookmark Förlag (2023)
Antal sidor: 370
Wilde växte upp utan någon kännedom om vare sig sin familj eller identitet. Allt han vet är att han som pojke hittades övergiven i skogen. Nu är han äntligen redo att hitta sitt ursprung - ett beslut som kommer att förändra allt. Strax efter att Wilde skickat sitt DNA till en släktforskningssajt får han kontakt med två potentiella släktingar. Han ger sig ut på jakt efter sanningen, men båda spåren leder till fler frågor än svar. Genom sin efterforskning stöter Wilde av en slump på ett mystiskt medborgargarde som har tagit sig an uppgiften att straffa anonyma nättroll. Snart upptäcker Wilde att gardet har kopplingar till en av hans nyfunna släktingar, och att deras dunkla verksamhet har utlöst en till synes ostoppbar mordspiral.
Lämna inga spår av Harlan Coben är den fristående uppföljaren till Pojken från skogen. Jag älskade verkligen Pojken från skogen, så förväntningarna var högt ställda inför den här boken.
Jag blev inte besviken. Harlan Coben är en mycket skicklig författare av spänningslitteratur. Det är omöjligt för mig att räkna ut vem som är mördaren. Det finns så många trådar att följa, men Coben knyter givetvis ihop dem. Samtidigt får vi svar på frågor från den förra boken. Någon tredje del tror jag inte att det blir, för slutkapitlet kändes som en avslutning. Coben är dock mycket produktiv, så det råder ingen brist på böcker av honom att sätta tänderna i.
Lämna inga spår är en lysande spänningsroman som inte får missas.
Jag har gjort många dumheter och det tänker jag fortsätta med. Det är de som sätter färg på tillvaron. (Brigitte Bardot)
Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat schack (att spela, en dam, en kung, ett torn, rutigt osv). Här är min trio:
Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Veckans mening är hämtad från Lämna inga spår av Harlan Coben.
De flesta utgick från att det stora flertalet av alla destruktiva nättroll som trakasserade folk var arbetslösa, misslyckade stackare som satt hemma i mammas källare och vräkte ut sina inlägg, men ofta hade de både utbildning, anställning och gott ställt.
Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!
Fem en fredag kommer från bloggen elisamatilda. Varje vecka ställer Elisa fem frågor. Den här gången kallar hon temat sommarstart.
1. Vad åt du ofta på sommaren som liten?
Det blev en hel del abborre som vi fiskade i sjön. Och jordgubbar förstås!
2. Hur är sommaren sämre än andra årstider?
Ibland, som nu, blir det alltför varmt. Myggen kan understundom vara irriterande. Och man förväntas ligga och sola, vilket jag tycker är ganska tråkigt.
3. Vilka platser besökte du ofta på sommaren som ung?
Jag var ofta med mina föräldrar i sommarstugan.
5. Spenderar du hellre sommaren på landet eller i storstad?
Finns det bara de två alternativen? Jag bor i en ort med 2800 invånare. Det är ju definitivt inte landet, fast det tycker nog stockholmare. Som situationen är just nu kommer jag nog inte iväg någon längre sträcka. Vill jag besöka en större stad kan jag åka in till Karlstad.
Författare: Anton Berg
Förlag: Bookmark Förlag (2022)
Antal sidor: 362
Under ett möte med en tidigare hemlig källa får journalisten Axel Sköld reda på omskakande uppgifter. Mycket tyder på att Sverige har varit involverat i en känslig kärnvapenoperation med kodnamnet Mjolnir. Skuggorganisationen De Aderton sluter nya affärsförbindelser som kan innebära stora risker för Sverige. Hinner Axel Sköld, med hjälp av sin kollega Stina Forss och historieprofessorn Vilhelm Skrak, blottlägga planerna innan det är för sent? Och tillhör Operation Mjolnir verkligen bara det förgångna?
Så var det dags för Den sista akten; den sista delen i De Aderton-trilogin av Anton Berg. En trilogi som verkligen låter alla konspirationsteorier blomma ut. I hemlighet styrs Sverige av en hemlig organisation som i det fördolda styr Sverige och har gjort så sedan 1790-talet.
