onsdag 31 augusti 2016

Dagens visdomsord 2016-08-31

Den som försöker dränka olycklig kärlek i alkohol är en galning. Alkohol konserverar. (Max Dauthendey)

tisdag 30 augusti 2016

Veckoutmaning - Ge oss ditt 70-tal

Veckans tisdagsutmaning från Kulturkollo. Veckans tema är 1070-talet. Så här skriver Helena:

Dekadens, politik, plyschoveraller - 1970-talet kan vara så mycket. Den här veckan vill jag att du delar med dig av ditt 70-tal. Det kan vara ett foto, en berättelse, ett minne, en maträtt, en färg - helt enkelt något du förknippar med 70-talet.


Ett minne är riksdagsvalet 1976. Efter 44 år av socialdemokratiskt styre fick Sverige äntligen en borgerlig regering. Olof Palme tvingades lämna in sin avskedsansökan. Det är nog svårt att idag förstå hur stort detta var. Sverige var inte längre en enpartistat.


Vi fick en ny kung 1973. Den 90-årige kung Gustaf VI Adolf hade insjuknat när han var på Sofiero slott. Först verkade det inte så allvarligt, men hans tillstånd förvärrades. Dag för dag kom det kommunikéer om hans tillstånd. Jag minns hur vi den 15 september klockan 21 satt framför TV:n för att se Aktuellt. Den vanliga signaturmelodin spelades inte. Istället blev det svart i rutan. Så kom nyhetsuppläsaren i bild. Han hade svart kostym och svart slips. Så började han tala: Vi har ett sorgebud till Sveriges folk. Konung Gustaf VI Adolf har avlidit.
Krogarna stängde. Folk fick gå hem. Tror inte att hela samhället skulle stanna upp idag, om vår nuvarande kung avled. Det var en annan tid.


En ny maträtt gjorde sitt intåg - pizza! 1973 öppnades Karlstads första pizzeria - Napoli. Den finns fortfarande kvar.
Det var väl på 1970-talet som det dök upp matställen som sålde pannbiff mellan ett par brödskivor? Hamburgare kallades de visst.


En film att minnas från 1970-talet är Gökboet med Jack Nicholson i huvudrollen. Det är nog en av de bästa filmer jag har sett. Hoppas den kommer på TV någon gång så att jag kan se om den.


Och vem kan väl glömma att den nya musikgruppen Abba vann Eurovisionsschlagerfestivalen 1974 med Waterloo? Det var Sveriges första vinst i tävlingen.
Tyvärr har den låten fått folk att tro att platsen där Napoleon besegrades ska uttalas på engelska. Men det heter [vaterlå] så det så!

måndag 29 augusti 2016

Dikten och verkligheten

En grupp som har bott i en miljö som ska efterlikna Mars har släppts ut efter 365 dagar, berättar Aftonbladet. Där har de fått odla grönsaker och framställa vatten. Saker som skulle vara nödvändiga att kunna göra om människan ska kunna kolonisera Mars.

Hmm, jag tycker jag känner igen det där. Har forskarna möjligen läst Ensam på Mars, eller var det Andy Weir som gjorde en grundlig research och fick information av rymdforskare hur man skulle kunna överleva på den ogästvänliga grannplaneten?

söndag 28 augusti 2016

En smakebit på söndag - Fjärde riket

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken som jag läser nu  heter Fjärde riket och är skriven av Maria Nygren.

Blenda är ensamvargen som drömmer om att stå i centrum och bestämma. LSD är bra i skolan men har ingen riktig livsgnista. Penny blir ständigt en kopia av den hon pratar med och har för länge sedan glömt vem hon är. Tillsammans studerar de Hitlers väg till makten i ett grupparbete i skolan. Och plötsligt inser de hur skolans drottning Hedvig ska störtas. Alla som känner sig osynliga och utanför kommer att tacka dem. Men snart glömmer Blenda vad hon egentligen kämpar för. Det enda viktiga blir att behålla makten. Till vilket pris som helst. Smakbiten kommer från sidan 105:

"Att Hedvig har fuskat på din bekostnad, det ska hon inte komma undan med. Egentligen borde hon få sänkt betyg i alla ämnen. Vi ska se till att lärarna inte vågar göra annat än att vara rättvisa på riktigt."

