torsdag 1 september 2016

Veckans ord på J

Linda med bloggen enligt O har  en alfabetsutmaning. Varje vecka presenterar hon fem ord på en bokstav. Dessa ska vi associera med böcker. Våra tolkningar av detta är tämligen fria, men det ska handla om böcker eller författare. Veckans bokstav är J.

jag
Vad händer med vår jag-uppfattning om vi inte har någon kropp och saknar minne?
P C Jersilds roman En levande själ handlar om en amputerad hjärna som flyter omkring i en näringslösning. Hur långt får forskningen tillåtas gå? Finns det etiska gränser?

januari
När Camilla Läckbergs bok Lejontämjaren inleds är det januari och kylan har Fjällbacka i sitt grepp. En halvnaken flicka irrar genom den snöiga skogen, ut på en väg. Bilen kommer som från ingenstans och hinner inte väja. När Patrik Hedström och hans kolleger får larmet om olyckan är flickan redan identifierad. För fyra månader sedan försvann hon på väg hem från ortens ridskola. Det visar sig att hon har utsatts för ofattbara grymheter. Samtidigt håller Erica Falck på att gräva i ett gammalt fall, en familjetragedi som ledde till en mans död. Gång på gång besöker hon hans fru som dömdes för mordet för att försöka få henne att berätta. 

jonglera
Jag fuskar lite och använder samma bok som jag hade under bokstaven C, nämligen Hjalmar Bergmans roman Clownen Jac. Det är ju inte alls omöjligt att man får se en clown jonglera.
Boken handlar om Benbé, som reser från Sverige för att träffa sin frände Jac Tracbac, känd som clownen Jac. Jodå, de träffas, och vi får lära känna den märklige clownen. Men vad vill egentligen Bergman ha sagt med sin bok? Jac är mest av allt konstig och den föreställning vi får följa är obegriplig.
Boken gavs ut inte långt innan Bergman dog. Han var en tragisk gestalt, och kanske präglas boken av hans livsleda.

jordgubbe
En ganska fri association här. Viveca Stens bok I sanningens namn utspelar sig kring midsommar, och vid den tiden brukar väl en och annan jordgubbe slinka ner.
Ett sjuttiotal barn har samlats till seglarlägret på Lökholmen, den lilla ön mittemot Sandhamn. Men det finns för få ledare på plats och de klarar inte av att hålla alla barn under uppsikt. De elaka lekarna övergår i mobbning som blir allt grövre. Samtidigt lurar någon i skuggorna, någon som bevakar varje steg barnen tar. Så försvinner ett barn.

jul
Här associerar jag till en bok som handlar om hur man ska kunna undvika att fira jul.
John Grishams bok Julfritt är väl kanske ett något annorlunda sätt att beskriva julen och firandet av densamma. I boken möter vi Luther och Nora Krank, som bor i sitt hus på en gata någonstans i USA. Som så ofta i USA (inbillar jag mig) är julfirandet synnerligen omfattande. Det handlar inte bara om att dekorera sin gran. Nej, man måste också ha omfattande dekorationer i trädgården och man måste ge dricks och julgåvor till alla och envar och dessutom köpa almanackor och annat från polisen, brandkåren, scouterna och så vidare.
Det här året har paret Kranks dotter Blair åkt iväg till ett långvarigt projekt i Sydamerika och Luther och Nora ska därför för första gången fira jul ensamma. Då börjar revisorn Luther Krank fundera. Hur mycket kostade julfirandet året innan? Över 6000 dollar! Detta ger honom en idé, som han även får med sig hustrun på. Tänk om man kunde hoppa över julen och istället lägga pengarna på en härlig kryssning i Karibien. Sagt och gjort, de beställer sin resa, och tackar nej till alla julfester och annat. Att avstå från julen visar sig dock lättare sagt än gjort.

7 kommentarer: