Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag läser nu är Äkta amerikanska jeans av Jan Guillou. Den är den sjätte delen i hans romansvit Det stora århundradet.
Eric, den tredje generationen Lauritzen, växer upp på 1950-talet. Det är en tid när grunden för det svenska folkhemmet och välståndet läggs. Ett sönderbombat Europa skriker efter svenska råvaror. Samtidigt präglas tiden av skräcken för kärnvapenkriget. Men för Eric finns orosmolnen på närmare håll. Hans skyddade tillvaro i Saltsjöbaden är på väg att slås i spillror.
Smakbiten är hämtad från sidan 35:
Jag fick ledigt de sista dagarna före skolavslutningen för att vi skulle resa till begravningen i Norge. Det var morfar Oscars och onkel Sverres mamma som hade dött, alltså mammas farmor Och i så fall min egen morfarsmor, om det ordet fanns på svenska. På norska hette det oldemor.
Jag hade varit i Norge förut, men det var några år sen och jag kom inte ihåg så mycket mer än att vattnet var mycket saltare och att man kunde fiska småkrabbor nära stranden eller från bryggorna med blåmusslor som bete på ett snöre.
borde kanske läsa blivande klassiker, musslor är mums!
SvaraRaderaJag hoppas den filmatiseras. Det kunde bli en skandinavisk Forsythesaga.
Raderahar inte läst den här serien. tack för smakebiten!
SvaraRaderaJag tycker nog att första delen är bäst.
RaderaSjätte delen? Jösses, jag tappade nog räkningen vid tre :)
SvaraRaderaJag har sjunde delen i läshögen också 🙂
RaderaÅh, denne serien har jeg hatt litt lyst til å lese. Takk for smakebiten!
SvaraRaderaVarsågod!
RaderaJag kom halvvägs in i Brobryggarna, men språkmässigt var det inte riktigt min stil. Trots en intressant berättelse. Tack för smakbiten.
SvaraRaderaDet är ett spännande projekt att skildra 1900-talet genom en familjs levnadsöden.
RaderaTack för smakbiten. Jag läste de första delarna i den här serien och gillade, men nu har jag halkat efter.
SvaraRaderaJa, han är ju så jäkla produktiv!
RaderaJag är lite nyfiken på den serien. Tack för smakbiten!
SvaraRaderaMan får en påminnelse om allt som timade under det förra seklet.
RaderaJag ska absolut ta mig an den någon gång.
SvaraRaderaSå länge man lever är det inte för sent.
RaderaJag har läst ett par delar i serien, första var bäst. Men inte varit så sugen på att fortsätta med den, men en vet ju aldrig vad som händer, kan ju ändras....Tack för smakbiten!
SvaraRaderaJa, den första var riktigt bra. Jag tycker om de senare delarna också, men Brobyggarna är som sagt i en klass för sig.
RaderaHej, jag lade ner efter första boken, tyvärr, för jag hade sett så mycket fram mot bokserien. Kanske blev böckerna bättre och bättre, men jag blev så besviken på hans sätt att skriva. tack för smakbiten
SvaraRaderaTänk så många olika åsikter det finns IM de här böckerna.
RaderaFastnade redan i första delen och läste aldrig färdigt, tråkigt nog. Verkar ju som en intressant bokserie annars.
SvaraRaderaJag gillar idén att utgå från EN familjs öde och spegla ett århundrade genom den.
RaderaDenne boken står på leselisten min. Jeg har lest noen av Jan Guillous første bøker, men ingen av de nyere. Men det har jeg tenkt å gjøre :-) Ha en riktig fin søndag!
SvaraRaderaOm du ska läsa något i den här serien så föreslår jag att du inte börjar med Äkta amerikanska jeans, utan tar seriens första del - Brobyggarna. Visserligen är delarna fristående, men eftersom det är ett släktepos kommer man lättast in i det om man läser delarna i rätt ordning.
RaderaLänge sen jag läst något av Guillou.
SvaraRaderaJag har inte läst någon av hans böcker om kommendörkapten Carl Hamilton, men däremot Arntriologin, Det stora århundradetserien och några till.
RaderaTack för smakbiten. Har nyss påbörjat denna serien och skall väl snart försöka läsa bok två. Tack för smakbiten.
SvaraRaderaDå har du mycket läsning framför dig :)
Radera