tisdag 13 mars 2018

Tematrio - Valfritt landskap

Dags för Lyrans tematrio. Den här gången är temat valfritt landskap. Så här skriver Lyran: I söndags var familjen ute på road trip för att köpa en hästtransport. Vi åkte genom Värmland, Närke, Västergötland, Östergötland och Småland. Denna resa inspirerar till veckans tema, valfritt landskap.

Berätta om tre författare eller böcker från valfritt landskap!

I Värmland sägs halva befolkningen bestå av galningar och den andra halvan av poeter, så valet känns enkelt ;)

Gösta Berlings Saga av Selma Lagerlöf bara måste komma med. Den var hennes genombrottsroman, även om den sågades av Carl David af Wirsén...
Här möter vi den försupne prästen Gösta Berling, som tvingas lämna sin tjänst och i stället bli kavaljer hos majorskan på Ekeby.
Den som inte har läst den får skämmas ;)
Svensklärare brukar älska att använda bokens inledning som ett exempel på in media res: Äntligen stod prästen i predikstolen!

Ett gammalt bergtroll är en dikt av Gustaf Fröding, som ingår i diktsamlingen Stänk och flikar.
En dikt om det stackars gamla trollet, som ingen tycker om. Utom den fagra prinsessan, som ser milt på honom. Han tycker hon är helt underbar och skulle helst vilja stoppa henne i en säck och äta upp henne som julmat.
Livet är inte så lätt när man är gammal och ond och dum, sägs det i dikten.

Göran Tunströms Prästungen är väl värd att läsas. Där skildrar författaren sin uppväxt i Sunne.
Göran Tunström var nämligen son till en präst. I boken följer man den unge pojken, som växer upp i den lilla köpingen. En varm och humoristisk skildring, men han berättar även hur allt blir förändrat när fadern dör.
I Sunne finns en gata som heter Tunströms väg. Då levde fortfarande författaren och man brukar inte uppkalla gator efter levande personer. Men kommunen visste på råd. Man sade att gatan var uppkallad efter prästen Tunström, alltså författarens far.
Göran Tunström var med när gatskylten avtäcktes, och det var faktiskt jag också. Jag arbetade då på lokaltidningen Fryksdals-Bygden.

10 kommentarer:

  1. Gösta Berlings saga har jag oläst i bokhyllan.

    SvaraRadera
  2. Jag hade ett trauma med Tunström när jag läste något av honom i tjugoårsåldern och tyckte boken var så dålig att jag blev arg, sedan dess har jag inte försökt igen (ja, jag är långsint)

    SvaraRadera
  3. Vi är rent fånigt överens i detta ämne!!!

    SvaraRadera
  4. Värmland och Västerbotten var de landskap jag först tänkte på. jag är så förtjust i de värmländska skogarna. du har valt tre självklara värmländska författare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade varit svårt att förbigå dessa tre när det gäller Värmland.

      Radera