tisdag 9 juli 2024

Tisdagstrion: Strand

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat strand (i författarnamn, boktitel eller miljö). Här är min trio:

Floden av Markus Lutteman. En flod har definitivt stränder.
Något döljer sig i tystnaden. Fyra personer färdas tillsammans längs en mörk flod. De känner inte varandra, vet inte var de befinner sig eller vart de är på väg.
När hemligheterna börjar röjas och de äntligen förstår var de hamnat inser de att det kan vara för sent att ta sig därifrån.

När jag hade läst den första tredjedelen av boken förstod jag - ingenting! Det var ett obegripligt virrvarr och färden längs den mörka floden var bara konstig. Jag undrade vad det var för skräp förlaget hade skickat ut som recensionsex.
Men jag ville naturligtvis ta mig igenom hela boken, och jag måste erkänna att den växte mot slutet. För att använda baksidestextens ord. När man "äntligen förstår var de hamnat". Trådarna binds samman och när jag nu ser tillbaka på bokens innehåll är det en riktigt fascinerande historia. Markus Lutteman tar sig an de existentiella frågorna på ett helt nytt sätt, samtidigt som han får mig att se en koppling till andra försök att göra det obegripliga begripligt.
Det finns en del saker i boken jag inte begriper, men man måste kanske inte alltid förstå allt. Det är ändå en fin bok och till dem som vill läsa den vill jag säga att ni inte ska ge upp för lätt. Detta är en roman som vinner i längden.

Färjan av Mats Strandberg. Där finns strand med i författarnamnet.
Av baksidestexten framgår följande: "I kväll ska 1200 förväntansfulla passagerare åka på en finlandskryssning. Under 24 timmar ska de lämna vardagen bakom sig och släppa alla hämningar. Men det finns något ondskefullt ombord. Mitt i natten, ute på Östersjön, är det omöjligt att fly. Det finns inget sätt att kontakta land.
Vanliga människor tvingas bli hjältar, men denna natt kan också locka fram det värsta i dem - något som kan förändra världen för all framtid om färjan når hamnen i Finland.
Välkommen ombord på Baltic Charisma."

Det här är en otäck bok, inte tu tal om den saken. Och det får man väl räkna med när man ser blodet på väggarna på omslaget. Det är så långt från en feel good-roman man kan tänka sig. Det finns något ombord, och snart vet du inte vem du kan lita på. Är din bästa vän också en av "dem"?
Men när jag säger att boken är otäck, så är detta inte något negativt omdöme. Det överensstämmer med genren och författaren har Stephen King som förebild, vilket väl säger det mesta.
Boken är riktigt bra, och det tror jag beror på att det inte är förfärligt hela tiden. Redan Alfred Hitchcock visste att man måste växla mellan det lugna, vardagliga och det skräckfyllda, och detta lyckas Strandberg med. Att ondskan finns mitt i vardagen gör den mer skräckfylld. Och är du på en färja, kan du inte ta dig därifrån.
Jag är dock glad att det är en bok, för den kan man lägga ifrån sig emellanåt. Jag skulle inte vilja se den som film.

Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand. Strand i författarnamnet.
När Göran Borg inte surfar på en blogg för fotbollsnördar tänker han på sin exfru Mia. Karriären har gått i stå, hårfästet klättrar målmedvetet uppåt och byxlinningen spänner över magen.
Men så knackar det på dörren och in stiger Yogendra Singh Thakur, Yogi kallad. En indisk textilexportör i sina allra bästa och mest underbara år, om han får uttrycka det själv. Yogi tar med Göran på en yttre och inre resa till Indiens myllrande huvudstad New Delhi.
Det är en riktigt underhållande bok om en man som, trots att han inte alls ville åka till Indien till att börja med, börjar ett nytt liv. För i Indien finner han nämligen kärleken igen. Men det gör väl inte livet mindre komplicerat.

23 kommentarer:

  1. Delhis vackraste händer har jag sett filmatiserad i svt.

    SvaraRadera
  2. Lutteman kände jag inte till. Färjan har jag läst. välskriven men alltför äcklig. Delhis vackraste HÄNDER har jag sett redan tidigare och även läst. tyckte oväntat mycket om den

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är den enda av Lutteman jag har läst. Jag vet inte om han har skrivit fler böcker.

      Radera
    2. Han skrev de första fyra böckerna i Herkules-serien tillsammans med Mons Kallentoft. Serien heter väl Zack-serien nu när Kallentoft skriver själv.

      Radera
  3. Floden och Färjan har jag läst.

    SvaraRadera
  4. Åh, jag har läst alla tre! Floden var verkligen en märklig bok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var inte helt lätt att förstå.

      Radera
  5. De två sista har jag läst och Floden var jag ganska sugen på att läsa när den kom. Det måste ha gått över eller så glömde jag bara bort den 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får så många boktips att det blir omöjligt att hålla reda på alla.

      Radera
  6. Där fick du till Strand både i titel och författarnamn men jag har inte läst den och ingen av de andra heller. Färjan är nog för otäck för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Färjan är inte för vämmelmagade.

      Radera
  7. FrökenChristina9 juli 2024 kl. 19:05

    Jag har faktiskt lyssnat på Lutteman på jobbet. Han kom till skolan och pratade om sin bok. Men den hette: Blodmåne och handlar om illegal jakt på noshörningar. Tydligen hade han varit i Sydafrika och gjort efterforskningar. Det var hemska bilder. Den är säkert bra. Åk 1 får välja något som heter 16-årsboken och då fanns denna med och han kom och pratade om den.

    Långt inlägg men jag ser inte hans namn så ofta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant. Nej, jag har inte tänkt på Lutteman på länge.

      Radera
  8. Kul att du hittat lite stränder i Delhi, undrar om inte du är rätt så ensam om det ... dvs staden lär ligga vid en flod men den är då inte jag bekant med ... och badbart lär det väl knappast vara? Har sett delar av tv-serien som gjorts på boken, rätt sympatiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, jag var visst förvirrad där. Nu har jag ändrat till händer. Men författaren heter i alla fall Bergstrand :))

      Radera
  9. Färjan blir jag mer och mer nyfiken på
    /Maria Bokologen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är riktigt läsvärd om man står ut med en del äckel.

      Radera
  10. Färjan var verkligen otäck, men välskriven!

    SvaraRadera