LSD skruvar på sig men nickar sedan. Det är sant. Om man får göra fel och bete sig hur som helst utan att någon protesterar blir man till slut inget annat än ett monster.

"Jag tycker att vi skriver ner allt vi kommer på som är viktigt att ta upp och så sammanställer vi det sedan", säger Blenda nöjt. "Är ni med på det?"

Både LSD och Penny börjar leta efter block och penna och Blenda tänker att det här gick lätt. Ingen av dem verkar ens ha kommit på tanken att ifrågasätta varför just hon ska vara deras ledare.

lördag 27 augusti 2016

Nu skäms jag faktiskt

Jag läste på en blogg om boken Missionären i Lekebruk och blev väldigt nyfiken på den. Så jag gick ut på nätet och köpte den. Den kom med posten för ett par dagar sedan.

Men sedan slog det mig. Vad har jag gjort? Jag har köpt en bok på nätet som jag säkert kunde ha hittat i bokhandeln.

Eftersom jag älskar att gå in i en bokhandel, så måste jag ju också se till att de får överleva. Då duger det inte att jag köper böcker på nätet. Sånt ska jag egentligen bara göra när boken inte längre går att få tag i. Då är Bokbörsen ett bra alternativ. Nästa gång får jag faktiskt köpa en bok i bokhandeln, så att inte jag är en av dem som dödar boklådorna.

fredag 26 augusti 2016

Bokbloggsjerka 26-29 augusti

Bokbloggsjerka i regi av Annikas Litteratur- och kulturblogg.Den här veckan blir det lätt. Annika ställer följande fråga:


Eftersom jag återigen har haft problem med min server så kör vi med en superenkel fråga den här veckan: vad läser du just nu?
Skönt att koppla av med en fråga som inte kräver något större tankearbete ;)
Jag läser just nu Maria Nygrens bok Fjärde riket. Boken handlar om hur man manipulerar en folkmassa. Om makt och maktens påverkan på människor. 
Boken utspelar sig på en högstadieskola i Sverige. En lättläst bok, men jag är inte riktigt klar på än vart den tar vägen.

torsdag 25 augusti 2016

Veckans ord på I

Linda med bloggen enligt O har  en alfabetsutmaning. Varje vecka presenterar hon fem ord på en bokstav. Dessa ska vi associera med böcker. Våra tolkningar av detta är tämligen fria, men det ska handla om böcker eller författare. Veckans bokstav är I.

ihållande
Det var ett svårt ord. Ett ord som egentligen mest får mig att tänka på väderrapporter. "Under dagen ihållande regn i västra Svealand och södra Dalarna." Finns det då någon bok som handlar om ihållande regn? Första Mosebok förstås. Där berättas om Syndafloden, då det regnade fyrtio dagar och fyrtio nätter.

individ
Inte heller ett helt enkelt ord, men jag väljer Andy Weirs bok Ensam på Mars. Efter en misslyckad rymdexpedition lämnas astronauten Mark Watney ensam kvar på Mars. Den övriga besättningen är övertygad om att han är död. Men Mark lever, strandsatt på en ogästvänlig planet. Ska han kunna räddas? Är det värt att riskera kamraternas liv för att rädda en enda individ?

intelligent
Hercule Poirot är ju synnerligen intelligent. Han använder sina grå celler för att lösa komplicerade mordfall. Men han är lika narcissistisk som han är intelligent.

is
Is förknippar jag med snö, och då känns det naturligt att nämna nobelpristagaren Orhan Pamuks roman Snö. Boken blev mycket uppmärksammad i Turkiet när den kom ut och den kritiserades också från många håll. Säkerligen därför att den skriver om den tilltagande islamismen, men även om regeringens förtryck av oliktänkande och undertryckandet av fakta om folkmordet på armenier för snart ett sekel sedan. Känns aktuellt tyvärr.

ivrig
Är det någon som är ivrig så är det väl Ove i boken En man som heter Ove. Ingen är lika ivrig som han när det gäller att se till att inga bilar kör in på området och att inga cyklar parkeras fel. En iver som kanske blir lite missriktad ibland, men ändå ;)

tisdag 23 augusti 2016

Läslov?

Regeringen vill ju byta namn på höstlovet till läslov. En struntsumma ska dessutom satsas på elevernas läsning. På det sättet ska man komma till rätta med den sjunkande läsförståelsen bland Sveriges unga. Här är en kommentar till detta:

måndag 22 augusti 2016

En utlottning

Mia som har bloggen Mias bokhörna har en utlottning. Boken som lottas ut är en otäck historia som heter Dansa min docka. Och givetvis vill jag vinna den ;)

E sali blanning

Titel: E sali blanning
Författare: Gunnar Ehne
Förlag: Heidruns förlag (1996)
Antal sidor: 77

Ibland är det roligt att läsa om böcker, särskilt om de inte är för långa ;) Och är det en liten diktsamling, så är det inte motigt alls.

Gunnar Ehne var inte någon produktiv författare, men hans dikter är underfundiga och läsvärda. I boken E sali blanning får vi just en salig blandning dikter. Några är på rikssvenska, medan andra är på mål. Gunnar Ehne bodde i norra Värmland.

Jag tänker inte recensera den mer än så. Istället kan ni få läsa en av mina absoluta favoritdikter från denna bok. Några förklaringar för den som inte förstår denna dialekt. Söer=får. Tarjer=tjatar. Fôggelsang=fågelsång.

KVÄLLSBÖNA
Har du nôn skog
i din himmel, du Gud
Te gå i en finen kväll
En tocken där gammel skog, du vet
mä smörsôpp å kantarell

Vi hörd fôll ôm gröna änger
ôm söer mä vita ull
Musik ifrå harpas stränger
å gater gjord uttå gull

Men ja skull nock int trives
mä dä där, du Gud
Du vet ja är blyg å rädd
Dä låter sö fint på nô vis, du Gud
å ja ä inte tocken klädd

Kanske du tycker ja tarjer å fråger
men dä här ä noga för mej
Fast slepper ja unna ellbrann å plåger
ska ja ta't sôm dä ä ôppnär dej

Men har du en skog
i nôn utkant, du Gud
vill ja gå där i ensamhet
å ly på en bäck å på fôggelsang
när dej, i all evihet

Kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 33: Läs en lyriksamling.

söndag 21 augusti 2016

Nyfnoskigheten i litterär form

Det har ju länge funnits en "nyandlighet" som egentligen med rätta bör kallas nyfnoskighet. Men eftersom många människor älskar att bli bedragna, går det att tjäna pengar på detta, exempelvis genom att ge ut böcker om stolligheterna. Dagens Nyheter berättar om Mikael Säflunds och Titti Nordiengs bok "Livet med kvantfysiska glasögon". Boken har blivit ett bästsäljare. Enligt författarna finns egentligen inte sjukdomar som cancer och alzheimer. Tidningen har bett några experter granska boken och kritiken är inte nådig. Läs om detta här.

En smakebit på söndag - E sali blanning

Idag är det söndag. Jag hoppas att Mari är tillbaka, för på söndagar ska det vara en smakebit på söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken som jag läser nu har jag läst förut, men nu ville jag läsa om den. Det är en kort novellsamling som heter E sali blanning och är skriven av Gunnar Ehne.

Gunnar Ehne skrev dikter på nordvärmländska om vardagssaker och om de stora livsfrågorna på sitt alldeles egna sätt. Smakbiten är hämtad från sidan 66:

- Ska'ru int köp dä traktor?
ropt di te'n
när han geck å harv
mä hästen

Kunn ja fôll gär,
sa han,
- men hör en lärka da,
sa han,
i en tocken maskin

lördag 20 augusti 2016

Göteborg Noir

Titel: Göteborg Noir
Författare: Håkan Tendell
Förlag: Nomen Förlag (2016)
Antal sidor: 266

Håkan Tendells roman Göteborg Noir presenteras av författaren på baksidan på ett något oortodoxt sätt: "Ett litterärt mästerverk, men ett moraliskt lågvattenmärke. En roman som gör sig lika bra i bokcirkeln som i bokbålet."