Konspirationsteorier kan vara väldigt fåniga. Säger ni Illuminati skriker jag! Men Anton Berg berättar historien på ett så skickligt sätt att han och trilogin är förlåtna. Det här är en spänningsroman av hög klass.
För dem som inte följde med på historielektionerna (jag älskade historia) går det att få sig till livs en hel del matnyttigt om den svenska historien, men man måste förstås sålla bort författarens tillägg.
Själva intrigen blandas med en del romantik och personliga problem, vilket ger karaktärerna djup. Man måste som läsare få vila från dramatiken ibland också, och Berg ger oss den möjligheten.
Jag irriterades länge över karaktären David; en pojke med någon form av funktionsnedsättning. Han förde inte historien framåt, och jag tänkte att jag gärna skulle vilja fråga författaren varför han tagit med David i romanen. Men så gjorde jag något på slutet, som jag misstänker att de flesta inte gör. Jag läste författarens "tack" allra sist i boken. Och där förklarar han varför det var viktigt att ha med David. Tack Anton Berg!
Sammanfattningsvis är De Aderton-trilogin riktigt bra spänningslitteratur och denna sista del gjorde mig på intet vis besviken.
Helgfråga från Mias bokhörna. Denna gång handlar det om klassiker. Helgfrågan lyder:
Finns det någon klassiker du vill lyfta fram?
Nu kan nog en och annan tro att jag ska ta en bok av Selma Lagerlöf, men jag tänkte jag skulle röra mig utanför det egna landskapet. Tro det eller ej, men det finns bra författare även utanför Värmland.
Jag väljer istället en bok av en annan svensk nobelpristagare. Det får bli Barabbas av Pär Lagerkvist.Det får bli en blandad kompott. Spanarna på Hill Street gillade jag när den serien gick på TV. Kapten Frank Furillo och hans mannar försökte hålla ordning på en stad där olika kriminella gäng härjade.
För den som gillar att knarka sjukhusserier är Cityakuten ett måste. Kvinnliga tittare kan charmas av George Clooney. Serien gick visst i 15 år.
Boston Legal är en advokatserie som jag älskade. William Shatner spelade den otroligt egenkäre Danny Crane, som var en sådan lysande stjärnadvokat att han gick in i rättssalen och sa "Danny Crane" för att alla skulle förstå att motståndarsidan var chanslös. Jag kom just på att jag har ett antal dvd-skivor med avsnitt som jag inte har sett. Jag undrar om jag kan sparka igång dvd-spelaren.
I brevlådan idag låg ett paket från Modernista, som innehöll Människors mörker - Två romaner om besatthet. Den samlar två av Patricia Highsmiths klassiska sextiotalsromaner i en volym. Romanerna heter Mord för Annabelle och Piskan.
Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat titlar som Herr, Fru och Fröken i boktiteln (även Madame, Mr. osv). Här är min trio:
Boken är speciell på det sättet att där finns vålnader som visar sig, och för detta blev Selma Lagerlöf kritiserad. Men vad då? Det finns en vålnad i Hamlet också, och trots det brukar Shakespeare ses som en hyfsad författare.
I denna bok mördas den rike herr Arne och allt hans husfolk av trenne skotska knektar. Endast fosterdottern Elsalill överlever. När Elsalill en kort tid senare träffar Sir Archie, blir hon förälskad i honom. Men genom den döda fostersysterns försorg inser hon att Sir Archie är just den man som dödat systern.
För Elsalill blir det ett moraliskt dilemma. Kan hon förråda mannen hon älskar?
Det är en riktig Lagerlöfsaga, och det är en högtidsstund för alla som likt mig älskar Selma Lagerlöf att läsa denna bok.
Den handlar om ägaren av ett modevaruhus, fru Ingeborg, och hennes förfall. Den sägs vara ett psykologiskt mästerverk, men tyvärr har nog boken åldrats. Det är ju nästan 100 år sedan den kom ut.
