lördag 28 juli 2012

Gammelvala

Idag var vi på Gammelvala i Brunskog. Det är imponerande att se hur Brunskogs hembygdsförening en vecka om året visar upp hur det såg ut i "gammelvala", det vill säga den gamla världen. I 50 år har de hållit på med detta.
Nävgröten med fläsk hoppade jag över. Däremot åt vi kolbullar, som vi själva gräddade över elden. Kolbullar var något som kolare och skogshuggare kunde laga till långt ute i skogen. Det påminner om pannkaka, men innehåller varken mjölk eller ägg. Man steker fläsk i en panna över öppen eld. Därefter häller man på en smet gjord på vetemjöl, rågmjöl, skrädmjöl, salt och vatten. Serveras gärna med lingonsylt. Det smakar riktigt gott!
Gammelvala är slut för i år, men jag rekommenderar gärna ett besök nästa år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar