Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat massor av mord. Här är min trio:
Att Dita överlevde får ses som något av ett mirakel. Nazisterna genomförde massutrotningen på ett metodiskt sätt. I Auschwitz fanns den beryktade läkaren Josef Mengele, som använde judar för att kunna göra märkliga och vedervärdiga experiment. Miljoner judar mördades. Ändå fanns det människor som fick uppleva krigsslutet och Dita var en av dem.
Idag är hon 92 år och bor sedan länge i Israel. Snart är överlevarna borta. Samtidigt kan vi märka att de som förnekar Förintelsen ökar i antal. Därför är böcker som denna så viktiga. "Om detta må ni berätta."
Bibliotekarien i Auschwitz är en gripande skildring av en monstruös tid. En mycket välskriven bok som jag hoppas att alla vill läsa.
För att fortsätta på samma tema så är Pojken som följde med sin far till Auschwitz en stark bok, som jag fick i Fars Dags-present av min äldsta dotter 2019. Visst har jag läst böcker som handlat om det outsägliga lidandet för i första hand judarna, men även andra grupper som inte uppfyllde Hitlers måttstockar för det nya "rena" Tredje Riket. Men ofta handlar det då om skönlitterära verk, som vill skapa en i och för sig bra och inte sällan gripande historia, men där många av karaktärerna är uppdiktade.Det som gör denna bok speciell är att det, precis som boken ovan, är en sann berättelse. Gustav Kleinmann och hans son Fritz har verkligen funnits och det är Gustavs dagbok och Fritz' egen berättelse i en bok han skrev, som är grund för boken. Dronfield har lagt ner ett mycket stort arbete med att läsa handlingar i arkiv för att få allt så korrekt som möjligt. Enbart det faktum att boken har 502 fotnoter visar väl hur grundligt han har gått till väga.
Det är en vidrig historia som berättas. Författaren döljer inget, utan berättar om de ofattbara grymheter som koncentrationslägrens fångar utsattes för. Men detta ska inte avskräcka någon. Detta är en mycket bra bok, som jag måste rekommendera. Den ger en klarare bild av vad som hände dem som nazisterna ville rensa bort - judar, zigenare, homosexuella, politiskt oliktänkande - än någon bok jag tidigare läst.
Men nu känner jag att jag måste lätta på stämningen och välja en bok med fiktiva mord. Mord på blanka juldagen är en bok som jag fick i julklapp 2019. Det brukar komma en sån här deckarantologi med julmotiv varje år från bokförlaget Semic.
De författare som medverkar är Arne Dahl, Åke Edwardson, Inger Frimansson, Amanda Hellberg, Henning Mankell, Katarina Mazetti, Johan Theorin och Dag Öhrlund.
Jag tycker det är riktigt roligt med en sån här bok. En kriminalhistoria som bara ska vara i novellformat ställer krav på författare. Att det är åtta olika författare gör att det blir väldigt olika historier.
Min favorit bland novellerna är Arne Dahls Den mirakulösa fiskfångsten. Författaren har delat upp historien i tre delar. De heter Fängelset, Kyrkan och Stadion. De tre berättelserna är synbart helt skilda från varandra, men Dahl knyter ihop säcken på slutet på ett mycket skickligt vis.
tema i temat, starka böcker som jag känner till men inte läst.
SvaraRaderaJa, de båda första är riktigt starka berättelser.
Raderadottern fick besöka Auschwitz och berätta på olika skolor
RaderaDet var alldeles säkert lärorikt.
RaderaJag vet inte om jag någonsin mer kommer att orka läsa om koncentrationsläger. Efter mitt besök i Auschwitz för något år sedan. Lätt den underligaste dagen i mitt liv. Jag har nog aldrig varit på en plats med så många människor där det samtidigt har varit så tyst.
SvaraRaderaJag har varit i Dachau. Om man inte blir gripen då har man inget hjärta.
RaderaHar inte läst någon av dina böcker men känner till dem.
SvaraRaderaDe två första är bitvis tung läsning, men ändå bra.
RaderaJulnovellerna i bokform blir jag intresserad av! Auschwitz - ja, naturligtvis ...
SvaraRaderaDe där juldeckarantologierna brukar vara riktigt trevliga. Jag hoppas att Tomten har med sig en sån till mig i år.
RaderaMassmord i tredje riket - jag har läst några böcker från koncentrationsläger, men inte dessa två. Så obeskrivligt hemskt.
SvaraRaderaEn fruktansvärd period i mänsklighetens historia.
RaderaDet kanske är dags att ta tag i Bibliotekarien i Auschwitz. Det är viktigt att inte glömma, men det är också väldigt svårt att läsa om.
SvaraRaderaDin andra mening sammanfattar det väldigt bra.
RaderaTack för tipsen, vill läsa alla tre i din trio. Jag vill förstå den mörka sidan hos människan, vad som hände när måttstockarna var väldigt precisa och exkluderande.
SvaraRaderaJag vill testa deckarnovellerna.
Visst vill man förstå, men ibland är den mänskliga längtan efter att döda och förstöra helt ofattbar.
RaderaKan tänka mig att de två första är riktigt tung läsning.
SvaraRaderaMan bör nog inte vara deprimerad när man börjar läsa, för då riskerar man nog att slukas i ett stort svart hål.
Raderatror inte att jag orkar läsa de två första. var i Auschwitz - Birkenau för tre år sedan. det gjorde verkligen ett starkt intryck
SvaraRaderaMänsklig grymhet tycks sakna gränser.
RaderaDen sista boken ska jag läsa nu i jul tänkte jag.
SvaraRaderaDet blir trevlig läsning!
RaderaHu, det var en mörk påminnelse om var det ju faktiskt varit en hel massa mord. Väldigt viktig läsning
SvaraRaderaViktig, men tung, läsning.
RaderaTror inte jag skulle orka läsa de två första, men förstås ett viktigt och gripande ämne! Passar perfekt i trion.
SvaraRaderaJag förstår dig. Att läsa fiktiva berättelser, deckare och spänningsromaner, är lättare. De här böckerna bygger tyvärr på en ohygglig sanning.
RaderaTack för intressanta boktips.
SvaraRaderaVäl bekomme!
RaderaJa, under andra världskriget skedde en massa, meningslösa mord. Jag läste nyligen Natten av Elie Wiesel, som var fantastiskt bra.
SvaraRaderaOkej. Tack för tips!
Radera