Jag tyckte ärligt talat att boken var ganska tråkig, och inte blev det väl bättre av alla latinska och franska sentenser som författaren kryddat boken med.
Det fanns nog inte en enda vettig person i boken. Ingeborgs son Kurt älskar sin mamma och kan inte tänka sig att gifta sig så länge mamman lever. (Hur sjukt är inte det?) Men han får ändå ihop det med mammans väninna, en narcissistisk skådespelerska. Ingeborgs dotter Sussi gör inte mycket väsen av sig. Hon är olycklig i största allmänhet. Hennes fästman, Louis de Lorche, är en svag ynkrygg som tycker att "allt är lika bra." Honom förälskar sig fru Ingeborg i. Och så har vi då hembiträdet, Tysta Marie, som går omkring hela dagarna och mumlar för sig själv.
Slutligen Dr Jekyll och Mr Hyde av Robert Louis Stevenson.
Normalt ska man undvika spoilers när man berättar om en läst bok på sin bokblogg. När det gäller en klassiker som denna tror jag inte att det spelar någon roll. De flesta känner nog till berättelsen.
Dr Jekyll är som bekant läkaren, som genom att dricka en drog förvandlas till den ondskefulle och amoraliske Mr Hyde. Jag trodde att Dr Jekyll skulle ses som "den gode", men så enkelt är det inte. Dr Jekyll är en man som vid sidan av sin roll som god samhällsmedborgare även har en mörk sida. Han lever ut sina skamliga lustar, men vari dessa består nämns inte i boken. Där får man gissa, och det gjorde säkert läsarna på 1800-talet gärna.
Genom Mr Hyde kan han då och då helhjärtat ägna sig åt sitt perversa leverne, och han njuter av det. Men när han åter blir Dr Jekyll är det inte en god människa som möter oss. Han släpper loss r Hyde för att på nytt kunna erfara ondskefull njutning, vilket även innebär att han mördar en oskyldig människa.
Givetvis leder allt till döden för de båda tvillingindividerna. 1800-talets människor var väl förtrogna med orden i Romarbrevet: "Syndens lön är döden." Boken ger även en påminnelse om att ingen människa är enbart god eller enbart ond. Vi bär alla både det goda och det onda inom oss.
Minsann fanns det inte ett bokpaket i brevlådan idag. Boken heter Pensionatet och är första delen i en ny serie och författare är Karina Johansson. Boken är utgiven på Bokfabriken.
Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är Astrid Terese med bloggen Betraktninger. Boken jag ska börja läsa heter Lämna inga spår och är skriven av Harlan Coben.
Wilde växte upp utan någon kännedom om vare sig sin familj eller identitet. Allt han vet är att han som pojke hittades övergiven i skogen. Nu är han äntligen redo att hitta sitt ursprung - ett beslut som kommer att förändra allt. Strax efter att Wilde skickat sitt DNA till en släktforskningssajt får han kontakt med två potentiella släktingar. Han ger sig ut på jakt efter sanningen, men båda spåren leder till fler frågor än svar. Genom sin efterforskning stöter Wilde av en slump på ett mystiskt medborgargarde som har tagit sig an uppgiften att straffa anonyma nättroll. Snart upptäcker Wilde att gardet har kopplingar till en av hans nyfunna släktingar, och att deras dunkla verksamhet har utlöst en till synes ostoppbar mordspiral.
Smakbiten är hämtad från sidan 7:
Någonstans mellan fyrtio och fyrtiotvå års ålder - han visste inte exakt hur gammal han var - hittade Wilde sin far.
Wilde hade aldrig träffat sin far. Eller sin mor. Eller någon annan familjemedlem. Han visste inte vad de hette eller var han var född eller när, eller hur han som mycket litet barn hamnade i Ramapoberget där han levde ensam och klarade sig på egen hand. Nu, mer än tre decennier efter att han blivit "räddad" som liten pojke - "vild och övergiven!" enligt en tidningsrubrik en annan ropade ut: "en nutida mowgli!" - satt Wilde mindre än tjugo meter från en äkta släkting och de gäckande svaren om hans mystiska ursprung.