Jag vill nog inte kalla denna roman för ett litterärt mästerverk, men jag vill verkligen inte slänga den i bokbålet. Berättelsen är bitvis riktigt spännande, men det som framför allt bär upp historien är den svarta humor som präglar den.

I de första kapitlen tänkte jag att Tendell nog haft Jens Lapidus' Stockholm Noir-serie som förebild. Det var korta, snabba meningar. Men längre fram kan han inte hålla sig, utan övergår till ett måleriskt språk, som jag faktiskt tycker att romanen vinner på. Den svarta humorn kommer då mer till sin rätt.

Boken handlar om Frank Nguyen (för övrigt ett namn som ger över 62000 träffar på Google), som blir överfallen på stan när han är ute med sin flickvän. Flickvännen försvinner. Sorgen och smärtan gör att Frank blir besatt av tanken att bekämpa ondskan. Med hammaren i fickan går han ut och söker upp människor som i vart fall i hans ögon är onda och kriminella. Men snart går detta över styr och även helt oskyldiga människor drabbas.

Köper man det upplägget så är detta en bra, hårdkokt historia. Den tål att läsas.

Varför handlingen är förlagd till 2021 förstår jag inte och det finns några avsnitt i boken som i mitt tycke borde ha strukits. Där finns en märklig historia där en nykrönt drottning Victoria med krona och allt gästar Göteborg skyddad av livregementet. Svenska monarker kröns inte numera, de skulle om de vore krönta inte åka omkring med kronan på sig och det finns inget livregemente i Göteborg. Men framför allt har denna historia inte något med romanen i övrigt att göra. Det finns även ett avsnitt där Frank tar anställning som dräng och där han kommer i samspråk med en piga. Drängar och pigor 2021? Och historien med Sara som dyker upp några gånger saknar ett självklart samband med romanens huvudhandling.

Utan att säga för mycket, så är detta inte en roman med lyckligt slut, och det är bra. Hela konceptet med den hårdkokta handlingen och den svarta humorn hade inte mått bra av om alla hade levt lyckliga i alla sina dagar.

Kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 29: Läs en bok som har färre sidor än 300.

fredag 19 augusti 2016

Bokbloggsjerka 19-22 augusti

Bokbloggsjerka i regi av Annikas Litteratur- och kulturblogg.  Temat för veckans jerka är skola och lärande och Annika ställer följande fråga:
Känner du till någon bok i skolmiljö som du kan rekommendera, eller kan du ge exempel på en karaktär som innehar ditt drömyrke eller har du "bokliga" erfarenheter av lärande på annat sätt?
Jodå, jag har ett exempel på en bok i skolmiljö som jag kan rekommendera, men den kanske inte är av den uppbyggliga sort som Annika kanske hade tänkt sig ;)

Ingen kan väl säga annat än att Jan Guillous roman Ondskan utspelar sig i skolmiljö.
Boken ska vara delvis självbiografisk, men Guillou har kritiserats för att den alltför mycket avviker från verkligheten. Den saken kan jag inte bedöma.
Däremot är boken fängslande och samtidigt skrämmande i sina skildringar av vad "kamratfostran" kan innebära på en internatskola. I sina bästa former skulle kamratfostran kunna vara något mycket positivt, men här handlar det om utstuderad pennalism.
Huvudpersonen Erik blir misshandlad av sin far och utsatt för svår misshandel på internatskolan, även om han har förmågan att ge igen. Hans kamp är inte mot vare sig fadern eller det förtryckande skolsystemet. Det är en kamp mot Ondskan.
Inte utan skäl har denna bok karaktäriserats som en modern klassiker.

onsdag 17 augusti 2016

söndag 14 augusti 2016

En smakebit på söndag - Göteborg Noir

Idag är det söndag och då blir det en smakbit. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken som jag läser nu heter Göteborg Noir och är skriven av Håkan Tendell.

Till skillnad från de flesta andra böcker ger inte baksidestexten så mycket vägledning om bokens handling. Man får dock veta att författaren anser boken vara "ett litterärt mästerverk, men ett moraliskt lågvattenmärke. En roman som gör sig lika bra i bokcirkeln som i bokbålet".

Smakbiten är hämtad från sidan 11, då Frank just kommit in på McDonalds:

Frank letade bland borden på bottenvåningen. Tonårsbrudar med rosa tuggummimunnar. Smack. Tre grabbar med läderbrallor. En skäggig man i smutsig täckjacka lutad mot väggen. Stängda ögon. En schäfer vid mannens fötter. Sorgsen blick. Den vred på huvudet när Frank passerade den.
"Noll McFeast!" ljöd i sorlet.
Uppe på övervåningen stod en kille och tryckte på en pump. "Fan, är det slut i den här också?"
Ett lysrör blinkade.
Frank tog ett steg åt sidan när ketchupälskaren började vifta med armarna. Noterade att Veronica och hennes väninna Emelie satt borta vid fönsterbänkarna. Smög upp bakom Veronica och lade händerna på hennes axlar. "Jaså, det blev ingen sallad för damerna i dag?"

lördag 13 augusti 2016

En oväntad bok

Fru W köpte nån tidning och då följde det med en pocketbok, närmare bestämt Mons Kallentofts Vindsjälar.

Hustrun tyckte inte att det verkade vara nån bok för henne, så då fick jag den. Den hamnar i läshögen, men det kan hända att det dröjer innan jag läser den. Det ligger några fler i den högen...

fredag 12 augusti 2016

Bokbloggsjerka 12-15 augusti

Bokbloggsjerka i regi av Annikas Litteratur- och kulturblogg.  Temat för veckans jerka är "skämskudde" och Annika ställer följande frågor:
I böckernas värld kryper det i hela kroppen när jag läser om Christopher Silfverbielke (Dan Buthler & Dag Öhrlund), och det beror inte bara på att han är en extremt obehaglig narcissist/psykopat, utan även för att ALLA runt omkring honom inte kan se igenom fasaden och ta honom för vad han är. Det är pinsamt, ledsamt & oerhört jobbigt men samtidigt har han en dragningskraft som är svår att motstå.
Finns det en karaktär som du tycker är pinsam på ett eller annat sätt men som du ändå inte kan undgå att läsa mer om? Vem i så fall? Om du inte kommer på en karaktär så kanske du ändå har läst en bok som du upplevde vara i pinsammaste laget? Berätta, och du vet ju att det endast är fantasin som sätter gränser!
Inte helt lätt, men jag väljer Britt-Marie i  Fredrik Backmans bok Britt-Marie var här. I början på boken kunde jag bli galen på denna stolliga kvinna, som försöker lösa de flesta problem med bikarbonat. När hon försöker tvinga sig på en stackars handläggare på arbetsförmedlingen och laga middag åt henne kommer nog skämskudden fram.

Men ju längre in i boken jag kom, desto varmare blev Britt-Marie. Samma som med Ove, en annan av Fredrik Backmans karaktärer, även om En man som heter Ove är en betydligt bättre bok än Britt-Marie var här. Britt-Marie har ett gott hjärta innerst inne. Hon kan inte hjälpa att hon är socialt inkompetent.

torsdag 11 augusti 2016

att rosta bröd

Titel: att rosta bröd
Originalets titel: Making Toast
Författare: Roger Rosenblatt
Förlag: Norstedts (2011)
Antal sidor: 126

Roger Rosenblatts bok att rosta bröd fann jag av en händelse i Hübinettes Bokhandel i Östersund. (Lustigt nog har förlaget valt att låta titelns inledningsord ha gemen begynnelsebokstav, trots att så inte är fallet med originalet.)

