tisdag 11 oktober 2022

Tisdagstrion: Ett barn blir fött (födelser, graviditeter, barn & bebisar)

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat ett barn blir fött (födelser, graviditeter, barn & bebisar). Här är min barnatrio:

Führerns barnmorska är skriven av Mandy Robotham. Detta är hennes debutroman.
Barnmorskan Anke Hoff arresteras och sätts i koncentrationsläger för att ha förlöst en kvinna i Berlins getto. I lägret blir hon de judiska mödrarnas sista hopp. Med outtömlig tro på mänskligheten gör hon vad hon kan för att kvinnorna ska kunna minnas sina nyfödda barn efter att de avrättats av fångvaktarna.
Ryktet om hennes skicklighet sprider sig och när Führern väntar en arvinge hämtas hon av Gestapo för att ansvara för Eva Braun som hålls gömd i bergen. Nedkomsten tvingar Anke till handlingar hon aldrig trott sig kapabel till, men värst av allt är ändå att hennes hjärta börjar slå för SS-officeren som är satt att övervaka henne.
Man skulle kunna tro att en bok som handlar om en påhittad historia om att Eva Braun väntar Adolf Hitlers barn skulle kunna bli lite löjlig. En kontrafaktisk bok om något som absolut inte ägde rum. Men Mandy Robotham lyckas skapa en berättelse som är både intressant och gripande.
Det som ger boken ett extra djup är att den inte bara utspelar sig i Hitlers örnnäste Berghof. Författaren lägger in kapitel emellanåt, där Anke Hoff berättar hur hon greps av Gestapo och sedan bit för bit berättelser från koncentrationslägret där hon får vara barnmorska under fruktansvärda förhållanden och där de nyfödda barnen inte blir gamla. En del dräps direkt efter förlossningen, särskilt om modern är judinna.
Mandy Robotham är själv barnmorska, och det märks i boken. Beskrivningarna av förlossningarna är mycket ingående. Läsaren blir inte besparad minsta detalj. Kanske hade det gått att korta ner beskrivningarna av mekonium och slemproppar, men samtidigt gör de historien trovärdig.
Sammanfattningsvis är detta en imponerande debutroman, som skildrar andra världskriget och koncentrationslägren ur en ny synvinkel. En mycket läsvärd roman.

Den mest kända berättelsen om ett barns födelse är Lukasevangeliet. Kapitel 2 verserna 1-20 är det som brukar kallas Julevangeliet.
Varje jul läses texten i våra kyrkor. Någonstans har vi en inspelning när jag som sexåring läser texten. Det var många svåra ord för ett litet barn. Bland annat hakade jag upp mig på Judéen.

Till sist en bok som jag inte har läst själv, nämligen Barnaboken av den nyligen bortgångna Anna Wahlgren.
Anna Wahlgren var en känd debattör när det gällde barnuppfostran, men hennes metoder väckte även kritik, bland annat från barnläkaren Lars H. Gustafsson.
2012 gav hennes dotter Felicia Feldt ut den självbiografiska boken Felicia försvann, där hon starkt tog avstånd från moderns uppfostringsmetoder. 

21 kommentarer:

  1. Wahlgrens bok är föråldrad, inte bra att låta babysar gråta sig till sömns

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det säkert. Så blev den ju också kritiserad av sakkunskapen, även om den sålde väldigt bra.

      Radera
  2. Den där fiktiva Hitler-historien låter otroligt spännande!

    SvaraRadera
  3. Jag blir riktigt nyfiken på Führerns barnmorska. Även om den verkar ha fruktansvärda beskrivningar om lägren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den filtrerar inte grymheterna. Men boken är bra.

      Radera
  4. Den översta boken låter som en bok för mig.

    SvaraRadera
  5. vi läste julevangeliet när barnen var små så de skulle veta varför vi firar jul

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gjorde jag åtminstone någon gång. Tyvärr rann det lite ut i sanden.

      Radera
  6. Julevangeliet så klart. Barnaboken läste jag men gillade inte idéerna. tack, Robert, för påpekandet om länken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den mest kända berättelsen om ett par som just ska få sitt första barn :)

      Radera
  7. Barnaboken har jag faktiskt läst. Det gav inget bestående intryck.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi lyckades uppfostra våra döttrar utan att läsa den boken :D

      Radera
  8. Führerns barnmorska är jag lite nyfiken på, men jag har överdoserat med historier om andra världskriget så det får vänta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag överdoserade också ett tag, så nu har jag undvikit att läsa fler. Det får vänta. Men du kan ju skriva upp den här boken och återvända till den vid ett senare tillfälle.

      Radera
  9. Barnaboken läste jag för länge sedan. Den var verkligen omtalad och omdebatterad. Det ryser i kroppen när jag tänker på Führerns barnmorska. Alltför hemskt känns det som.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, fast boken är faktiskt riktigt bra.

      Radera
  10. Det kan hända att jag har läst Lukasevangeliet. Jag är lite osäker på vad jag har läst och inte läst i Bibeln.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har alldeles säkert läst eller hört texten i andra kapitlet (julevangeliet). Josef och Maria som inte får något rum i härberget utan hänvisas till ett stall. Barnet som föds och som Maria lindar och lägger i en krubba. Herdarna som av änglar uppmanas att bege sig till Betlehem för att se barnet som fötts.

      Radera
  11. Fuhrerns barnmorska verkar vara en bra bok!

    SvaraRadera