tisdag 3 maj 2016

Tisdagsutmaning - Karaktärer i utkanten

Veckans tisdagsutmaning från Kulturkollo. Så här skriver Fanny: Vi pratar om människor – grupper och individer – och om karaktärer i periferin under denna vecka. Det är ett brett ämne då det både kan handla om frivillig och ofrivillig utanförskap. Kulturen vore extremt fattig utan dem kan vi nog vara ense om, eller gav jag mig hän om fördomar om den ensamma konstnären nu? Men också innehållsmässigt så är ju litteraturen och kulturen så mycket intressantare för att de här människorna finns. De som bryter mot normen. De som inte passar in. De som inte vill vara med.

Veckans utmaning går ut på att lista minnesvärda karaktärer som lever/har levt/levt fiktivt i utkanten. Du kan inkludera såväl verkliga som påhittade karaktärer. Det kan handla om såväl grupper som individer och det kan handla om såväl frivillig och ofrivillig utanförskap.

Jag inser att jag ibland använder samma böcker som svar på bokbloggsjerka, tematrio och tisdagsutmaning, men känns svaren rätt så gör de. Här är några fiktiva personer som bryter mot normen på olika sätt.


Lisbeth Salander i Stieg Larssons Millenniumtrilogi tycker jag är självklar här. Jag minns inte om det är Aspergers syndrom hon har eller om det är någon annan form av autism, men hon passar definitivt inte in i alla sociala sammanhang. En fyrkantig kloss i ett runt hål.


Än en gång får jag anledning att lyfta fram Doris Lessings bok Det femte barnet och då naturligtvis barnet BenDen märklige Ben med sitt särpräglade utseende är ondskan personifierad. Han hatar alla och alla hatar honom. Genom sin blotta existens krossar han familjelyckan.
Vem är Ben? Är han utvecklingsstörd? Är han ond? Tillhör han ett sedan länge utdött släkte som plötsligt dykt upp igen? Doris Lessing ger inte svaren. Men när man är klar med boken, finns en känsla av obehag kvar. 


I Jeanette Wintersons bok Det finns annan frukt än apelsiner träffar vi Jess. Hon är visst Jeanette Wintersons alter ego i boken.
Jess växer upp i en adoptivfamilj, där mamman är synnerligen aktiv och bestämd pingstvän. Jess är hennes stora hopp. Flickan ska bli missionär. Uppstår det några konflikter, kan man ju alltid ta en apelsin...
Allt går dock inte som man har tänkt sig. Jess inser att hon är lesbisk och inleder ett förhållande med en annan ung flicka. När församlingen får veta detta, fördöms hon och pastorn och de äldste vill att hon ska bekänna och ångra sina synder.


Slutligen Dvärgen i Pär Lagerkvists roman med samma namn.
Dvärgen är en ondskefull person vid Furstens hov, som hatar kärleken och älskar kriget. Det är väl tveksamt om dvärgen är en riktig människa. Istället ska han väl snarast symbolisera det onda i fursten. Alla har vi kanske en dvärg inom oss, om än förhoppningsvis inte lika framträdande som den som Lagerkvist målar upp.

10 kommentarer:

  1. En av fyra karaktärer är kanske lite att ha läst om. Jag har bara så svårt för Wintersons böcker. Vet inte riktigt varför.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillade Wintersons bok även om det fanns avsnitt jag inte riktigt begrep. Men smaken är ju som baken :)

      Radera
  2. Lisbeth Salander är klockren, tycker jag :)

    SvaraRadera
  3. Winterson har jag på läslistan - Lessing är jag också sugen på efter att ha läst om den i en annan roman. Tack för påminnelserna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska nog försöka få tag på uppföljaren till Det femte barnet.

      Radera
  4. Håller med om både Salander och Wintersons Jess

    SvaraRadera
  5. Dvärgen är fantastisk! Den boken har jag läst många gånger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har bara läst den en gång, men visst är den bra! För att nu inte tala om Lagerkvists Barabbas!

      Radera