söndag 21 juli 2024

En smakebit på søndag - Gäst hos verkligheten

Idag är det söndag. Utan att spoila delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är Astrid Terese med bloggen Betraktninger.  Boken jag läser heter Gäst hos verkligheten och är skriven av Pär Lagerkvist.

Från baksidestexten:
Göst hos verkligheten utkom 1925 och hör till den svenska litteraturens främsta uppväxtskildringar. Med tydliga självbiografiska drag berättar Pär Lagerkvists om pojken Anders som vid 1900-talets början växer upp i en liten svensk järnvägsstad där fadern är stationskarl.

Smakbiten är hämtad från sidan 18:

När fadern kom hem på kvällen tog han av sig uniformströjan, släckte signallyktan och torkade av den med trassel, ställde ut den i gången, för den brann med tran och osade efteråt. Så skrev han upp vagnsnummer en stund och talte om vilka som skulle lasta och lossa i morgon, nämnde ett och annat om tågen som han hade att ställa med. Men när de ätit tog han ner bibeln och läste i den. Det var så tungt och märkvärdigt när de båda satt och läste och ingen sade någonting. Barnen höll sig stilla, det kändes så tyst att de blev beklämda. Inunder låg tredje klassens kafé och därifrån hördes väsen och röster av folk som satt och drack där. Men det var något annat och främmande som de inte tänkte på. Ibland när ett senare tåg körde in på stationen gick fadern fram till fönstret, sträckte pil sig och såg ut, med bibeln i hand. Så satte han sig igen och fortsatte läsa.

(Jag undrar om det inte är ett tryckfel här. Fadern bör väl ha sträckt PÅ sig, inte PIL sig.)

14 kommentarer:

  1. minns inte om jag läst, kanske för några decennier sedan, kan finnas i bokhyllan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den har ju några år på nacken.

      Radera
  2. ja,visst måste det vara på. och så heter det väl bibeln? jag måste nog läsa om Gäst hos verkligheten. jag tyckeer att det låter mera högtidligt än beklämmande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Biblen" var nog en felskrivning av mig. Jag rättar det nu.

      Radera
  3. Jag känner ju igen titeln från att det var en klassiker, men jag tror inte jag läst den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland känner man igen en titel så väl att man till slut inbillar sig att man har läst den :)

      Radera
  4. Jag har inte läst Lagerkvist, "rodnar". Scrollar igenom hans verk och det handlar mycket om bibeln och berättelserna där. Inte något favoritämne men jag känner ändå att jag nog ska läsa något av honom, annars kan jag ju inte uttala mig. Håller på att beta av nobelförfattare men det finns flera som jag instinktivt känner att jag inte kommer att läsa. Tack för smakbit, ska kika vad som erbjuds på biblan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pär Lagerkvist är något av en favoritförfattare för mig.

      Radera
  5. Jag hittade en lättläst version av Bödeln som jag ska ge mig i kast med, spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lagerkvist är inte svårläst, så det går säkert bra utan att man väljer lättlästa versioner. Jag rekommenderar annars gärna Barabbas!

      Radera
  6. Har inte läst något av författaren. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han skrev romaner inte det var ett "måste" att de skulle vara på minst 500 sidor. (Hej Dan Brown!) När han hade skrivit klart så slutade han skriva. Samma med Selma Lagerlöf.

      Radera
  7. En riktigt känd bok, som jag tror att jag inte har läst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lagerkvist tillhör ju de där författarna som skrivit många riktigt kända böcker ;)

      Radera