torsdag 16 augusti 2018

Helgfrågan v. 33

Helgfråga från Mias bokhörna. Den här veckan konstaterar hon att det är dags för skolstart och hon ska ha en trea. Det är inte alltid så lätt att få dem att vilja läsa böcker.

Har ni några tips för att få dem att tycka om läsning?

Något universaltips har jag givetvis inte, och jag avundas inte lärarna. Grunden för att bli intresserade av böcker läggs i hemmen. Jag läste alltid för mina barn när de var små. Det var mysigt. Åtminstone den äldre av dem läste mycket när hon var i "bokslukaråldern". Nu är hon snart 20 och jag märker inte att hon läser speciellt mycket, men det tror jag kan komma tillbaka.

Att ha barn i en klass, som inte har föräldrar som är intresserade av läsning, och försöka få dem intresserade av att läsa böcker är nog inte det lättaste. Alla kanske inte ens kan läsa ordentligt och då är det säkert trögt att få dem att vilja läsa en bok. Kan det vara en idé att introducera talböcker i skolan? (Det kanske man redan använder. Det är ett halvsekel sen jag gick i trean.) En bra berättelse är alltid en bra berättelse. Spännande historier som tvingar dem att lyssna för att få veta hur det går.

18 kommentarer:

  1. Svar
    1. Nej, det fungerar nog både i barnkammaren och i skolan.

      Radera
  2. Vi har högläsning och jag nämnde ljudböcker så läraren skulle kolla upp om det gick. Jag läste för mina barn också och två är intresserad av läsning men en tycker det är rena pesten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ljudböcker är ju inte min grej, men skulle kanske kunna fungera för läsovilliga elever.

      Radera
  3. Det flesta ungar gillar att man läser för dem - utom de riktiga slukarna som tycker det går för långsamt fram, de läser hellre själva.
    I skolan valde jag ofta att berätta böckerna för klassen, eftersom jag då kunde ha ögonkontakt med dem. Kruxet är ju att hitta böcker som passar alla i klassen.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det sista du skriver kan säkert vara en svår nöt att knäcka.

      Radera
  4. skolbarn älskar högläsning i klassen! ❤️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas att det fortfarande är sant.

      Radera
  5. Det finns många olika sätt att läsa på och det är bra, viktigt. Talböcker som du nämner för de som har en läsnedsättning och så finns ju ljudböcker som är för alla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag visste inte att talböcker och ljudböcker inte var samma sak.

      Radera
  6. Min skola godkänner att barnen lyssnar på ljudböcker när det är så att de ska ha en bok att läsa.

    SvaraRadera
  7. allt som intresserar vad det gäller läsning är bra. förr eller senare sås det ett frö

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag också. Men visst är det trist när man kommer hem till vanliga, normala vuxna och det inte finns några bokhyllor. Och finns det bokhyllor, är de fyllda av dataspel och whiskyflaskor. (Inget ont om whisky, men skaffa ett barskåp för bövelen och släpp in böcker i bokhyllan!)

      Radera
  8. Jag håller med dig. Lärarna har det inte lätt, särskilt som vissa föräldrar tycker att skolan inte är särskilt viktig. Våra barn är tolv och tretton och har hamnat i en lässvacka, som jag hoppas att de tar sig upp ur nu när skolan kommer igång igen. Mina idéer för att de skall vilja läsa igen är uttömda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den gångna superheta sommaren har inte främjat läslusten.

      Radera