Jag läste inte så noga vad det var för slags bok, och jag blev lite förvånad när jag insåg att boken är självbiografisk. Författaren Roger Rosenblatt är verkligen bokens "jag".

Den handlar om hur hans vuxna dotter Amy avlider i hemmet utan någon förvarning alls. Hon hittas av två av sina barn, som är i förskoleåldern. Roger och hans hustru Ginny reser omedelbart till Amys hem och flyttar in där för att vara ett stöd både för mågen Harris och barnbarnen.

Boken har nog en och annan fin passage och visst blir jag lite blank i ögat när jag läser om hur Amys son Sammy på första skoldagen ska rita sin familj, och han även ritar sin mamma Amy, liggande på golvet, för det var ju så han såg henne sista gången.

Men boken i sin helhet är tyvärr tråkig. Den innehåller inga kapitel, utan de olika avsnitten avdelas av några asterisker. Dessa avsnitt har inte alltid en rimlig koppling till de övriga. En del av dem innehåller bara ett par meningar. Exempel: Harris har köpt en boxningssäck, en tung Everlast-säck, som hänger i kedjor från taket i lekrummet. När Sammy inte använder den gör jag det.

Namn på släktingar, vänner, lärare och kolleger slängs in i stor mängd, och det är omöjligt att hålla reda på dem. Speciellt som man aldrig vet om de kommer att dyka upp igen i boken eller inte.

Jag tror att boken har varit nyttig. För författaren. Han har fått möjlighet att sätta ord på sin sorg. Detta gör han genom att spridda tankar och vardagshändelser sätts på pränt. Men för mig, som inte känner de inblandade, blir boken tyvärr tämligen tråkig.

Kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 20: Läs en bok med mat i titeln.

onsdag 10 augusti 2016

Ett bokpaket

Idag kom det ett bokpaket, som jag hade beställt - Enoks bok. En bok som varit känd och som det visst finns hänvisningar till i Bibeln, men den ansågs länge förlorad, tills den upptäcktes i den Etiopiska kyrkan.

Vet inte så mycket om den, men det ska bli intressant att läsa den ändå.

Dagens visdomsord 2016-08-10

Den som skryter över sin härstamning är som potatisen - det bästa hos honom vilar under jord. (Franskt ordspråk)

fredag 5 augusti 2016

Bokbloggsjerka 5-8 augusti

Bokbloggsjerka i regi av Annikas Litteratur- och kulturblogg.  Veckans jerka handlar om semester och Annika ställer följande frågor:
Vad brukar du generellt göra på din semester? Kryper du upp i hängmattan/lägger dig på stranden med en god bok och låter vardagen försvinna, eller är du mer stressad än någonsin under den här tiden? Har du något "semesterläsningstips" att dela med dig av? Hur skulle en perfekt semester se ut enligt dig?

Min och familjens semester är sällan så där jättehäftig. En vecka av den använder vi till att hälsa på min frus mamma och bröder i Jämtland. Sedan brukar det bli lite mindre utflykter. Igår var vi i Vadstena och i morgon ska vi åka till Liseberg. Det blir en kort kryssning till Åland också. Brukar vara massor med god mat i middagsbuffén :)

Om ekonomin tillät det, så skulle jag vilja att vi åkte någon vecka till ett semestermål på kontinenten. Gärna Paris (som jag har besökt) eller Venedig (som jag absolut vill besöka innan jag dör). 

Några speciella semesterläsningstips har jag inte. Det får bli det som finns till hands. Men en semesterdeckare är ju aldrig fel ;)

torsdag 4 augusti 2016

Troll och människor

Titel: Troll och människor
Författare: Selma Lagerlöf
Förlag: Albert Bonniers förlag (1915-21)
Antal sidor: 366

Troll och människor är inte en av Selma Lagerlöfs många romaner. Istället är det en novellsamling, som från början kom ut i två delar.

Men det är inte bara noveller. Där finns även hennes tal när hon erhöll nobelpriset i litteratur 1909, hennes tal vid rösträttskongressen i Stockholm 1911 och hennes tal över företrädaren Gellerfelt när hon inträdde som ledamot i Svenska Akademien. Men kanske är de mest intressanta delarna av denna samling de texter hon skrev i skuggan av världskriget. Hon var en stark krigsmotståndare och kriget fick hennes inspiration att svikta. Men i de starka novellerna som behandlar krigets fasor märks hennes briljans.

Det är som författare vi känner Selma Lagerlöf, men vi ska inte glömma hennes starka samhällsengagemang. Hon deltog i kampen för kvinnans rösträtt och hon hade kommunala uppdrag i Östra Ämtervik för de frisinnade.

Alla som har någon relation till Selma Lagerlöfs författarskap bör söka rätt på Troll och människor, för novellerna och talen ger en fördjupad bild av denna stora författarinna.

Kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 19: Läs en Nobelpristagare.

onsdag 3 augusti 2016

Utlottning hos Bokhuset

Bokbloggen Bokhuset har en utlottning! Man kan vinna Anna Ahlunds bok Du, bara.

Boken har verkligen varit omtalad. Eller "hajpad" som de som är hälften så gamla som jag säger :)

Det är inte alls någon sådan bok som jag normalt läser, och därför skulle jag jättegärna vilja vinna den så att jag kan vidga mina vyer.

Dagens visdomsord 2016-08-03

"Consensual sex" is just sex. To say that implies that there is such a thing as "non consensual sex", which there isn't. That's rape. That is what it needs to be called. There is only sex or rape. Do not teach people that rape is just another type of sex. They are two very separate events. You wouldn't say "breathing swimming" and "non breathing swimming", you say swimming and drowning. (Okänd)

tisdag 2 augusti 2016

Så är det ;)


Precis... ;)

Ett bokpaket

Som om det inte räckte att ett antal böcker följde med mig hem från bokhandeln i Östersund, så har jag även fått ett bokpaket.

Inte heller det var överraskande, för jag har själv beställt boken. Det är Göteborg Noir av Håkan Tendell.

Baksidestexten är något annorlunda och säkerligen formulerad av författaren själv:

Håkan Tendell har med den psykologiska thrillern Göteborg Noir skapat en ny stil. Tyngre, råare och mer brutal än någonsin.
Det var efter fiaskot med en kärleksroman författad på kanslisvenska som han bestämde sig för att ändra inriktning. Under helgnätter och semesterveckor i fyra års tid växte så ett manus fram, präglat av hårdkokthet, svart humor och trubbigt våld.
Göteborg Noir blev klar till slut. Ett litterärt mästerverk, men ett moraliskt lågvattenmärke. En roman som gör sig lika bra i bokcirkeln som i bokbålet.

Den som vill fördjupa sig mer i personen Håkan Tendell kan med fördel besöka hans blogg.

måndag 1 augusti 2016

Kul initiativ av bokhandel

Jag har varit i Östersund i veckan som gått. Och tänk - jag råkade gå in i en bokhandel. (Surprise!) Det var Hübinettes bokhandel som hör till Akademibokhandeln. (Det finns ytterligare en Akademibokhandel i Östersund.

I alla fulla fall så upptäckte jag att de hade en rolig grej i bokhandeln. De hade en korg där personalens läsexemplar låg. Det var stämplat "Läsexemplar" på dem. Dessa såldes för endast 39 kronor styck. Det tycker jag var ett alldeles utmärkt initiativ. Finns det fler boklådor som gör på det viset?

Jag valde två böcker. Dels Fjärde riket av Maria Nygren, dels att rosta bröd av Roger Rosenblatt. Böcker som jag nog inte hade hittat annars. 

Om jag köpte någon mer bok? Nej, nej, jag har nog med böcker i bokhyllorna.

Okej, om ni vrider om armen på mig får jag väl erkänna att Håkan Nessers Eugen Kallmanns ögon råkade följa med mig hem. Men det var bara för att Hübinettes Bokhandel hade specialpris på den. Så det så!