(Nu är det måndag. Det verkar som att det inte finns något inlägg upplagt på Betraktninger den här gången. Nåväl, det får gå bra ändå.)
Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Veckans mening är även denna vecka hämtad från Den sista akten av Anton Berg.
”Vaknar du än idag med en innerlig vilja att få köra bil på vänster sida av vägen?”
Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!
Jag tittade i brevlådan och vad fick jag se? Ett bokpaket från Modernista. Det är norska Anette Hemmings kriminaldebut Kartografen. Det här kan nog bli en blodig historia.
Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat ser fram emot att läsa i sommar. Här är min trio:
De ofrälsta av Robert Harris. Harris skriver så bra. Jag har läst flera böcker av honom, exempelvis Konklaven, och ser verkligen fram mot den här. Jag tyckte mycket om Anna Kurus debutroman Den första frosten och ser därför fram mot att läsa De ensamma. Slutligen Lämna inga spår av Harlan Coben. Hans spänningsromaner brukar passa mig.
Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är Astrid Terese med bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter Den sista akten och är skriven av Anton Berg.
Under ett möte med en tidigare hemlig källa får journalisten Axel Sköld reda på omskakande uppgifter. Mycket tyder på att Sverige har varit involverat i en känslig kärnvapenoperation med kodnamnet Mjolnir. Skuggorganisationen De Aderton sluter nya affärsförbindelser som kan innebära stora risker för Sverige. Hinner Axel Sköld, med hjälp av sin kollega Stina Forss och historieprofessorn Vilhelm Skrak, blottlägga planerna innan det är för sent? Och tillhör Operation Mjolnir verkligen bara det förgångna?
Smakbiten är hämtad från sidan 34:
Droppen vägrade släppa från pipan. Det började alltid likadant. Med den envisa droppen. Lova nickade mot mannen som höll i vapnet. Bekräftande. Eller Undergivet? Axel fokuserade på vapnet. Och på droppen. Krutet var blött. Så tog han språnget. Och kände smärtan. Ljudet ekade i hjärnan.
Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Veckans mening är hämtad från Den sista akten av Anton Berg.
Att dö av något så odramatiskt som cancer vore en merit i hans yrke.
Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!
Författare: Pascal Engman
Förlag: Bookmark Förlag (2022)
Antal sidor: 622
Vanessa Frank har valt att avsluta sin tjänst som polisinspektör för att skydda sin dotter Celine mot den eskalerande hotbilden. Men hon har svårt att hitta mening med sin nya, lugna tillvaro. När en internationellt känd fotbollsfru hittas mördad i sitt hem på Lidingö börjar fallet gäcka den tidigare polisinspektören. I en förort på andra sidan stan kämpar 17-åriga Herish för en ljusare framtid. Drömmen om att bli fotbollsproffs gör honom till ett enkelt byte för matchfixare och agenter. Det visar sig snart att flera öden är sammansnärjda i en omöjlig ekvation och Vanessa Frank måste hitta den okända variabeln X - innan det är för sent.
X måste väl vara rekord i kort titel! Detta är den femte, fristående delen i Pascal Engmans serie om polisinspektör Vanessa Frank. En tegelsten, men fylld av spänning mellan pärmarna.
Det är många historier i romanen, men givetvis vävs de samman. Hur hänger mordet på en känd fotbollsfru ihop med mordet på en ung man som fick fotbollskarriären förstörd efter att ha fått knäet krossat, matchfixning och andra till synes spretande händelser? Någon eller något är den okända variabeln X, som får allt att passa ihop.
Kapitlen är korta och som läsare kastas man mellan de olika scenerna vilket ger ett högt tempo och jag vill bara läsa ytterligare ett, nej två, nej tre kapitel.
Pascal Engman är en lysande spänningsromanförfattare. Den här romanen rekommenderar jag verkligen, men även om delarna i serien är fristående så är det inte fel att läsa böckerna i ordning, för då får man en bättre förståelse för vad som format personer som Vanessa Frank och Nicolas Paredes.